Legyél jobb!

Kedves Y-generáció: unatkozzatok csak, ez a rendszer ósdi és rossz!

Karafiáth Balázs
2017. május 16. 3 perc olvasás

“Ezekkel a millenniumiakkal csak a baj van! Az Y-osoknak nincs motivációjuk, belekóstolnak a munkába, de elmegy a lendület, és aztán elfogadnak egy újabb ajánlatot máshol, ahol aztán majd ugyanez fog történni velük. Nem lehet velük rendesen együtt dolgozni, nem lehet rájuk számitani, nem lehet velük hosszútávon számolni. Fókuszálatlanok, lusták, elunják magukat és könnyen feladják. Egy generáció, amelyik feladja újra és újra.”

Kedves Y és Z generációs Forbes.hu olvasó! A készülék nem a Te hibádban van! Hagyd, hogy leperegjenek rólad ezek az ítéletek.

Azoknak a munkahelyeknek a nagy része, ahol dolgoztok, még bőven az X generációsoknak van kitalálva, a követelmények az ő részükre vannak kialakítva. Nincs abban semmi meglepő, ha a feladatokkal gyorsabban készen vagytok, és unatkozni kezdtek. Ti másképp kezelitek a netet, sokkal tudatosabban vagytok jelen a szociális hálóban, mesterien gugliztok, vagy megtaláljátok ripsz-ropsz azt a havert, aki tud segíteni, ha speciális tudás kell.

Én is a legtöbb intőmet azért kaptam általánosban, mert unatkoztam és inkább rendetlenkedtem.

Ti viszont igenis váltsatok, ha unatkoztok, és mint a fenti kritika mutatja, bizony tovább is álltok, ha már nincs mit megtanulni. Menjetek is tovább, és találjátok meg a helyet, ahol ki lehet rúgni kicsit az univerzum oldalát, á la Steve Jobs.

Az átalakuló munkaerőpiacon oly könnyű a generációra fogni a bajokat. Miközben lehet, hogy mindössze annyi a probléma, hogy a digital native-ek, a netre születettek érthető módon nem kompatibilisek a régi, rossz rendszerekkel. Bontsuk le a régi rossz rendszereket együtt, vagy legalább korlátozzuk a munkaidőt, mint a Tower Paddle Boards tette.

Sok éve szó van már róla, hogy a globalizációban és a technologizációban eltűnő munkahelyek nem jönnek vissza, sőt maga a „munkahely” is kihalóban lehet. Kedves Y-osok: csak azért, mert Ti vagytok gyakran e rossz hír hozója, ne hagyjátok magatokat. Ha fókuszálatlan vagy, az azt is jelentheti, hogy sok minden tudsz egyszerre áttekinteni. A lustaság pedig, mint Feldmár Andrástól tudhatjuk, politikai kategória.

A magasabb hatalom tekinti azt lustának, akit nem akar forradalmárnak látni.

Ne lepődjetek meg hát, ha úgy jártok, mint Y-os ismerősöm, akit fent idéztem, amint sorolja a rázúduló ítéleteket. Jogosan vagytok motiválatlanok egy ósdi rossz gazdasági rendszerben, ami fenntarthatatlan módon rohan a szakadék felé, miközben rátok akarja sózni múlt századi „kiváló munkalehetőségeit”. Ezt sose vegyétek be, minthogy ne vegyetek még több dolgot, amire nincs szükségetek abból a pénzből, amit még meg sem kerestetek.

Ha egy rossz világban nem vagy jól, az csak azt jelzi, hogy felébredtél. Welcome to the club! Addig menjetek, amíg meg nem találjátok, ami igazán mozgat, ami összerak, ami visz előre. Találjátok meg a küldetéseteket – és ezt sose adjátok fel!

 

Karafiáth László Balázs, lélekjelenlét coach, www.purposeandplay.com 

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.