Borsó- és babfehérje felhasználásával fejlesztett ki húshelyettesítő terméket a Food Control, közölte a vállalatcsoport a Forbes.hu-val. A termék a Creaveg nevet kapta, az azt megálmodó kutatócsoport küldetése, hogy fenntarthatóbbá tegye a főzési szokásokat.
A Food Control úgy fogalmaz:
„Ez az első olyan készítmény a magyar élelmiszerpiacon, mely megszólalásig hasonlít a húshoz.”
Az állati eredetű termékek nagy terhet jelentenek a környezet számára és jelentősen hozzájárulnak az üvegházhatás és ezáltal a klímaváltozás kialakulásához is. Ez ösztönözte arra a Food Control kutatóit, hogy – mint írják – „kiváló minőségű és fehérjékben gazdag” húshelyettesítőt alkossanak meg, ami „maximálisan hozza a hús állagot”.
Az, hogy a Creaveg termékek textúrája tökéletesen hasonlítson a húshoz, mindvégig kiemelt cél volt, jegyzi meg a vállalatcsoport. Megálmodói fontos feladatuknak tekintik, hogy megmutassák, hús nélkül is lehet finom és változatos ételeket az asztalra varázsolni, melyeket nemcsak a vegetáriánusok és a vegánok, de a húsevők is örömmel fogyasztanak.
Ha a jelen népességnövekedési tendenciát vesszük alapul,
- akkor 2100-ra már több mint 11 milliárd ember fog élni a Földön,
- ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb szükséglet mutatkozik majd a Creaveghez hasonló fehérjeforrások iránt.
„A Creaveg célcsoportja az összes olyan ember, aki apró lépésekben szeretné a tudatos táplálkozás erejével élhetőbbé tenni a Földet, mindezt úgy, hogy az ételek élvezeti értéke megmarad. Húsevőknek, flexitáriánusoknak, vegetáriánusoknak, vegánoknak egyaránt ajánljuk” – mondta Dr. Tóth András, a Creaveg Kft. fejlesztési vezetője.
Hozzátette:
„A mottóban (Creative. Conscious. Creaveg.) szereplő alliterációval a termék kreatív jellegét szerettük volna kiemelni, hiszen bármilyen étel elkészíthető belőle a rántott szelettől kezdve, a bolognain és a töltött káposztán át egészen a rakott zöldbabig.”
Bármely helyettesítő termék fogyasztásakor szempont lehet, hogy a tizennégy fő allergén – mint a szója, vagy a glutén, – milyen arányban található meg az adott élelmiszerben. A fejlesztés során erre is odafigyeltek, így ezeket nem is tartalmazza a magyar újítás.
A bab- és borsófehérjéből álló Creaveg országszerte elérhető az üzletekben.
Kapcsolódó cikk a Forbes.hu-n:
Növényi húshelyettesítők és marihuána-termesztés – ebben látják az üzletet a német gazdák
Borítókép: Food Control