Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Merd megjutalmazni magad, ha teljesítesz, különben be fog darálni a gép – két egyszerű lépésben mutatjuk, hogyan!

Szakíts időt arra, hogy megjutalmazd magad, és legyél következetes — hosszú távon a boldogságod múlhat ezen az apró változtatáson.

Hajnalban kelsz, alig nyitottad ki a szemed, már az emaileket pörgeted, napközben munka vagy tanulás, megbeszélés megbeszélés hátán, délután edzés, már este van, mire hazaérsz, jobb esetben jut egy kis idő a családra, de még az ágyból is előveszed a laptopot és dolgozol egy kicsit. Ismerős?

Azok az emberek, akiket túlzott versengés és teljesítmény-törekvés jellemez, nagyobb intenzitással élik meg a különböző stresszhelyzeteket is, számukra szinte lehetetlen a pihenés, hiszen bűntudatuk van a kikapcsolódástól. Kifejezetten veszélyes lehet esetükben, hogy a nehezebb időszakok között nem tudnak lazítani, úgymond állandóan be vannak kapcsolva, írtuk korábban.

“Használt munkatársat cserélnék újra” – Hogyan hozható helyre a kiégett kolléga?

Az amerikai Forbes külsős szerzője a saját példáján kárán tanulta meg, hogy nem éri meg túlhajtani magunkat, és megosztotta a tapasztalatait, hogyan ne essünk bele ebbe a hibába.

Sikerült? Állj meg egy pillanatra, és veregesd meg a vállad

Bár a kiégés elsősorban a munkára van hatással, de nem marad a munkahelyen: az általános boldogtalanság érzete az élet minden területére beszivároghat. Éppen ezért fontos, hogy ha keményen dolgozol, figyelj arra, hogy

időnként igenis jutalmazd meg önmagad.

Azok, akik nem állnak meg egy pillanatra megünnepelni, ha valamit elértek, akkor elkerülhetetlen, hogy elveszítsék a lelkesedésüket. Az élet már csak olyan, hogy lesznek kudarcok, akármilyen keményen is dolgozik valaki. Továbbá az emberekben van egy természetes hajlam, hogy a negatívumokra fókuszálnak és azon rugóznak,  ami nem sikerült. Magától nem fog megtörténni, ezért fontos, hogy tudatosan törekedjünk arra, hogy legalább mi magunk megveregessük a vállunkat, amikor sikert értünk el.

1. Válaszd ki, milyen erőfeszítést jutalmazol meg

Kezdésnek válaszd ki, mi az az egy fontos dolog, amit nap mint nap el akarsz érni. Lehet ez minden nap ugyanaz, de változhat is az éppen aktuális feladatok és célok függvényében: legyen az valamennyi ügyfél felhívása, vagy akár 30 perc testmozgás. A legsikeresebb emberek azok, akik a legfontosabb dolgukra fókuszálnak, és nap mint nap el is érik azt a kitűzött célt.

2. Határozz meg egy rendszeres időpontot a jutalmazásra

Válassz napi, heti vagy havi jutalmat. Például ha az aznapi célt elérted, a napi jutalom lehet egy pohár vörösbor munka után. Ha a heti tervet kipörgetted, engedhetsz magadnak egy lazább pénteket, és pár órával korábban leteheted a lantot a munkahelyen. Ha a havi kvótát kimaxoltad, menj el masszázsra vagy egy fürdőbe lazítani.

A lényeg, hogy válaszd ki neked és a munkádnak leginkább megfelelő jutalmat és időterveket, és legyél magaddal szemben következetes: ha nem tettél meg mindent, nem jár a jutalom, de ha sikerült, ne spórold le vagy halaszd el, hiszen kiérdemelted. Így megőrizheted a lelkesedésed és az energiád a munkában, hosszú távon pedig a boldogságod múlhat ezen az apró változtatáson.

Borítókép: Jared Sluyter // Unsplash

Oszd meg!