Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Ben White // Unsplash

Nyolc módszer, amivel fejlesztheted a karizmádat

Karizma. Bűvös szó. Egy karizmatikus ember megnyerő. Meggyőző. Sikeres. Eléri, amit akar és képes másokat is inspirálni. Teszi mindezt szenvedéllyel, önmagát adva. Jó érzés a közelében lenni. Amikor hozzánk beszél, valami megváltozik bennünk. Jól hangzik, igaz?

A karizmának nincs univerzális receptje. Lehet, hogy te karizmatikusnak tartod magad, de csak akkor vagy valóban az, ha a környezeted, a barátaid vagy az előadásod közönsége is annak tart. Sőt, még akkor is előfordulhat, hogy tízből csak hét ember ítél karizmatikusnak, háromra pedig alig vagy hatással.

A most következő nyolc tanács megfogadásával te is fejlesztheted a karizmádat, és ezáltal sikeresebbé válhatsz.

1. Fejleszd az előadói készségedet!

A karizma megnyilvánulásának elsődleges terepe a nyilvános szereplés. Lehet ez egy négyszemközti beszélgetés a főnökkel, egy megbeszélés a kollégákkal vagy egy előadás egy szakmai konferencián. Ezek közül sokaknak egy előadás profi, magabiztos megtartása esik legtávolabb a komfortzónájától. Épp ezért érdemes ezt fejleszteni. Mert ha ebben fejlődsz, akkor az minden egyéb nyilvános szereplésedre is pozitívan hat.

Benkő Vilmostól, az üzleti retorika úttörőjétől tanultam azt, hogy nyilvános szerepléseid során mindenkinek átadsz egy biológiai névjegykártyát. Az pedig, hogy ez a névjegykártya gyűrött, kopott vagy csillogó, fényes lesz, elsősorban rajtad múlik. Ha az utóbbi, akkor nagyobb esélyed van karizmatikus hatást kiváltani.

2. Tanulj meg bonyolult dolgokat egyszerűen átadni!

Ha valamit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, akkor nem is érted igazán – mondta Albert Einstein, és milyen igaza volt. A karizmatikus embert azért is hallgatjuk annyira szívesen, mert képes bonyolult dolgokat leegyszerűsíteni. Nem attól leszel szakértő a saját területeden, ha barokkos körmondatokban fejezed ki magad. Minél egyszerűbben tudsz bonyolult dolgokat megfogalmazni, annál szélesebb réteghez érhetsz el, és annál több emberre gyakorolhatsz hatást.

Ékes példája ennek Böjte Csaba, aki nemcsak a biblai történeteket vagy a világ történéseit, hanem az életünk alapelveit is képes egyszerűen, közérthetően megfogalmazni.

“Ne a pénz, vagy a hatalom legyen a legfontosabb” – 5 erős gondolat Böjte Csaba testvértől

3. Ne másoknak akarj megfelelni, hanem saját magadnak!

A karizmatikus embert egyszerre érezzük magabiztosnak és szabadnak. Magabiztossága többek között abból fakad, hogy hisz magában és abban, amit képvisel. A szabadságát pedig elsősorban az táplálja, hogy nem akar megfelelni másoknak, csak a saját elvárásainak, melyek sok esetben szigorúbbak, mint bárki másé.

Szily Nóra ezt úgy fogalmazta meg, hogy a

„magas C-t ki kell énekelni. Az emberek nem tudják, hol a magas C-m, de én tudom”.

4. Tanulj meg keményen dolgozni!

A lottó ötöst és egy vagyon öröklését leszámítva nagyon ritka, hogy valaki egyik napról a másikra gazdaggá vagy sikeressé válik. A karizmatikus emberek egyik jellemzője, hogy képesek akár éveken keresztül dolgozni egy projekten, egy probléma megoldásán vagy épp egy készségük fejlesztésén. Amikor senki nem látja őket, ők akkor is kitartóan dolgoznak és gyakorolnak azért, hogy egy nap eljöjjön a várva várt siker.

Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok a világbajnoki előadására kilenc éven át készült. A nyolcperces műsort a legapróbb részletekig kidolgozta és a kísérőzenéhez hangolva másodpercre pontosan begyakorolta, hogy minden tökéletesen sikerüljön.

5. Legyél képes megélni a jelen pillanatot!

A XXI. század egyik legnagyobb kihívása. Akár a múltbeli eseményeken agyalsz, akár a jövőt tervezgeted, lemaradsz a jelenről. Arról nem is beszélve, hogy a legnagyobb kincs, amit egy másik embernek adhatsz, a figyelmed, vagyis a 100%-os jelenléted. A karizma mint hatás ugyanis mindig egy adott pillanatban jön létre.

Kiváló példa erre egy lebilincselő színdarab. Amikor például Vecsei H. Miklós a Pál utcai fiúk Nemecsek Ernőjét alakítja, vagy József Attila szerepébe bújik az általa írt egyszemélyes előadásban, akkor ez a karizma jelenik meg.

6. Ne mutasd magad tökéletesnek!

A karizma nem egyenlő a tökéletességgel. Tudjuk jól, hogy senki sem tökéletes. Ha valakit tökéletesnek látunk, akkor az elején még lehet vonzó, de egy idő után felszínesnek érezhetjük. Épp ezért a karizma része a tökéletlenségünk megmutatása is. Hogy mi is tudunk hibázni, hogy merünk sebezhetővé válni mások előtt. Mert ez jelenti az igazi bátorságot, ez hozza létre az igazi kapcsolódást két ember között.

Lukoviczki Réka huszonegy éves korában egy autóbaleset során elvesztette a bal lábát. Azóta az élethez való hozzáállása példaértékű. TEDx előadásában, a közösségi médiában vagy az újságok címlapjain sem rejti el műlábát.

Meg meri mutatni saját sérülékenységét, és ezáltal tudunk hozzá mi is kapcsolódni.

7. Gyakorold az alázatot!

Kortól, nemtől, rangtól függetlenül minden egyes embertől, akivel életed során találkozol, tanulhatsz valamit. Mert mindenki története, élete egyedi és különleges. Ugyanúgy, ahogy a tiéd is. Éppen ezért minden egyes ember tanulhat tőled is. Ha ezt a helyes egyensúlyt megtalálod, akkor szinte bármilyen közösségben képes leszel megtalálni a helyed.

Dr. Aczél Petra egyetemi tanár a Corvinuson, nála kevés ember tud többet a retorikáról ebben az országban. Ráadásul ő ezt nemcsak tanítja, hanem gyakorolja is. Az ő karizmájának egyik szerves alkotórésze az alázat. Olyannyira, hogy szerinte a lámpaláz, az izgulás az alázat jele.

8. Ismerd meg magad minél jobban!

Az igazán sikeres emberek jellemzően nagy önismerettel rendelkeznek. Azzal, hogy a saját viselkedési mintáidat és azok miértjeit minél alaposabban megismered, mások viselkedését is könnyebben felismered, kiismered, megérted, és ezáltal jobban tudsz hatni rájuk.

Pál Feri (borítóképünkön) atyát sokan az egyik legkarizmatikusabb előadónak tartják ma Magyarországon. A vele való beszélgetésem során elárulta, hogy nagyon sok önismereti munkát végezve tanult meg igazán jóban lenni önmagával. Ha pedig jóban vagy magaddal, akkor sokkal természetesebben és magabiztosabban tudsz kommunikálni az emberekkel.

Pál Feri: Az önbecsülés nem egyenlő az önértékeléssel


Bolya Imre,

inspirációs előadó, tréner.

A szerző a Karizma – 12+1 inspiráló előadó, 12+1 tanulható stratégia című, nemrég megjelent könyv írója.


A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

 

Borítókép: Pál Feri atya. Fotó: Forbes archív, Orbital Strangers

Oszd meg!