Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Zseniális magyar szemétbiznisz: ők fizetnek, hogy használd

Egy rossz üzleti modell, aztán a nyersanyagárak beszakadása “szúrta tökön” azt a magyar csapatot, amely a fémhulladékból okosan csinál eladható hulladékot – a régióban és az arab országokban terjeszkedne tovább a Returpack. 

Szemétből pénzt csinálni nem egyszerű, de nem is lehetetlen – az alapanyag folyamatosan termelődik, csak el kell adni a hasznosítható darabokat. A dolog általában ott bukik el, hogy begyűjteni, leválogatni többe kerül, mint amennyiért egy feldolgozó átvenné az így kinyert hulladékot. Ezt a logisztikai vargabetűt a magyar Returpack egy ügyes csellel kikerülte, az ötlet pedig már  több európai országban is vevőre talált.

Duma László, a Returpack alapítója eredetileg mérnök. A mérnökök szórakoztató tulajdonsága, hogy szeretik, ha a dolgok hatékonyan működnek, az ő esetében pedig még egy üzleti érzék is párosult hozzá, ami végképp szerencsés konstellációnak bizonyult – a Returpack sörösdobozosgyűjtő automatái a felhasználónak fizetnek a dobozért. Működik.

 

dumalaszlo

Duma László (Fotó: The Orbital Stangers Project)

Az alumíniumnak az egyik legmagasabb a felvásárlási ára, így logikus volt, hogy ezt válasszák, ám az indulás korántsem volt zökkenőmentes.“2006-ban a Sealorient Kft-vel egy teljesen egyedi üzleti és technológia modellt indítottunk el egy betédíjas rendszerrel. Nem működött. 2007-ben hozzá kellett nyúlnunk, és három évig dolgoztunk vele, aminek a végén megszületett az, hogy a hulladék árából visszajuttatunk egy bizonyos összeget” – meséli az alapító.

A saját fejlesztésű automatájuk  két-három forintot ad annak, aki bedobja a sörösdobozt, nem kell elmosni, megóvni, szét lehet taposni – a két forint jár érte. “Ez nem sok, de a betédíjas rendszerektől eltérően mi nem kérjük, hogy épen hozzák vissza a dobozt. A gépnek egyébként van egy nagyon egyedi tulajdonsága: ha odamész egy sörösdoboz alakú műanyag dobozzal, akkor nem fogja visszavenni.” Az automata csak alumíniumot fogad el, így megspórolják azt a költséget is, amit egyébként a kézi válogatás elvinne.

László szerint  három-négyhavonta fejleszteni kell a rendszeren, mert nincs az a szabály, amit valaki ne próbálna meg áthágni egy kis pluszpénz reményében.

”A legcifrább, hogy Z alakúra vágják lombfűrésszel a sörösdobozt, így kapnak kvázi két dobozt,  de ez iszonyatos munka azért az összesen négy forintért, amit ezért kiad a gép. Próbáltak WC-gurigát alufóliába csomagolni, ezekre rendszeresen készülünk” – mondta. Az automata valós időben küldi az adatokat a központnak, mindig látják, hogy mennyire van tele, vagy van-e valamilyen probléma a masinával.

 

 

Az automata tömöríti a bedobott dobozokat, és teljesen kipréseli belőlük a levegőt. Nagyjából 5-10 ezer darab dobozt tud befogadni egy gép, ami 100-150 kiló alumíniumot jelent. Tehát 10 ezer darabért a cég fizet 20 ezer forintot annak, aki bedobálja. Az alumínium ára tonnánként ezer euró, így a matek szerint egy konténerbe kb. 100 euró értékben fér doboz, tehát konténerenként átszámolva 10 ezer forint jut vissza a Returpackhoz. Az automatákból saját fejlesztésű teherautókkal viszik el az összepréselt alumíniumot, hogy minél kisebb legyen az idő és pénzveszteség . „Az ilyen szintű rendszerfolyamatoknál miden mozdulat számít. Nem mindegy, hogy valamit öt centire vagy ötven centire kell tenned, ha egész nap ezt csinálod.” A teherautókból összesen 5 darab van. Így néznek ki:

ford-mikrobi02

 

A bálázott alumínium aztán Franciaországba, Németországba kerül, de egy időben szállítottak Angliába is. A szállítást már külső partnerrel oldják meg, mert Magyarországon egy, a kontinensen is egyedinek nevezhető helyzetet teremtett a fémlopás: bevezették az úgynevezett fémtörvényt, ami szigorú kritériumokat állít fel arról, hogy ki vehet át fémhulladékot.

A Returpack idén a  tavalyihoz hasonló évet remél. Az árbevételük 484 millió volt, az adózott eredményük 48 millió forint. “Ettől sokkal többet fogunk keresni, ha beindulnak a külföldi pilot programok” – mondja nyugodt mosollyal László. “2-3 éven belül meg fognak térülni az ottani befektetések”. Jelenleg Lengyelországban és Romániában indítottak programot, a Közel-Keleten reményei szerint 2017-ben rajtol a gyűjtőautomata. “Az üzleti modellünk rugalmas. A Közel-Keleten például senki sem vinné vissza eurocentekért a dobozokat, ott inkább az automata mint reklámfelület hoz majd bevételt, olyan, mint egy Trójai faló, és pénz helyett inkább kuponokat fog adni”.

A reciklikálóiparra nagy csapást mért a kőolaj árának bezuhanása, mert olcsóbbá vált olajat égetni, mint megújuló energiaforrásokba, újrahasznosításba fektetni (az olajtermelő országok épp tegnap állapodtak meg a kitermelés csökkentéséről, az olajér máris kilőtt, aminek az oroszok mellett az újrahasznosítók is nagyon örülhetnek).

“A nyersanyagárak tökön szúrtak minket, és lényegében az összes olyan modellt, ami erre épít. 15-20%-os csökkenés az alumínium árában azt jelenti, hogy a profitabilitásból a veszteséges kategóriába löki át a projektet. De bizakodóak vagyunk, megfelelő üzleti környezettben már tudjuk, hogy működik.”

Ez már nem való nekem

Többszázmilliós árbevétel ide vagy oda, László nem akarja ezt a végtelenségig csinálni – és valószínűleg nem is tudná, a szeme alatt lévő táskák akkorák, hogy nyugodtan lehetne árulni őket az Andrássy úton. “2006 és 2010 között volt, hogy abba akartam hagyni, mert nem volt sikerélmény. Aztán beindult, és rengeteget kell utaznom. Volt, hogy hazajöttem, a reptéren parkoló autómba betettem az egyik bőröndömet, kivettem a másikat a tiszta ruhákkal, és mentem vissza egy másik géphez.  Egy dolgom nincsen most: időm. A jóléthez és elégedettséghez- primitív megfogalmazásban – idő és pénz kell. Én abban a szakaszban vagyok ,ahol nincs időm, és ez az életminőségemet rettentően befolyásolja. Aki negyedennyit keres, de tízszer ennyi szabadideje van, az valószínűleg egy sokkal jobb minőségű életet él, mint én most. Ez már nem való nekem, szeretném, ha ez az egész elérné azt a pontot, amikor már nem kell a mindennapi dolgokba belefolynom. Egy idő után a pénz sem vonzó, nem vágyok milliárdokra, van az a pont, ami felett már mindegy, hogy mekkora a fizetésed, mert nem jelent változást az életminőségedben, Nekem az idő értékesebb ennél.”

 

Cégtábla
Név:Returpack Kft.
Alapítás éve: 2006.
2015-ös árbevétel: 484 millió
Adózott eredmény:  48,5 millió

Oszd meg!