Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Cloudvision, Unsplash

Így dolgozz együtt hatékonyan valakivel, akit nem kedvelsz

Mindannyiunk életében adódnak helyzetek, amikor olyan emberrel kell együtt dolgoznunk, akivel nem jövünk ki jól. Az ilyen szituációk amellett, hogy stresszesek, gyakran vezethetnek feszültséghez és rossz döntésekhez. A Forbes.com külsős szerzője, Dianna Booher négy tippel szolgál arra, hogyan vészeljük át ezeket a helyzeteket anélkül, hogy ártanánk a szervezetnek vagy a projektnek, amin dolgozunk.

  1. Vonj be egy harmadik felet

Képzeld el, hogy felveszel egy menedzsert, aki folyamatosan kimagyarázza magát minden helyzetből: hogy miért nem hozza a számokat, miért nem teljesíti a kitűzött célokat, vagy hogy miért vesz fel folyton olyan embereket, akik egyáltalán nem válnak be.

Konfliktushelyzetben nehéz objektívnek maradni, ilyenkor kapóra jöhet egy harmadik fél bevonása.

Ha egy munkatárssal való nézeteltérésben személyesen is érintett vagy, sokkal nehezebb átlátni, mi „igazságos”, „jogos” vagy „érthető”. Ilyenkor nem érdemes a saját megérzéseinkben bízni: keress valakit, aki semmilyen szempontból nem kötődik a projekthez, amin dolgoztok, és mondd el neki a tényeket annyira objektíven, amennyire csak tudod.

  1. Figyelj a hozzáállásodra

Akár emailezel az illetővel, akár személyesen beszélgettek, figyelj oda arra, hogy semleges, udvarias hangnemben kommunikálj. Ha félsz attól, hogy egyedül ezt nem tudod megítélni, a „küldés” gomb megnyomása előtt mutasd meg az emailjeidet valaki másnak, hogy időben szólhasson, ha személyeskedő megjegyzéseket vagy félreértésre okot adó szavakat találna benne. Ugyanígy, kérj meg egy harmadik embert, hogy jelezzen, ha az arcodra vannak írva az érzéseid, amikor az általad nem kedvelt munkatársaddal beszélgetsz.

  1. Kerüld el

Próbáld meg minimalizálni azokat a helyzeteket, amikor összefuthattok. Ha teheted, járj más folyosókon, ebédelj máshol vagy más időpontban, írj emailt a személyes beszélgetések helyett, vagy küldj mást magad helyett a meetingre. Ha minimalizálod az érintkezéseket, kevésbé fog stresszelni a kialakult szituáció.

  1. Delegálj

Ha egyik sem működik a fentiek közül, delegálj, vagy ha nem áll módodban, próbálj meg úgy intézkedni, hogy a lehető legkevesebb dolgod legyen az adott projekttel. Ha vezető pozícióban vagy, add át a feladatot valaki másnak, és csak a legfontosabb döntéseket tartsd magadnál. Tisztázd, hogy mindenki tudja, mi az, amiben ő dönthet, és mi az, amihez a te hozzájárulásod is kell.

Kevés olyan ember van, aki élete összes munkahelyén csak jófej, laza és normális emberekkel dolgozik együtt, ezért fontos, hogy megtanulj együtt dolgozni azokkal is, akiket nem kedvelsz. Nemcsak a munkahelyi légkör lesz kellemesebb, de a hatékonyságnak is jót tesz majd.

Oszd meg!