Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

főnök_vezető_munka_ fotó: Amy Hirschi // Unsplash

Dinamikusan nő a HR-tech – segíthet-e kiválasztani a technológia az új kollégát?

Számos humán erőforrásra irányuló beavatkozás joggal vet fel kérdéseket a vezetőkben. Hogyan mérjük a tréningek valódi hatását az üzleti eredményekre? Kit vegyünk fel? Mennyibe kerül egy munkatárs megtalálásának teljes folyamata? Mi a leghatékonyabb adminisztrációs folyamat? Ki a jó HR-tanácsadó? A technológia világa ebben is tud nekünk segíteni. Vagy egyelőre mégsem? Vendégszerzőnk, Fehér Zsolt nemzetközi HR-szakértő segít megválaszolni a fenti kérdéseket.

Mint minden területen, a humánerőforrás-tanácsadásban is egyre nagyobb figyelmet kap a digitalizáció. Az úgynevezett HR-tech – amit emberierőforrás-technológiai piacnak fordíthatnánk – a többi startup-területhez hasonlóan dinamikus ütemben növekszik.

A gépek, eszközök és egyéb erőforrások robotizálása és automatizálása után a jövőben a menedzserek már elsősorban a munkaerő menedzsmentjéért lesznek felelősek.

Azok a cégek, amelyek képesek minél jobb döntéseket hozni a csapattagjaik kiválasztásában és fejlesztésében, illetve hatékony megoldásokat használnak a HR-menedzsmentben, előnyt élvezhetnek az üzleti versenyben. Ezért kiemelten fontos, hogy elemezzük azokat az emberierőforrás-technológiai vállalkozásokat, amelyek megoldásaikban releváns tudományos háttérrel és a lehető legnagyobb profitabilitási rátával rendelkeznek.

Az Impact HrTech Hub, a HR-szektorban tevékenykedő angyalbefektető csoport elemzést készített a globális és hazai HR-tech-piacról. 486 HR-szektorban működő startupot vizsgáltak meg a globális piacon, hogy felmérjék a szektorba történő teljes befektetés összegét és azt, hogy a befektetők hogyan mérik a befektetés sikerességének valószínűségét.

Az elemzés kimutatta, hogy a közel 500 nemzetközi HR-tech startup összesen 6,5 milliárd dollár befektetést kapott, míg a mintegy 50 magyar, hasonló területen tevékenykedő startup 28 millió euró befektetésben részesült.  Jelenleg még kevés magyar cég felel meg a nagyobb befektetések terén sikeres globális cégek szakmai kritériumrendszerének, de megfelelő módszertani fejlesztéssel mindez könnyen elérhető lehet a közeljövőben. 

Forrás: Impact HrTech Hub

Az Impact HRTech Hub a Hogan Assesments 2017-es HR mérőrendszer értékelési modelljének megfelelően nyolc szempontot javasol annak vizsgálatára, hogy egy HR-tech startup milyen mértékben nyújt valós megoldást az ügyfeleinek.

A vizsgálat érdekessége, hogy a HR-startup tőkebefektetések 17 százaléka nem felel meg egyetlen fenti validációs szempontnak sem, így kimondható, hogy a befektetők is érzékenyítésre szorulnak a hatékony befektetések szempontrendszerének elsajátítása terén.

A legmagasabb tőkebefektetéssel rendelkező cégek viszont magasan megfelelnek ezeknek a szakmai szempontoknak.  Magyarországon a cégek 92 százaléka csak három vagy ennél kevesebb szakmai kritériumnak felel meg, így megállapítható, hogy a hazai emberierőforrás-technológiai cégek esetén jelentős fejlődésre van szükség a szakmaiság, tudományosság, üzleti validáció terén.

Forrás: Impact HrTech Hub

További érdekessége a magyar piacnak, hogy a startupok 51 százaléka a toborzási területen tevékenykedik, és a jelenleg aktív, nagy szereplőket próbálják versenyre hívni, ám ebben eddig nem értek el jelentős sikereket.

A hazai emberierőforrás-technológiai vállalkozások nagyobb befektetéseihez további szakmai és módszertani fejlesztés szükséges, viszont a jelzett szakmai szempontok mentén történő támogatása mellett a hazai HR-tech fókuszú vállalkozások is jelentős nemzetközi sikereket érhetnek el, így elképzelhető, hogy pár éven belül a szektor kiemelkedő figyelmet kap majd a hazai és nemzetközi befektetők portfóliójában.

A láthatatlan tanácsadói beavatkozások láthatóvá tétele a küszöbön van. Csíkszentmihályival, Barabásival a tarsolyunkban komoly esély van, hogy további magyar HR-területen is alkalmazott megoldás világhírnévre tegyen szert,

a szempontok adottak, csak át kell lépni a küszöböt, a kapott befektetéseket a megfelelő irányba kell allokálni.

Fehér Zsolt
Nemzetközi HR-szakértő, a Hogan Assessments európai igazgatója

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

Borítókép: Amy Hirschi // Unsplash

Oszd meg!