Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ha leszámolunk a tabukkal, a világ előbb-utóbb jobb hely lehet – a Forbes szerkesztője a TEDx színpadán

„Én is egy olyan erős, stabil bástya lehetek, aki mögé aztán mások is felállhatnak. (…) és ha mindannyian leszámolunk a tabukkal, a világ előbb-utóbb egy jobb hely lehet” – írtam 2018 tavaszán a Forbes-ban, és mondtam év végén a TEDxMETU színpadán. A me too-mozgalomról, a coming outokról, és mindezek hatásairól szóló előadásom felvétele most jelent meg.

Tavaly a Legbefolyásosabb magyar nők listája és a kapcsolódó kutatásunk kapcsán én is megírtam: én is szexuális- és hatalmi visszaélések, zaklatások áldozata vagyok, azaz me tooAz írást publikáltuk a havi átlag félmilliós látogatottságú Forbes.hu-n, kinyomtattuk 30 ezer példányban az áprilisi lapban. Aztán májusban elkészült a Legbátrabb magyarok listája is a Forbes Urbanbe, amelyben még több olyan embert mutattunk be, akik le akarnak számolni a tabukkal és az elnyomással. 

Az azonnal egyértelmű volt: a kimondások nem öncélúak. Bár segítünk így önmagunknak, de segítünk ezzel másoknak is, akik hozzánk hasonló dolgokat éltek át. Sőt, a szinte már mozgalommá váló előbújás túlmutat önmagán.

Onnatól kezdve azt kutattam, vajon miért beszélünk hirtelen a súlyos keresztjeinkről, amik generációk óta tabuk? Miért nem beszéltünk ezekről három, öt vagy akár tíz évvel ezelőtt? És miért jó nekünk? És milyen hatást érünk el vele, hová vezet mindez? Tavaly év végén a TEDx Metropolitan Egyetem (METU) színpadán elmeséltem, mire jutottam. Az előadásomról szóló videó most jelent meg.

Nyitókép: Benkő-Molnár Fanni

 

14 év után leírom: me too

Oszd meg!