Fotó: Priscilla Du Preez / Unsplash
Legyél jobb!

Íme a 4 legfőbb ok, ami miatt feladjuk az álmainkat

Forbes
2019. június 22. 6 perc olvasás

Kövesd az álmaidat, ordítja az arcunkba az Instagramtól kezdve a fast fashion-pólókon keresztül az ajándékbögrékig minden – de gyakran előfordul, hogy mégsem így alakul az életünk. Hogy miért? Négy olyan okot gyűjtöttünk össze, ami gyakran megakadályozza, hogy az álmainknak éljünk.

Fordította: Mezei Lilla (gyakornok)

„A húszas éveim elején nekem is voltak nagyratörő és izgalmas karrierálmaim – írja a Forbes.com oldalán megjelent cikkében Kathy Caprino, nemzetközileg elismert női karriertanácsadó, író, előadó és oktató, aki 18 évig dolgozott vállalati vezetőként. – A Boston Universityn szerzett diploma után, ahol angol irodalmat, pszichológiát és újságírást tanultam, arról álmodtam, hogy talán egy neves irodalmi könyvkiadónál fogok majd munkát vállalni, esetleg még elismert szerkesztő is lehetek, aki szerzőknek segít majd, hogy műveiket az egész világ megismerhesse.

De mennyi ideig űztem ezt az álmot? Mindössze négy röpke hétig.”

Caprino sztorija sokaknak ismerős lehet: ahelyett, hogy kitartóan folytatta volna a munkahely utáni keresgélést egészen addig, amíg rá nem lel a hőn áhított állásra (az ő esetében ez egy irodalmi könyvkiadó volt), elfogadta a legelső adandó és egyáltalán nem vonzó álláslehetőséget, egy marketingasszisztensi pozíciót egy kicsi és jelentéktelen tudományos könyvkiadónál, piacszervezési és reklámszövegírási feladatokkal.

Mindössze két hete volt a kiadónál, amikor jött a telefonhívás New York legnagyobb irodalmi könyvkiadójától, hogy behívnák őt egy szóbeli interjúra adminisztrációs asszisztensi pozíciójuk kapcsán. Erre ő mit csinált? Ahelyett, hogy rávetette volna magát a lehetőségre, visszautasította, hogy ne okozzon csalódást és ne gondoljanak róla rosszat a vadiúj munkahelyén. Caprino története nem egyedi, világszerte több millió ember érzi úgy, hogy ahelyett, hogy követte volna az álmait, valami egészen mást csinál.

Caprino szerint ez a négy dolog áll a leggyakrabban a háttérben:

1, Korán elkezdünk törekedni a sikerre, ami napjainkban annyit tesz, hogy igyekszünk sok pénzt keresni

Mindezt évekig próbáljuk elérni, egészen addig, amíg ráébredünk, hogy túl késő már változtatni. Napjainkban azt plántálják belénk, hogy az egyetlen módja annak, hogy boldogok legyünk az, ha többmilliós a fizetésünk, vagy arra törekszünk, hogy meggazdagodjunk.

Sokan végeznek olyan munkát, amit nem szeretnek, de azt hajtogatják maguknak, hogy ez legalább jövedelmező.

Caprino szerint ez rendkívül szűk látókörű felfogás: általában ilyenkor történik meg az, hogy az ember a negyvenet betöltve rájön, hogy ki nem állhatja azt, amit csinál, majd depressziós lesz és belesüpped a kilátástalanságba.

2, Nem ismertük fel, hogy mit is szeretnénk valójában tanulni az egyetemen

A másik lehetőség, hogy nem tartottuk magunkat ahhoz, amit valóban szerettünk volna csinálni (mert a szüleink azt mondták, őrültség). Már a kezdetek kezdetén veszni hagytuk a dolgot, és így nem volt egy kitűzött célunk, amit követni tudtunk volna. Caprino cikkében elmesél egy történetet egy ügyfeléről, aki egész életében arról álmodott, hogy ügyvéd lesz belőle, de a szülei nem engedték, mondván, hogy az ügyvédek etikátlanok, hazugok, csalók és szélhámosok.

A férfi ehelyett piacszervezésre adta a fejét, és 35 éves korára depressziós lett, elveszettnek érezte magát, és kész volt arra, hogy mindent eldobjon magától. A sztori happy enddel végződik, az illető elindult az ügyvéddé válás rögös útján, amit sikeresen be is fejezett.

Nem egy példát láttunk már arra, hogy valaki szülői nyomásra vagy a bizonytalanságtól való félelem miatt végül nem azt választotta, amit valóban tanulni szeretett volna;

amikor pedig eljön az ideje annak, hogy ezek az emberek munkába álljanak, elveszettnek érzik magukat, és utána már nem is veszik a fáradságot, hogy új fejezetet nyissanak.

3, Negatív megjegyzések, amelyek aztán beépülnek

Szakmai életutunk során sok negatív kommentet kaptunk főnökeinktől, kollégáinktól vagy családtagjainktól azzal kapcsolatosan, hogy nem vagyunk elég okosak, értékesek vagy alkalmasak arra, hogy kövessük az álmainkat; aztán ezek a negatívumok végül berögzültek.

A negatív megjegyzések gyakran ártalmasabbak, mint hinnénk, mert sokszor beépülnek a személyiségünkbe

– Caprino szerint főként a nőkre nézve lehetnek veszélyesek. Az, ha nem hisszük el, hogy megvan bennünk mindaz, ami az álmaink megvalósításához szükséges, arra késztet bennünket, hogy olyan állásokat fogadjunk el, amelyeket egyáltalán nem csinálunk élvezettel, így pedig szakmai életünk is kongani fog az ürességtől. Semmi sem fájóbb, mint tudni, hogy sohasem aknáztuk ki saját képességeinket, és elvesztegettük az időnket és a tehetségünket.

4, Valamit úgy csinálunk, hogy tartósan hiányzik a szenvedély és a lelkesedés

Abban a (társadalmi) tévhitben élünk, hogy irtózatosan nagy baklövést követünk el, ha követjük, amiben szenvedéllyel hiszünk – talán még az anyagi csődöt is megkockáztatjuk vele. Mark Cuban amerikai üzletember szerint az élet egyik legnagyobb hazugsága, hogy érdemes az álmainkat követni; Caprino szerint ez nincs így. Gyakori jelenség, hogy valaki jól csinálja, amit csinál, de a feladat elvégzései utáni jóleső elégedettségérzés elmarad.

Ha az ember jó valamiben, még nem jelenti azt, hogy élvezi is, amit csinál.

A sivár munka és karrier sehová sem vezet; csupán jónak lenni valamiben és minden energiánkat egyvalamire összpontosítani a legtöbb ember számára nem elegendő ahhoz, hogy érdemes legyen 40 év munkáját belefektetni. Persze van néhány olyan álom, amely jobb, ha megmarad a hobbi szintjén. Például attól még, mert az ember szeret és tud is énekelni, még nem feltétlenül kell zenélésből megélnie.

Összességében, ha valódi változást szeretnénk előidézni a világban, szeretnénk valahová tartozni és boldognak érezni magunkat, fontos a szenvedély és a lelkesedés. Bárki, aki azt gondolja, hogy határozottan fel kell adni az álmainkat ahhoz, hogy sikeres ember váljon belőlünk, valójában csak nem érti, hogy mindkettő elérhető egyszerre, ha okosan csinálja azt az ember.

Fotó: Priscilla Du Preez / Unsplash

Erre a 3+1 készségre minden jövőbeli vezetőnek szüksége lesz a sikerhez

Így tanulj kétszer olyan hatékonyan! – 3 tipp a sikerhez