Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A jövő top „zöld állásai”: mit csinál egy vízlábnyom-menedzser?

A gazdaság és a társadalmunk új korszakba érkezett, amelyben úgy tűnik, a fenntarthatóságnak mindennél fontosabb szerep jut. Ez a foglalkoztatás szintjén is változásokat hoz, így a következő évtizedben mintegy 18 millió zöld állás jöhet létre. De mit csinál majd egy vízlábnyom menedzser, a mesterséges hústudós vagy a termékútvonal- nyomonkövető menedzser?

Az Adecco Csoport humánerőforrás-szolgáltató cég Inovantage kiadványában taglalja Kelet-Közép-Európa munkaerőpiaci, gazdasági és oktatási változásait a fenntarthatóság és környezetvédelem korában. Mérésük szerint 2030-ra 18 millió zöld állás jöhet létre, hiszen az Y generációnak (azaz az 1980 és 2000 között születettek) fontosabb, hogy jó ügyekért dolgozhasson.

61 százalékuk elkötelezettebbnek vallja magát olyan cégnél, aminek van fenntarthatósági programja, és 15 százalékuk még kevesebb fizetésért is szívesebben dolgozna ilyen helyen.

Az Inovantage kiadvány Magyarország helyzetét is vizsgálta a fenntartható fejlődés felé tett lépéseik tekintetében vállalati szinten 2010 és 2016 között, az eredmény a lenti ábrán látható.

2017-ben a zöld foglalkozások aránya a teljes gazdaságon belül még csak 0,7 százalékot tett ki, a jósolt növekedés legnagyobb része a napenergia, a biomassza és a szélenergia hasznosításával összefüggő területeken várható. Uniós szinten a közszférában található jelenleg a legtöbb zöld állás (27,8 százalék). Ezt követi a hulladékgazdálkodás (12,1 százalék), a közlekedés (10,9 százalék) és az energiaszektor. (7,1 százalék)

2030-ra azonban hatalmas ugrás várható, és a közszféra mellett a többi szektor is egyre meghatározóbbá válik: a körforgásos gazdaságban globálisan 7-8 millió plusz munkahely fog keletkezni 2030-ra.

Mindez úgy, hogy mintegy 78 millió új munkahely jön létre, miközben 71 millió megszűnik. A megszűnő pozíciókban dolgozók túlnyomó többsége szektoron belül vagy más szektorban tud majd elhelyezkedni, ehhez azonban sok esetben átképzésre lehet majd szükség.

Az Eurostat-adatokat használó kiadvány listázza a jövő top zöld állásait köztük néhány megmosolyogtató pozícióval, íme.

1. Zöld mérnök: a háztartási eszközök hatékony fogyasztásának megtervezése mellett az otthonok számára áramfogyasztás tesztet is végeznek majd.

2. Vízlábnyom menedzser: a vállalat vízfogyasztása mellett a termékek vagy szolgáltatások vízfelhasználás szempontjából hatékonyabb megvalósítását segítik.

3. Virtuális egészségügyi munkatárs: a digitális technológia alkalmazásával lehetővé teszi a betegek számára, hogy az otthonukban saját maguk nyomon kövessék egészségi állapotukat.

Ezáltal a betegeknek kevesebbet kell utazniuk, gyorsabban felgyógyulhatnak és az egészségügyi rendszer túlterheltsége is csökken.

4. Áruházi energia specialista: a vásárlók számára tájékoztatást ad az eszközök energia- és vízfelhasználásáról.

5. Zöldtető- és zöldfalkertész: karbantartja a városi élettereket, amelyek segítik a légszennyezettség csökkentését, segítik az épületek beolvadását a környezetükbe, és növelik a biodiverzitást.

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.