Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Három egyszerű módszer a lámpaláz legyőzésére

Kiállsz emberek elé előadni, prezentálni és izgulsz. A tenyered izzad, a hangod remeg, és elkezdesz ő-zni. A tartásod bizonytalanná válik, a szavak nem jutnak eszedbe, zavarba jössz. Ismerős a helyzet? Ilyenkor a lámpaláz olyan mértékben úrrá lesz rajtad, hogy nem tudod a legjobb formádat nyújtani.

A probléma sosem a lámpaláz, mert annak jelenléte teljesen normális.

Amikor a biztonságra és komfortzónán belül maradásra törekvő hüllőagyunk azt érzékeli, hogy védtelenné és bárki számára célponttá válunk, akkor bekapcsolja a lámpaláz gombot. A feladatod ebben az esetben az, hogy a “lázat” olyan alacsony szintre vidd le, ami nem akadályoz, hanem segít a legjobbat kihozni magadból. A lámpalázat sosem legyőzni kell, hanem kezelni! A lámpaláz sosem fog eltűnni belőled. Pontosan
ezért mondják azt, hogy kétféle előadó létezik. Aki izgul, és aki nem vallja be.

Rendben. De ha nem tudom legyőzni a lámpalázat, akkor hogyan kezeljem? Számtalan módja létezik a kezelésnek. Több száz tréningrésztvevőm visszajelzése alapján következzen az a 3 “lázcsillapító”, ami a leghatékonyabb eredményt hozza.

1. Készülj fel az előadásra, és tanuld meg az első 3 és utolsó 3 mondatot

Fogalmazd meg az előadásod üzenetét, építsd fel a vázát, készíts hozzá powerpointot vagy prezi-t, ha az segít a közönségnek az üzenet jobb megértésében. Találd ki az előadásod elejét és végét. És ne csak találd ki, hanem írd le az első 3 és utolsó 3 mondatot. Miután leírtad, akkor pedig tanuld meg szóról szóra. Amikor kiállsz a színpadra, magabiztosságot fog nyújtani, ha fejből tudod az első 3 mondatot. Az utolsó 3 mondat megtanulása pedig abban fog segíteni, hogy ne nyújtsd az előadás végét, mint a rétestésztát, hanem frappánsan, határozottan fejezd majd be.

2. Ne kezdj rögtön, hanem várj pár másodpercet és közben mosolyogj

Sokan mihelyt megkapják a szót a színpadon, azonnal belekezdenek a mondókájukba. Jelentősen tudod csökkenteni a lámpalázat, ha határozott testtartással megállsz, vársz néhány másodpercet, és közben mosolyogsz. Még inkább fel fog tölteni, ha a közönség soraiban rámosolyogsz az ismerősökre, barátokra, vagy ha olyanok nincsenek, akkor a szimpatikus emberekre. Ők jó eséllyel visszamosolyognak, ami feltölt majd, jó érzést kelt, és csökkenti a lámpalázad.

3. “Az előadás nem az előadóról, hanem a közönségről szól.”

Amikor lámpalázasak vagyunk, akkor sokszor saját magunkkal vagyunk elfoglalva.
– Eszembe jut-e majd minden? Beleférek-e az időbe? Mit fognak szólni az előadásomhoz?

A legjobb előadók viszont inkább a közönségre fókuszálnak.
– Hogyan tudom átadni az üzenetemet nekik? Hogyan tudom elérni, hogy értéket kapjanak? Mi szükséges ahhoz, hogy boldogabban, elégedetten távozzanak majd innen?

Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések járnak a fejedben, akkor a fókuszt saját magadról fokozatosan áthelyezed a közönségre, ezáltal a lámpalázadat is csökkented. Természetesen egyszerre is beveheted mindhárom lázcsillapítót. A lényeg, hogy elérd a kívánt hatást,
és a legjobb formádban tudj prezentálni a közönséged előtt.

Bolya Imre
inspirációs előadó, tréner

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!