Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hogyan élj hulladékmentesen? Megkérdeztük a lányt, aki ebből csinál vállalkozást

Nagyon jó, hogy egyre több csomagolásmentes bolt van Magyarországon, azonban a valódi előrelépést az jelenti majd, ha a hagyományos boltok is felismerik a hulladékszegény termékek árusításában rejlő lehetőségeket, sőt kifejezetten üzleti érdekük lesz ezeket előnyben részesíteni – mondja Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő, a Hulladékmentes.hu megálmodója. Szerinte egy háztartásban nem feltétlenül kell a teljes hulladékmentességre törekedni, inkább a szemét csökkentése és megelőzése a lényeg. Interjú.

 


Az ELTE-n végeztél környezetkutatóként. Az, hogy hulladékcsökkentési szakértő, gyakorlatilag a zero waste mozgalom úttörője lettél Magyarországon, az ennek a gyakorlati alkalmazása, vagy továbbképezted magad?

A gyakorlati alkalmazása; a környezetvédelmen belül mindig is kiemelten érdekelt a hulladékgazdálkodás és a fenntarthatóság, már az egyetem alatt is sokat foglalkoztam a témával. 2010-től az ÖKO-Packnál környezetvédelmi szemléletformálással, főleg hulladékgazdálkodással és fenntartható fejlődéssel foglalkoztam, emellett 2013-tól a WWF-nél a környezeti nevelési programokért feleltem. Később dolgoztam kutatóként is, ezzel és egy országos zöld rendezvény szervezésével párhuzamosan kezdtem felépíteni a Hulladékmentes.hu-t.

Kump Edina / Fotók: Sebestyén László

Szakmai munkád során ezzel foglalkoztál, oktattál is a témában. A saját életedben, háztartásodban is a kezdetektől figyeltél arra, hogy kevesebb legyen a hulladék és környezetbarát a fogyasztás?

Igen, a környezettudatos életmódra való törekvés fontos része volt a hétköznapjaimnak, de a zero waste kísérleti célként való kitűzésére akkor került sor, amikor 2014 őszén kertes házból lakásba költöztünk. Egy csomó minden nem volt elérhető, például nem tudtam komposztálni, ami miatt sokkal több hulladék keletkezett a háztartásban. Ez önmagában is  zavart, amit csak súlyosbított, hogy nem éreztem komfortosnak azt, hogy úgy tartsak például oktatásokat, érintve a hulladékmegelőzés témáját is, hogy ez épp nincs rendben a saját életemben sem. Így kezdtem bele a drasztikus hulladékcsökkentésbe, kíváncsi voltam rá, meddig tudok eljutni városi körülmények között. Végül életmódváltás lett belőle.

Amikor elkezdtél a hulladékmentességre törekedni, – akár a családod, akár a tágabb környezeted – nem nézett rád furán?

Dehogynem, de már hozzászoktam. Ha csak kicsit is másképp csinálsz valamit, a többség eleinte csodabogárként tekint rád. A család sokáig nem vett észre semmi szokatlant, már 10 éve vászonszatyorral jártam vásárolni, nem volt újdonság a kulacs használata vagy épp az, hogy használom-e a szelektív gyűjtés adta lehetőségeket. A boltokban sokáig furcsállták a dolgaimat, én viszont ha nem kérdeznek, nem állok neki magamtól magyarázkodni: megkérdezem, hogy lehet-e mondjuk saját dobozba kérni a savanyúságot, ha igen, akkor örülök neki, ha nem, akkor keresek más megoldást, de nem azért megyek be a boltba, hogy papoljak. A párom bizonyos feltételekkel, de azonnal egyetértett velem, amikor felvetettem neki, hogy próbáljuk ki, tényleg működőképes-e ez a zero waste koncepció a hétköznapokban.

Oldaladon, a hulladekmentes.hu-n számos jótanács található arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet csökkenteni a háztartási szemetet; van webshopod, online tanfolyamod és blogod is. Hogyan jött a hulladekmentes.hu ötlete, mennyire indult ez üzletnek?

Nem üzletnek indult és a mai napig sem így tekintek rá elsődlegesen. A hulladékgazdálkodás témájú oktatásaimon észrevettem, hogy nagyon érdekli az embereket ennek a gyakorlati oldala, főleg az, hogy én, az előadó személy szerint mit, hogyan és miért csinálok. Az utolsó lökést egy pedagógusképzésen kaptam, a résztvevő tanárok erősen ajánlották, hogy kezdjek el erről szélesebb körben is kommunikálni, mert mint elmondták, mindaz, ami nekem már természetes, az rengeteg embernek nem egyértelmű, fel sem merül bennük. Engem ez kissé letaglózott, mert rajtam kívül sokan mások is, évtizedek óta dolgoztak már azon, hogy a sok hétköznapi környezetvédelmi téma mellett a hulladékcsökkentés lehetőségeit is terjesszék. Arra jutottam, hogy merőben más típusú kommunikációra van szükség, ezzel indult el 2016 elején a hulladékmentes blog, ahol közérthetően, gyakorlatiasan foglalkozom a témával. Nagyon hamar elkezdtek záporozni felém a kérdések, hogy honnan szerzem be az egyes tárgyi eszközeimet, vagy hogy mi alapján döntöm el, hogy valami környezetbarát-e vagy sem. Nekem is kitartóan kellett kutatnom és kísérleteznem, sok különböző helyről beszereznem bizonyos eszközeim hulladékmentes alternatíváit. Ez vezetett el a hulladekmentes.hu és azon belül a webshop indulásához 2016 tavaszán.

Hány termékkel indult a webshop és ekkoriban mennyire volt elérhető Magyarországon mondjuk egy fa fogkefe, vagy egy növényi sörtés mosogatókefe?

A hulladekmentes.hu néhány tízezer forint befektetéssel, 5-10 termékkel indult, de nem a termékeken volt a hangsúly. A szemléletformálás és a segítségnyújtás volt a fő célom, amihez nem szükségesek elengedhetetlenül a dedikáltan hulladékmentes tárgyi eszközök. Sok, ténylegesen „zero waste” eszköz három évvel ezelőtt még nehezen volt elérhető nagyobb tőke nélkül, ezért apránként, lépésről lépésre építkeztem. Természetes anyagú, komposztálható fogkefét egyetlen helyen találtam anno nagy nehezen; a mosogatószivacsok természetes, komposztálható alternatívái egyáltalán nem voltak elérhetőek, így a növényi sörtés mosogatókefe sem. Sok mindent tettem elérhetővé elsőként az országban, amik azóta szerencsére egyre jobban terjednek, például ma már akár egy drogériában is szembe találhatod magad velük. Valami elindult. Egyre több olyan nyitott gyártót találok Magyarországon, akik vagy eleve ilyen szellemiséggel készítik a termékeiket, vagy hajlandóak változtatni az addigi gyakorlatukon, például a kérésemre elhagyni a műanyag csomagolást, a pálmaolaj használatát. Ez pedig részben egyértelműen annak köszönhető, hogy egyre több a tudatos vásárló aki vásárlási szokásaival formálja a piacot. Törekszem arra, hogy a webshopban magyar termékek legyenek, de továbbra is vannak külföldről származóak, mert vagy el sem érhető itthon az eszköz, vagy ha igen, akkor messze elmarad annak minősége a külföldi társáétól. A külföldi termékeknél figyelek arra, hogy a lehető legközelebbről származzanak és ne okozzon a gyártásuk, szállításuk feleslegesen extra környezetterhelést.

Milyen az igazán környezetbarát termék?

Nagyon könnyű és következmények nélküli bármiről azt állítani, hogy környezetbarát, mert ez nem egzakt fogalom. Gyakran használják olyan eszközökre is, amelyek vagy messze nem merítik ki a környezettudatos alternatíva fogalmát – ezt nevezzük zöldrefestésnek -, vagy létezik nagyon hasonló, de fenntarthatóbb változatuk is. Mondok egy példát. A mikroszálas törlőkendőket környezetbarát termékként tüntetik fel, arra hivatkozva, hogy használatukhoz nincs szükség környezetkárosító vegyszerekre. Viszont egy pamutrongy, vagy természetes anyagú törlőkendő használatához sincs szükség a káros vegyszerek használatára, ellenben ezekből nem szakadoznak le műanyag mikroszálak a takarítás alatt, élettartamuk végén pedig akár komposztálhatóak is. Itt lép be egy fontos változó a képbe, az ember: mi mellett teszi le a voksát, mi az, ami a gyakorlatban beválik neki. Előfordulhat, hogy semmiképp sem szeretne valaki mosható, természetes anyagú törlőkendőt használni erre a célra, ebben az esetben valószínűleg még mindig jobb, ha mikroszálas kendőt használ, amennyiben tényleg elhagyja a környezetre- és egészségre káros vegyszereket. Ettől még azonban a mikroszálas kendő nem válik valóban környezetbarát termékké. Az ilyen összehasonlításokhoz nyújtana óriási segítséget, ha rendelkezésünkre állnának az egyes termékekről független életciklus elemzések.

A környezettudatos életmód együtt jár egyfajta minimalizmussal, vagy legalábbis a fogyasztás alapos átgondolásával. Te mennyire vagy minimalista?

Nem vagyok minimalista, és nem is szeretnék az lenni! Kicsit szinonimaként is használják, de a környezettudatos életmód a minimalizmus helyett inkább az önkéntes egyszerűséggel jár együtt, ami számomra sokkal szimpatikusabb és követhetőbb utat jelent. A környezetvédelmi problémák fő gócpontjai a túlnépesedés, a túlfogyasztás és az ebből fakadó pazarlás, amelyek összeadódnak és egymást erősítő hatással bírnak. Nem létezik hétköznapi környezettudatosság anélkül, hogy komolyan fontolóra ne vennénk az önkéntes egyszerűség adta lehetőségeket, aminek fontos lépése a fogyasztásunk átgondolása, tudatosítása. Ha csak azt az alapvető problémát nézzük, hogy feleslegesen túlfogyasztunk, akkor ezt például nem fogjuk tudni megoldani ugyanazzal a gondolkodásmóddal, ugyanazon körülmények között, amikhez hozzászoktunk. Vagyis messze nem elegendő csupán azzal nyugtatni a lelkiismeretünket, hogy minden egyes eszközünknek megtaláljuk a környezetbarátnak címkézett alternatíváját. Komolyan fel kell tennünk magunknak egyre többször a kérdést: tényleg szükségem van rá? Ha a túlfogyasztást átcsoportosítjuk környezettudatos túlfogyasztásba, nem érjük el a célt, nem leszünk előrébb.

Milyen hatásai vannak ennek az egyszerűsítésnek, te mit tapasztaltál a saját életedben?

Röviden úgy tudnám összefoglalni, hogy a fogyasztás csökkentésével és a pazarlás minimalizálásával kevesebb dologra kell egyszerre odafigyelnem, így kevésbé terhelem magam és végeredményében több időm, energiám és pénzem jut arra, ami örömet okoz. A mennyiség helyett a minőségre és az élményekre törekszem, egészségesebben étkezem, nem terhelem a bőröm kétes összetevőjű kozmetikumokkal. Mindemellett nem tudom nem megemlíteni, hogy ez egyben önismereti út is, ami az életünk minden területére pozitív hatással lehet. Az önkéntes egyszerűség és a hétköznapi környezettudatosság felé a hulladékmentességre törekvés egy a sok csapásirány közül.

Néha van egy olyan érzésem, hogy ha valaki komolyan veszi a hulladékcsökkentést, akkor sok mindent, például a mosószert, tisztítószereket magának kell elkészítenie otthon. Ahhoz meg időmilliomosnak kell lenni…

Attól még, hogy létezik egy alternatíva, az nem jelenti azt, hogy holnaptól már váltanod is kell rá, főleg ha úgy érzed, hogy az még nem fér bele. Nincsenek „kell”-ek, lehetőségek vannak. Ha komolyan veszed a hulladékcsökkentést, akkor van rá lehetőséged, hogy otthon készítsd el házilag a mosószeredet. Viszont ha nem szeretnél élni ezzel a lehetőséggel, akkor körülnézhetsz, hogyan lehetne megoldani másként: ha van rá módod, hogy kimérve vásárolj mosószert, vidd magaddal a saját tárolód és kérd abba. Ha ez nem megoldható, törekedj arra, hogy környezetbarát mosogatószert szerezz be, olyan csomagolásban, amit aztán szelektálhatsz majd.

Magyarországon egyelőre kevés, kifejezetten csomagolásmentes üzlet van. Te mit látsz, bővülhet ezek száma? Nyugat-Európában mi a trend?

Nyugat-Európában gombamód szaporodnak ezek a boltok, de a társadalomban is erősebb a környezettudatosság. Sokszor egyenesen versenyhátrányt jelenthet a cégeknek, ha nem tesznek környezetbarát erőfeszítéseket. Ez előbb-utóbb Magyarországra is elér. Örömmel látom, hogy bár lassan, de itthon is bővül a környezet- és egészségtudatos vásárlói réteg, és ezzel párhuzamosan egyre több „hagyományos” üzlet ismeri fel a hulladékszegény termékek előnyeit, így például egyre több helyen találhatóak kimérős élelmiszerek és környezetkímélő eszközök. A valódi előrelépés az lenne, ha egyre több területre gyűrűzne be ez a fajta gondolkodás, így akár a ruházati, vagy a sportboltok is felvennék a zero waste irányt.

Aki szeretne hulladékmentesen élni, vagy legalábbis megtenni az első lépést a szemétcsökkentés felé, az hogyan kezdje el, mit javasolsz induló fogadalomként?

Kezdje el tudatosan észrevenni azt a hétköznapi mozdulatot, amikor kidob valamit a kukába. Figyelje meg mit dob ki, tegye fel a kérdést, hogyan került hozzá és miért. Játsszon el a gondolattal, hogy tudná-e nélkülözni. Ha nem, akkor tudná-e csökkenteni a mennyiségét, vagy tartós, hulladékmentes alternatívát találni rá. Nem érdemes egyből belecsapni a közepébe és hatalmas erőfeszítésekkel járó lépéseket tenni, mert a hétköznapok gyorsan elűzik a kezdeti motivációt. A hulladéktermelés tudatosításával hamarosan világossá fog válni, mik kerülnek legnagyobb mennyiségben a szemetesébe. Ezekkel érdemes kezdeni, mert ezek megelőzésével, mennyiségük csökkentésével látványos eredmények érhetőek el, amik segítenek fenntartani az újévi fogadalom adta motivációt hosszú távon is.

Sulizsák: a program, amivel az iskola pénzt keres, a bolygón pedig kevesebb lesz a szemét

Kidobni sokkal drágább, mint megvenni, mi az? – a nagy élelmiszerpara ma és a jövőben

Zseniális magyar szemétbiznisz: ők fizetnek, hogy használd

Oszd meg!