Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így kell közölni a rossz híreket a csapatoddal

A hatékony vezetők motiválnak másokat. Ez alapvető eszköze azoknak a vezetőknek, akik tudják, hogyan kell jól vezetni. Amikor a vezető lendületet ad és azt fenntartja, ötletekkel, találékonyságával, tetteivel, akkor általában a csapata is átveszi ezt a ritmust. És ilyenkor lehet jó munkát végezni. Minden üzletben hullámvölgyek is. De hogy érdemes közölni a rossz híreket? William Vanderbloemen saját tapasztalatait gyűjtötte össze a Forbes.com-on.

  1. Légy átlátható vezető

Ha a csapatod mindig csak pozitív dolgokról hall, egy idő után alapnak veszi, hogy nem is történik más. Így, mikor beütnek az elkerülhetetlen rossz hírek, pánikolni fognak, amikor elmondod nekik.

Sokkal fontosabb, hogy a csapat teljes képet lásson arról, mi történik. Nehéz erre figyelni, amikor mindenki győzni akar, de sokkal jobb lehet a végeredmény.

  1. Beszélj nyíltan a nehéz dolgokról is

Amikor rossz híreket kell közölni, nem érdemes várni túl sokáig, és nem érdemes elhallgatni a részleteket sem. Nem kell attól félni, hogy az emberek nem értik meg a dolgokat, mindenki tudja, hogy nem egyszerű világban élünk. Arra viszont figyelni kell, hogy csak olyan dolgokat mondjunk el, amikhez jogunk van. Ha nem mondasz el mindent, amit lehet, a csapat pletykálni kezd, kitalálnak valamit, amivel helyettesíthetik az igazságot, ez pedig mindig rosszabb.

  1. Járj nyitott szemmel

Nem könnyű kezelni egy problémát, ha te vagy az utolsó, aki hall róla. Fontos, hogy mindig tisztába légy vele, mi történik körülötted, hogy te lehess az első, aki reagál.

  1. Vállald

A jó vezetők elhárítják a dicséreteket és elnyelik a hibáztatást. Minden alkalommal, amikor rossz híreket kell közölni, érdemes átgondolni, hogy melyik része az, amiért vállalhatod a felelősséget saját magad. Minél jobban sikerül ez, annál nagyobb tisztelettel fogják követni az utasításaid, és annál gyorsabban lehet megoldani a problémát.

  1. Beszélj a megoldásról

Nem a problémák és a rossz hírek határozzák meg a vezetőket. A megoldások. Amellett, hogy figyelni kell rá, a csapat tudja, hogy rossz dolgok is történhetnek, meg kell mutatni nekik azt is, hogy vezetőként tudunk megoldást adni, tudjuk, melyik úton hogyan menjünk végig. A rossz hírek közlésekor érdemes elmondani pár lépést, amin végigmentek majd, hogy megoldjátok a problémát.

Oszd meg!