Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Milyen tabuk? Hagyjuk már! Itt a Legbátrabb magyarok listája – Forbes Urban

A legnagyobb bátorság magadat vállalni, ott ahol ez egy egész életre bélyeg is lehet. De 2018 Magyarországán ügyek mellett kiállni, a hatalom ellen szót emelni is bátorság. A Forbes legújabb Urban különszámának Legbátrabb magyarok listáján 25 olyan ember szerepel, aki az efféle félelmekkel mit sem törődik.

Alföldi Róbert
A rendező öt évvel ezelőtt beszélt először nyilvánosan a homoszexualitásáról, azóta nyíltan kezeli. Haknizni sosem indult vele, de amikor szükségét érzi, szívesen felszólal LMBTQ-ügyekben csak úgy, mint bármilyen más témában, amit a maga és a társadalom szempontjából fontosnak tart.

Székely Kriszta
Az volt a célom, az álmom, hogy pusztán a létezésem és önmagam hétköznapi felvállalása, természetessége legyen annyira nyilvánvaló, hogy a coming out igénye vagy valamiféle engedélykérés a téma érintését illetően fel se merüljön velem kapcsolatban. Következő távlati cél, hogy ez mindegy is legyen” – mondta a Katona József Színház rendezője a tavalyi Budapest Pride-on tartott beszédében. Pontosan azzal a természetességgel, ahogyan a színdarabjaival is teszi.

Steiner Kristóf
Ahelyett, hogy titkot csinálna evészavaraiból és homoszexualitásából, inkább minden alkalommal, amikor kérdezik, a lehető legnagyobb nyitottsággal beszél róluk. Kristóf példaértékű türelemmel dolgozik azon, hogy a társadalom felnőjön.

Karafiáth Orsolya
Miközben az alkoholizmus itthon komoly, országos probléma, az írónő a megküzdés kétlábon járó példája. Az utolsó kortyot nyolc évvel ezelőtt itta meg. Könyvbe foglalt története tavaly jelent meg.

Vállalni önmagad, bélyeg egy életre. De ez a megküzdés legmagasabb szintje

Sárosdi Lilla
A #meetoo-mozgalom hazai elindítója, a színésznő, aki nélkül valószínűleg hazánkban továbbra is csak a körúton belüli téma maradt volna a hatalommal való visszaélés és a szexuális zaklatás. Friss hír, hogy családjával Franciaországba költöznek.

Németh-Kiss Pálma
A bátrak bátrai azok az emberek, akiknek kiállásuk után minden nap szembe kell nézniük a félelmeikkel – és akik esetében nem csak a tükörről van szó. Egy kis faluban zaklató felettesed ellen határozottan kiállni, úgy, hogy az illető a helyi polgármester, ennek a bátorság szó definíciójává kellene válnia.

Szilágyi Liliána
Talán sohasem derült volna ki bulimiája, ha nem kezd beszélni róla. De Lilu nem akart tovább hazudni magának, családjának, rajongóinak – nemcsak önmagáról, hanem a versenysportolók életéről sem.

Fabiny Tamás és Beer Miklós
Az evangélikus és a váci római katolikus püspök tavaly nyáron videóüzenetben álltak ki a menekültek mellett, és a keresztény értékekkel összhangban álló véleményüket azóta is több helyen megosztották. Ők azok, akik még a jelen rendszerben is mindig hűek az általuk képviselt értékekhez.

Megjelent a friss Forbes Urban! Keresd az újságosoknál vagy rendeld meg online!

 

Szentesi Éva
A karakán író-újságíró soraitól erősebbnek érzi magát minden nő. Hát még így, hogy abból sem csinál tabut, amin a méhnyakrák miatt keresztül ment.

Babos Attila
A Dunántúli Naplótól Mészáros Lőrinc érkezése után kirúgott újságíró, akinek vezetésével létrejött, és ma is működik a Szabad Pécs nevű híroldal. „A padlóról kellett felállnunk, miközben számoltak ránk, de tízig nem jutottak” – írja oldalán a szerkesztőség, amely már több mint egy éve készíti független újságját közösségi finanszírozásból. Végső céljuk egy független vidéki laphálózat létrehozása a szabad sajtó jegyében.

Parászka Boróka
Erdélyi magyar újságíró, emberi, nő- és kisebbségi jogi témák szószólója, sokszor válságövezetekből, még a számos fenyegetés után is, rettenthetetlenül.

Horváth Noé
Csak a családjának volt nehéz színt vallania, a társadalomnak nem. A transznemű fiú, aki blogon írja meg férfivá válását – beleértve a kezeléseket, amelyeken átesik –, biztos lehet benne, hogy ezzel másoknak segít.

Kiss Tibor Noé
Az író 2010-ben nem coming outtal jött első könyvében, sokkal inkább egy vallomással, egyben a vallomásokra jellemző visszafogottsággal és bizonytalansággal. Így lett ő az az ember, aki sok magyarnak (meg)érthetővé és ezáltal elfogadhatóvá tette a transzneműek világát.

Sándor Mária
A fekete ruhás nővérként ismert aktivista az elsők között kockáztatta egzisztenciáját azért, hogy a hazai egészségügy kritikus helyzetére felhívja a figyelmet. Habár sikertelennek könyvelte el egy évig tartó akcióját, és ezért háttérbe vonult, alkalmi megszólalásaira még ma is mindenki felkapja a fejét.

Horváth András
Az ellenőrzési szakkordinátor, aki fel merte jelenteni munkahelyét, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, mert szerinte az a kelleténél elnézőbben viselkedett a kiemelt adózókkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal.

Kubiszyn Viktor
2011-ben a kemény droghasználat még bőven tabunak számított Magyarországon. Ekkor írta meg könyvét, személyes történetét Kubiszyn Viktor, általa került be a téma közbeszédbe. Az író-újságíró azóta is az egyik legismertebb megszólaló a szerhasználattémában.

Setét Jenő
A roma romaaktivista, aki több mint húsz éve folyamatosan, tisztességesen és irigylésre méltó bátorsággal védi a cigányokat. Legutóbb Lázár Jánosnak címzett kemény videóüzenete járta be a sajtót.

Novák Hunor
„Most mennyire feszengsz” – kérdezi az orvos, és közben átnyújt egy tízezrest a kamera előtt álló riporternek, aki a hálapénzről kérdezi. Ő volt az is, aki élő adásban nyelt le „egy halálos adag” homeopátiás gyógyszert, hogy leszámoljon a kapcsolódó tévhitekkel. Hiába támadják időnként orvostársai is, az állami egészségügyben dolgozó gyerekorvos nem adja fel, a weben is profi kommunikációval próbálja leterelni a tévutakról az embereket.

Drajkó Zsombor
A fogorvos már évek óta az Orvosi Kamara tagja volt, amikor bojkottot hirdetett a szervezet ellen, és vitára hívta annak elnökét. Drajkó eldöntötte, addig nem fizet tagdíjat, amíg nem lesz transzparens a MOK működése, amíg az nem áll ki a hálapénz ellen, és amíg nem lesz valódi érdekképviseleti szervezet. Mozgalmához 800-an csatlakoztak.

Bereczky Tamás
„Bereczky Tamás vagyok, ötvenéves, meleg, HIV-fertőzött, volt szerhasználó, elvált, zsidó értelmiségi apa.” Így mutatkozik be a 24.hu-nak adott interjújában. Nem mellesleg 14 éve dolgozik aktivistaként, és segít a hozzá hasonlóknak, elsősorban a HIV-fertőzötteknek.

Geréb Ágnes
Valakinek hős, másnak gyilkos, a magyar bíróság elítélete – ebben a vitában egy szócikkben nem tennénk igazságot. Abban biztosak vagyunk, hogy vannak elvitathatatlan érdemei. A pszichológus, szülész-nőgyógyász éveken át tett azért, hogy minden nő úgy szülhessen, ahogyan a leginkább szeretne – párjával, dúlákkal körülvéve, vagy éppen otthon.

Árvai Péter
Bár tartott tőle, coming outja után sem könyvelték el Pétert a „meleg CEO-ként”. A Prezi viszont egyértelműen mint a legnyitottabb cég, munkahely vonult be a kis magyar startuptörténelembe, példát mutatva minden más vállalkozásnak is.

Szepesi Niki
Az első (úszó) volt, aki szót mert emelni a kegyetlen edzési módszerek ellen, de ő beszélt először arról is, hogyan zaklatják szexuálisan a gyereklányokat a sportban. Niki botránykönyvében leszámolt a szexuális fantáziálás és kalandozás férfi privilégiumával is.

Gökler Kriszti
A több tízezer követővel rendelkező egészségeséletmód-influencer és testépítő sohasem titkolta, hogy a testépítés – mint minden más sport is – versenyszinten kifejezetten káros lehet az egészségre. Kriszti a legutóbbi versenye után rövid idő alatt szedett fel számos plusz kilót, és amikor kommentekben támadták emiatt, válaszul hosszú videóban beszélt őszintén testképről, hormonproblémákról, menstruációs zavarokról, kontrollvesztésről és valódi egészségről.

Szirmai Gergely
„Lelkizős warning!” – posztolta nemrég 400 ezernél is több követőjének az egyik legnépszerűbb magyar videóblogger. Ezúttal nem filmekről beszélt a kamerának, hanem évek óta tartó, súlyos mentális problémáiról. A videó leírása annyi: „Hátha valakin segít…”

+1 A civilek.
Közülük sokan máshogy kezdtek: elmentek a civilszférába dolgozni, nyugodtabb környezetbe, mint amit a versenyszférában találtak volna, kevesebb pénzért, jó célért tenni. Munkájuk környezete az elmúlt években teljesen átalakult, első számú ellenséggé váltak, és nem tudhatják, milyen támadásokat hoz a holnap.

A Forbes Urbant – a teljes sztorival és sok-sok városi témával – már megtalálod az újságosoknál és megrendelheted online!

A címlapsztoriról itt olvashatsz bővebben:

Vállalni önmagad, bélyeg egy életre. De ez a megküzdés legmagasabb szintje

Oszd meg!