Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hat dolog, ami miatt mások majd szívesen dolgoznak együtt veled

Az egyetemről kikerülő magyar fiatalok hamar vezető pozícióban találhatják magukat – mondja vendégszerzőnk, Bite Barbara, a Fiatal Vezetők Akadémiájának alapítója. Aki nem kér segítséget, hamar elbukhat. William Gentry egy fontos könyvén kereszttül mutatja be, mire kell odafigyelni a veztővé váláskor. 

 

Jack Welch a GE legendás főnöke meghatározott 5 olyan vezetői kvalitást, amitől valaki igazán kiváló vezető lehet. Szerinte ebből az ötből csak kettő fejleszthető. A többi vagy van, vagy nincs. William Gentry, Creative Leadership Center (CCL) vezető kutatója legújabb vezetésről szóló könyvében (Be the boss everyone wants to work for) megemlít egy tanulmányt, ami 67%-ban cáfolja azt, hogy vezetőnek tulajdonképpen csak születni lehet.

Akárhogy is közelítjük meg azonban a témát, egy biztos: a vezetés is egy szakma, legyen az cégvezetés, osztályvezetői pozíció vagy éppen igazgatói szint. Nem beszélve egy startup vállalkozás vezetéséről. Emberekkel dolgozunk, emberekkel bánunk vezetőként nap, mint nap.

Így, mint minden szakmában felgyorsult világunkban, ebben is fejlődni, tanulni szükséges és érdemes. Még Jack Welch sem hiszem, hogy kihagyta volna, hogy maga is képződjön. És lehet, hogy nem csak abban a bizonyos két kvalitásban változott az évek során vezetői előnyére.

Gentry könyvében a CareerBuilder kutatása is említésre kerül, ami többek között azt tárgyalja, hogy

a fiatal, kezdő vezetők 60%-a jelenleg nem kap semmilyen fejlesztést, támogatást, amikor pozícióba kerül, illetve rálép a vezetői útra.

Gentry saját kutatását hozza párhuzamba ezzel, miszerint a fiatal, kezdő vezetők több mint 60%-a végül sikertelen lesz, nem tud megragadni és jó vezetővé válni. Nem sikerül olyan vezetővé lenniük, akivel bárki dolgozni szeretne.

A Fiatal Vezetők Akadémiáján ambiciózus fiatalokkal dolgozunk: sokan közülük közvetlenül az egyetemről kikerülve jutnakvezetői pozícióba vagy pár év alatt már számos főből álló csapatot vezetnek. Nekik sikerülhet, már átfordították magukban saját vezetői forgatókönyvüket, amitől hiteles vezetőkké válhatnak. Nekik sikerülhet, mert fejlesztik magukat, támogatást kérnek, mert lecserélték az ÉN-t a MI-re.

William Gentry szerint is van megoldás. Könyvében a kutatásaira és fejlesztői tapasztalatára támaszkodva olyan elméleti és gyakorlati forgatókönyvet dolgozott ki fiatal vezetők számára, amit követve a vezetői integritás és hitelesség minden fiatal vezető számára elérhető.

Lássuk a forgatókönyvet! Vagyis mi az a hat vezetői lépés, amit ha átfordítunk magunkban vezetőként nagy eséllyel olyan vezetővé válunk, akivel szívesen dolgoznak mások együtt:

 1. Fordítsd át a gondolkodásmódodat!

Fejleszd magad azért, mert a saját fejlődésed téged és a csapatodat, ráadásul a szervezetet is szolgálja. Ne azért, mert akkor nagyobbra tartanak mások.

Gondolkozz már a MI-ben az ÉN helyett. Tudd, hogy ahogy vezető lettél, tetteid, döntéseid már nem csak rólad szólnak. Ráadásul a jelenléteddel, akkor is, ha nem beszélsz, hatást gyakorolsz, üzensz a csapatodnak, kollégáknak, a veled együtt dolgozóknak. Így érdemes magadban, mások előtt és a kommunikációdban is átváltanod az Én-ről a Mi-re. Mondjuk így: Közösen oldottuk meg a felmerült elakadást. Köszönöm mindenkinek!

 1. Fejleszd a készségtáradat!

Ami a vezetői pozícióba juttatott, a kiváló szakértelmed az adott területen, aminek most az élére kerülsz, és más szakembereket vezetsz, nem feltétlenül szolgál téged. Már nem azok a készségek szükségesek a boldogulásodhoz, amik eddig hasznosak voltak számodra és amelyekben nagyon jó voltál. Vezetőként fejleszd most már a következő 4 készségedet:

 • Kommunikációs képesség
 • Motivációs készség
 • Csapat teljesítmény vezetése
 • Mások fejlesztésének képessége
 1. Keretezd át a kapcsolataidat!

Számos esetben a vezető abból a csapatból kerül ki, akikkel korábban együtt dolgozott. Lehet, hogy te is így vagy ezzel és van barátod, kedvelt munkatársad, akivel most már a vezetőjeként kell viselkedned. Mi legyen? Meddig tart a barátság és hol kezdődik a munka? Érdemes itt 4 szempontot mindig végiggondolnod:

 • Egyértelmű, következetes vagyok
 • Tudatos vagyok
 • Fair vagyok
 • Felkészült vagyok

Ha így közelítesz minden kapcsolathoz, új és egyértelmű „szerződést” tudtok kötni, amiben mindenki jól érzi magát és képes a munka és magánélet, illetve barátság és munkatársi lét határait tiszteletben tartani.

 1. Dobd el a „mindent megcsinálok” hozzáállásodat!

A klasszikus, örök téma. Úgy és olyan gyorsan, eredményesen senki nem tudja megcsinálni az adott feladatot, ahogyan te. Még ha ebben tuti biztos is vagy, ha e mentén működsz, hamar zsákutcába kerülsz. Neked is 24 órából áll a nap és néha aludni sem árt!

Szóval nincs mese, tanulj meg delegálni feladatot és felelősséget egyaránt. Kezdj el bízni abban, hogy van más jó megoldás, út, mint ahogy te gondolod és tudod. Adj folyamatosan visszajelzést akkor is, ha sikeres megoldásokat látsz, akkor is, ha javítandó viselkedés, helyzet van. Lehet, hogy a végén még kiderül, hogy a munkatársad megoldása, tempója hatékonyabb a tiédnél. Örülj neki és bízz rá nagyobb kaliberű feladatokat is!

 1. Válts perspektívát!

Vezető lettél! Ha eddig nem is volt számodra túlságosan érdekes, merre tart a cég, messze érezted a vállalat stratégiai irányát magadtól, ráadásul nem is teljesen értetted, mi folyik a társosztályokon, most már nincs választásod. Érdemes és szükséges távolabb lépned és átlátnod, megértened és aztán befolyásolnod a szervezet egészét. Vezetőként a csapatodat képviseled. Ezt akkor tudod jól és a csapat számára hatékonyan művelni, ha érted a helyeteket a rendszerben, ha képes vagy a cégben jól érvényesülni és jól érvényesíteni a csapatod érdekeit. Mindezt kölcsönösen előnyös módon tedd, így közép és hosszútávon is eredményes tudsz maradni vezetőként.

 1. Tartsd fókuszban az értékeidet!

Az integritás a vezetői hitelesség alapja. Tartsd mindig fókuszban, téged milyen értékrend vezérel. Ragaszkodj az értékrendedhez, akkor is, ha rövidtávon nem feltétlenül megtérülő. Ehhez bátorság szükséges és egy-egy nehéz döntési helyzetben segíthet, ha felteszed magadnak a kérdést:

 • Mit gondolna most erről a legjobb baráto, a társam, a szüleim?

A válasz segít, hogy a gyökereidhez visszalépj és meghozd a hétköznapok teljesítménykényszerében is a nehéz döntést.

Ami számomra Gentry könyvéből kiemelkedik az, amit magam is minden fiatal vezető számára fontosnak érzek tudatosítani, mint a fejlesztője, támogatója:

Az ÉN-ről a MI-be való gondolkodásbeli átfordulás elengedhetetlen a vezetői létben.

Mi is ez a Mi?

Vezetőként felelősséget vállalni a csapat sikerre viteléért. A csapat egyes tagjainak támogatása, fejlesztése, a tagok, mint emberek jó ismerete, a velük való jól bánás felelősségem. Én csak úgy vagyok értelmezhető, mint vezető, ha van kit/kiket vezetnem. Ráadásul, ha megkérdezünk egy Y generációs munkavállalót, számára a csapatban való létezés egyik fő szempont a munkahelyválasztásnál. És ha még nem elég a Mi melletti érvelés jó, ha tudjuk, hogy vezetve lenni más által nem emberi alapszükségletünk. Az azonban, hogy kapcsolódjunk emberként egy másik emberhez, hogy közösségben legyünk alap emberi igényünk. Vezetőként legyen alap, hogy erre építkezünk.
Felhasznált források és szakirodalom: YHRHorizont 2013 Coaching Team; William A. Gentry Ph.D.: Be the Boss Everyone Wants to Work For: A Guide for New Leaders 2016.

 

Bite Barbara, coach, tréner, vezetői tanácsadó
ügyvezető igazgató, Coaching Team, a Fiatal Vezetők Akadémiájának elindítója

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

 

Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."