Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt az ideje nyíltan beszélni a fizetésedről

Tudod, mennyit keres a legjobb barátod? Mi a helyzet a testvéreddel? Tudod, hogy a kollégád, aki teljesen más részlegen dolgozik, mennyit keres? Hányan tudják egyáltalán, mennyi az éves fizetésed? Itt az ideje változtatni ezen.

Az a helyzet, hogy pénzről beszélni nehéz, a fizetésről még nehezebb. Az emberek nem érzik jól magukat tőle. Könnyedén elmeséled, mennyibe kerül az albérleted, néha kifakadsz, hogy mennyit fizettél egy étteremben, vagy bevallod, mennyibe fájt az új cipőd. De amikor a legutóbbi bértárgyalásodról van szó, valószínűleg túlzol, általánosítasz vagy nem mondasz semmit.

Ideje, hogy ez megváltozotton – mondja a Forbes külsős szerzője. Az, hogy adott területen mennyit keresnek az emberek, szükséges tudás ahhoz, hogy eltűnjenek a nemek közötti bérkülönbségek, ráadásul könnyebb lesz a bértárgyalás is, ha beszélsz másokkal a fizetésükről.

Hogyan kezdd el?

Az egyetlen lehetőség, ha elkezded nem tabuként kezelni a pénzt. A szakember két kezdőlépést ajánl.

1. Teremts precedenst!

A rossz példa: Amikor legközelebb találkozol a barátaiddal, egyszerűen felhozod a témát. Ha azt mondod, hogy beszéljünk a fizetésekről, arról, hogyan célszerű kezelnünk a megtakarításainkat és a befektetéseinket, valószínűleg kapsz majd néhány meredek pillantást, az emberek kihúzzák magukat a válasz alól – egyszerűen nem szoktuk meg, hogy pénzügyekről beszéljünk.

Ehelyett: Inkább keresd a lehetőséget. Ha valahol szóba jön, mondd el, hogy éppen mennyit keresel, és hogy például az a célod, hogy jobban keress, mire 35 leszel. Ebbe már talán könnyebben bekapcsolódnak a munkatársak vagy a barátok. A jövőbeni célokról könnyebb beszélni, onnantól meg már jön a többi.

2. Erősítsd meg az érdemeid

Ha azért nem akarsz nyíltan beszélni a fizetésedről, mert úgy érzed, hogy sokkal kevesebbet kapsz, mint megérdemelnéd, vagy nem keresel eleget ahhoz, hogy megtakarításod legyen – ideje túllépned ezen. Az egyik legfontosabb cél pont az a nyílt fizetésekkel, hogy jobban megértsük az értékünket, és eljussunk oda, hogy annyit keressünk, amennyit megérdemlünk.

Nyugodtan ismerd el azt is, hogy többet szeretnél keresni. Beszélj róla másoknak. A lényeg, hogy rávegyük egymást, hogy okosabb pénzügyi döntéseket hozzunk.

Mindez nem azt jelenti, hogy köremailben kell mindenkinek elküldeni a legutóbbi bérpapírodat, de azért a beszélgetésekben nyugodtan felhozhatod a témát, mondja a coach.

Oszd meg!