Legyél jobb!

Így tanulj kétszer olyan hatékonyan! – 3 tipp a sikerhez

Kugler Ádám
2019. június 21. 4 perc olvasás

Nincs siker fejlődés nélkül, és nincs fejlődés tanulás nélkül. Vendégszerzőnk három tippje arra, hogyan csináld sokkal gyorsabban és jobban.

Bármikor, amikor iskolában vagy, továbbképzésen veszel részt, állásinterjúra készülsz, egy új automatizáló szoftver kerül a céged birtokába, vagy zongoraleckéket veszel, tanulnod kell. A tanulás hatalmas szerepet játszik az életünkben, mert ez a kulcsa a folyamatos fejlődésünknek. Tetszik vagy sem, a modern világban az jut előrébb, aki folyamatosan képzi magát az élet szinte minden területén.

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag azóta tanulunk, hogy a világra jöttünk, sokan nem használják ki a tanulási lehetőségeikben rejlő teljes potenciált, és ezért a fejlődésük is akadozó. Ha megfogadod az itt leírt három javaslatot, képes leszel kétszer olyan gyorsan és hatékonyan tanulni.

1. Oszd kisebb egységekre az anyagot!

Amikor a tananyag túlságosan hosszúnak, elsőre nehezen érthetőnek tűnik, akkor az agyunk arra koncentrál, hogy elterelje a gondolatainkat, mert nem tudja, hogyan fogjon hozzá az új, nehézkes anyag befogadásának. Ezért fordul elő sokszor, hogy hiába görnyedünk már második órája a jegyzeteink fölött, azon kapjuk magunkat, hogy az elmúlt egy órában valójában vagy a neten böngésztünk, vagy a leveleinket olvastuk. Ezt a problémát küszöbölheted ki úgy, hogy a megtanulandó anyagot apróbb részekre bontod.

Ezzel szívességet teszel az agyadnak, mert nem kell oldalak, fejezetek, kiemelt részek között ugrálnia, hogy eldöntse, hol is akarja kezdeni és merre folytatni. Előfordult már veled, hogy egy szakkönyv olvasása közben belekezdtél egy fejezetbe, majd pár perc elteltével egy másikra ugrottál, mert érdekesebb témát kerestél? Ez azért történt, mert túl sok mozgásteret hagytál az agyadnak. Ha kisebb részekre bontod a tanulnivalót, akkor letisztázod és leegyszerűsíted számára, hogy mivel is kellene foglalkoznia. Ha ezt megteszed, akkor a jövőben jóval kevesebb időt kell tanulásra szánnod.

2. Ismételj!

Olyan korban élünk, ahol megállás nélkül árad felénk az információ az internetről, a tévéből vagy más emberektől. Agyunk folyamatosan azon fáradozik, hogy befogadja és rendszerezze ezt a temérdek mennyiségű adatot, amelyet a hasznossága szerint priorizál. Előtérbe helyezi azokat az információkat, amelyeket a mindennapi életünk során felhasználunk, különösen becsben tartva azokat, amelyekkel ezt sűrűbben tesszük. Ezért a lehető leghatékonyabb módja a tanulásnak az ismétlés. Ha többször foglalkozol valamivel, akkor az agyad a tudatod előterébe helyezi, ahonnan könnyen előhívhatod.

Ahelyett tehát, hogy szabaddá tennél egy napot a héten és 5 órát tanulnál, sokkal hatékonyabb, ha csak egy órát tanulsz, de öt napon keresztül.

Ha folyamatosan ismételsz, akkor a tanulási hatékonyságod növekszik, az információ felidézésének képessége pedig nagymértékben fejlődik.

3. Fókuszálj az alapokra!

Amikor vizsgára készülünk, sokan elkövetjük azt a hibát, hogy a tanagyag minden egyes aspektusát száz százalékban el akarjuk sajátítani. Ez idővel unalomhoz, kedvtelenséghez és halogatáshoz vezet. Nem beszélve arról, hogy mennyi időt pazarolunk arra, hogy minden jelentéktelen apróságot bemagoljunk.

Ha növelni akarjuk a tanulási hatékonyságunkat, akkor a Pareto-elvhez kell tartanunk magunkat. Ez annyit tesz, hogy az eredményeink 80 százalékát a cselekedeteink 20 százaléka adja. Tehát amikor tanulmányozol egy témát,

válaszd ki a 2-3 legfontosabb fejezetet/részt/tételt, és az időd nagy részét azzal töltsd, hogy ezeket a részeket sajátítod el maximálisan.

Ezt követően a tananyag további részei sokkal könnyebben emészthetővé válnak számodra. Ha például nyelvet tanulsz, akkor fókuszálj az ABC-re és a nyelvtani alapokra, mert ezek megtanítanak arra, hogyan írj, olvass, beszélj, ami a nyelvtanulás fennmaradó részét sokkal könnyebbé teszi. Fókuszálj az alapokra és a tanulási hatékonyságod ugrásszerűen megnő!

 

Kugler Ádám,
viselkedéskutató

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.