Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ha minden úgy folytatódik, mint eddig, 2070-re milliárdok élhetnek extrém forróságban

Ha ebben a tempóban folytatódik a globális felmelegedés, a következő 50 évben 3 milliárd ember környezetének éghajlata változhat olyan radikálisan, hogy a hőmérséklet-emelkedés már túl sok lenne az embereknek.

Archeológusok, klímakutatók és ökológusok új tanulmányáról számolt be a CNN, mely szerint a jelenlegi üvegházhatás 2070-re radikálisan meg fogja változtatni az emberek 6000 éve megszokott életkörülményeit.

Minden 1 °C melegedéssel 1 milliárd embernek kell elvándorolnia a lakóhelyéről vagy adaptálódnia a megváltozott körülményekhez. Tim Kohler, a Washingtoni Egyetem archeológusa és a tanulmány egyik társszerzője szerint ezeket lehet legrosszabb forgatókönyvnek vagy akár megszokottnak is nevezni. 

A tanulmányt az elmúlt évszázadok átlaghőmérsékleteivel és a lakosság eloszlásának elemzésével készítették,

és úgy találták, hogy az ember is, akár a legtöbb élőlény, akkor érzi magát a legjobban, ha nem változnak körülötte az életfeltételek. 

A világ lakosságának legnagyobb része 11 és 15 °C közötti átlaghőmérsékletben él, valamivel kevesebben 20 és 25 °C között (ez utóbbi a monszunok által érintett Dél-Ázsiára jellemző). Bár az olyan technológiai fejlesztések mint a légkondi segítették a tűrőképességünket, az emberek az elmúlt 6000 évben ebben a klímában éltek és tevékenykedtek. 

Jelenleg a Föld átlaghőmérséklete 3 °C-kal fog nőni 2100-ra, de a tanulmány szerint a szárazföldi területek gyorsabb reakciója miatt az emberek 2070-re 7,5 °C-os hőmérséklet-növekedést tapasztalhatnak. Mindennek súlyos következményei lennének a mezőgazdaságra, az ivóvízkészletre, nem beszélve a más humanitárius ügyekről (mint a migráció).

Ma az extrém hőmérsékleteknek kitett területek, mint például a Szahara a Föld 0,8 százalékát teszik ki, 2070-re ez a szám 19 százalékra nőhet. Ez 3,5 milliárd embert érintene Indiában, Ausztráliában, Délkelet-Ázsiában, Dél-Amerikában és az Arab-félszigeten.

"Hétvégén bármi megtörténhet, szegény dolgozók szoktak is félni, pénteki döntéseink élnek-e még hétfőn"

Kelényi Kolos, Szamos Marcipán