Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így vedd kezedbe az irányítást, hogy túllépj a kiégésen

Amikor ki vagy égve, gyakran azt is érzed, hogy a dolgok kicsúsznak a kezeid közül. Valójában éppen ez a beállítódás akadályoz meg abban, hogy változtass a helyzeteden. Ha változást szeretnél, el kell hinned: a cselekvések vezetnek majd az érzéseid megváltozásához. Elizabeth Grace Saunders coach a Harvard Business Review-ban megjelent cikke alapján segítünk.

Kimerült vagy, cinikus, és nyoma sincs a hatékonyságodnak. Talán úgy érzed, akármilyen keményen dolgozol, úgysem éred utol magad vagy nem tudsz eleget tenni a főnököd elvárásainak. Újra és újra felteszed magadnak a kérdéseket: ez a nekem való munka? Jó helyen vagyok ezen a munkahelyen? Ez a nekem való karrier? Régen szerettem ezt a munkát, de most egyfolytában csak a hétvégéket várom – meg tud ez változni?

Ha azonosulni tudsz a fentiekkel, akkor jó eséllyel kiégtél. Könnyen lehet, hogy ezért másokat hibáztatsz, például a főnöködet, és úgy érzed, a dolgok rajtad kívül álló okok miatt alakultak így. Valójában ez az áldozatszerep megakadályoz a cselekvésben. A következő lépéseket érdemes kipróbálnod. 

1. Ismerd fel a lehetőségeidet!

Amit tehetsz, az az, hogy felelősséget vállalsz a helyzetért, például így: mások is hozzájárultak a kiégésemhez, de nekem megvannak a lehetőségeim arra, hogy a döntéseim által kedvezőbben alakítsam a jelenemet és jövőmet. Ismerd fel, hogy van autonómiád (elég, ha csak kisebb döntések terén), és hogy ez reménykeltő.

2. Cselekedj!

Ezután a következő lépés, hogy elhidd: a megfelelő reakciók el fognak vezetni a jó érzésekhez. Persze ez nem könnyű, hiszen a burnout-szindróma klasszikus velejárója, hogy úgy érzed, bármit is teszel, semmi sem fog jobbra fordulni. Ez egyébként az agyadban éppen zajló fiziológiai változások miatt van, amelyek alapján most kevésbé érdekelnek az olyan tevékenységek, amelyek korábban örömmel töltöttek el. Valójában nem kell, hogy kedvvel láss neki egy-egy cselekvésnek, de menet közben megjön majd a kedved ahhoz, hogy a jövőben újra több pozitív dolgot csinálj.

3. Ne sajnáld az időt a pihenésre!

Figyelj jobban arra, mire van most szüksége a testednek és a lelkednek. Például szakíts időt arra, hogy munka közben felállj és kinyújtózkodj; laptopon evés helyett ebédelj az asztalnál a kollégáiddal, és feküdj le időben aludni, ha fáradt vagy. A burnout-szindróma esetén a testednek egyébként is több alvásra van szüksége a regenerálódáshoz. Ilyenkor napközben is fontos több szünetet tartani, megszakítva a munkát, és erősítve a kontrollérzetet.

Merd megjutalmazni magad, ha teljesítesz, különben be fog darálni a gép – két egyszerű lépésben mutatjuk, hogyan!

4. Feszegesd a határaidat!

Meg kell kérdőjelezned, hogy rendben van-e a munka-magánélet egyensúlyod – csak mert egy cég fizet neked a munkádért, még nem birtokol téged. Biztos, hogy az este végzett munka nem várhat másnapig? Hogy egy határidőt nem lehet kitolni? Nem szállhatsz ki valamelyik feladatra dedikált csapatból? Nem tudsz elmenni egy hosszabb szabadságra? Tuti, hogy nem lehet megosztani a felelősséget egy-egy esetben? Általában sokkal több lehetőséged van, mint azt elsőre gondolnád, de tesztelned kell a határaidat ahhoz, hogy változtathass a helyzeteden.

5. A kis lépés is számít

Ha bizonytalan vagy, kezdd el kicsiben! Például az első héten csak egy estére mellőzd a munkád, vagy hagyd a laptopod az irodában. Vagy csak este, egy bizonyos időpont után kapcsold ki a telefonodat. Ezek a változások nem csak közvetlenül segíthetnek neked, hanem közvetetten is, ha a környezeted elkezdi felismerni és tiszteletben tartani, hogy változik a munkához való viszonyod.

+1. Ha magas pozícióban vagy

Ha a pozíciód, beosztásod nem engedi meg, hogy határokat állíts fel, akkor gondolkodj nagyobban. Gondolkodj el azon, hogy érdemes-e munkahelyet váltanod vagy akár karriert módosítanod. Ezek a döntések, és persze a váltások is időigényesek, de jó tudni, hogy a lehetőség a kezedben van, és változtatni sosem késő.

Nyitókép: Hanna Postova / Unsplash

 

Oszd meg!