Legyél jobb!

Ha ezeket a jeleket látod, elbuktad az üzletet!

Kugler Ádám
2017. november 03. 5 perc olvasás

Az üzleti életben elengedhetetlen a testbeszéd ismeretének legalább alapfokú elsajátítása, hiszen ez a tudás igencsak megkönnyítheti a dolgunkat például a tárgyalóasztalnál. A partnerünk számtalan nonverbális jellel kifejezheti, hogy nem ért egyet a hallottakkal, bizalmatlan, fenntartásai vannak vagy komolytalannak gondol minket. Ezért a következőkben a „nemtetszés” testbeszédét fogjuk megvitatni, mert ha ezeket a jeleket látod, akkor biztos lehetsz benne, hogy a tárgyalás rossz irányba tart.


Figyeld a partnered száját!

A nemtetszésünket és az egyet nem értésünket a leggyakrabban, tudattalanul az ajkainkkal közöljük.
A szájrándulás: Amikor nem értünk egyet a hallottakkal, a látottakkal, vagy ha egyszerűen csak nem tetszik valami, akkor azt tudattalanul egy arckifejezés formájában közöljük a környezetünkkel. Ez az úgynevezett „NEM arc”, ami egy egyszerű kifli formájú szájrándulásból áll, és azt a jelentést hordozza, hogy NEM! „Nem tetszik, nem értek egyet, nem hiszek neked, nem igaz!” stb. Ez a szájrándulás egyébként nemcsak a hallgatónál, de a beszélőnél is megjelenhet, ha ő maga nem ért egyet a saját szavaival!

Sok esetben, ha valaki valótlanságot állít, akkor a hazug szavak kimondása után megrándul a szája.

Ezzel azt az üzenetet közvetíti, hogy nem gondolta komolyan, vagy nem ért egyet azzal, amit mondott. A szájrándulás tehát az egyet nem értés jele!


A száj csücsörítése:
Ha olyan dolgot látunk, hallunk, tapasztalunk vagy érzünk valami kapcsán, ami nem tetszik, akkor gyakran megfeszítve összehúzzuk az ajkainkat, ami a kényelmetlenség, diszkomfort jele. A száj csücsörítése a nemtetszésünket fejezi ki!

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy ha a tárgyalópartnered szája a prezentációd alatt nyugodt és laza, akkor jó úton haladsz, ha azonban bármilyen formában megfeszül, megrándul, vagy eltorzul, akkor sürgősen stratégiát kell váltanod.

Figyeld a partnered kezét!

Ha a szemét takarja. Ha valami olyat látunk, ami nem tetszik, például egy balesetet vagy egy félelmetes jelenetet egy filmben, akkor ösztönösen eltakarjuk a szemeinket. Nem akarjuk látni, mert nem tetszik, amit látunk. Ha olyanok társaságában vagyunk, akiket a legszívesebben a hátunk közepére se kívánnánk, akkor próbáljuk „nem láthatóvá tenni őket” és hosszasan dörzsöljük a szemeinket, vagy elnyújtjuk, lassítjuk a pislogásunkat. Ha azt veszed észre, hogy a partnered indokolatlanul sokat dörzsöli vagy tartja csukva a szemeit, akkor elveszítetted az érdeklődését. Tudat alatt ugyanis ezzel fejezi ki, hogy nem akar látni sem téged, sem az álláspontodat.

A szem eltakarásának gesztusa számtalan formában megjelenhet például szemdörzsölés, szem környékének masszírozása, elnyújtott pislogás, a szem pilláinak csipkedése, vagy az arc végigsimítása formájában.

Ha a fülét takarja.  A „játék a fülünkkel” a szem eltakarásához hasonlóan a rossz, nem kívánatos dolgok kizárására irányuló gesztus. Ha valaki beszéd közben a fülére vagy a füle köré teszi a kezét, esetleg a fülcimpáját húzogatja, azzal szimbolikusan próbálja „nem meghallani” a másik mondandóját. Nem tetszik neki, amit hall vagy jelzi, hogy erről a témáról már eleget hallott.  A fül takarásnak számtalan variációja létezik kezdve a fül mögötti rész dörzsölésével, a fülbe helyezett mutatóujj forgatásával, egészen a fülbevaló babrálásáig.

Ha a tarkóját masszírozza. Ha kérdőre vonnak minket vagy olyan témával hozakodnak elő mások, amiről nem szívesen beszélünk, akkor sok esetben a nyakunk és a hátunk apró izmai összerándulnak, emiatt bizsergés fog el minket és késztetést érzünk a tarkónk megdörzsölésére. Ha valakit félelemmel vagy aggodalommal tölt el az a dolog, amit szóba hozunk, akkor sok esetben a tarkójához nyúl, hogy végigsimítsa vagy megdörzsölje. Ennek a tudattalan mozdulatnak a jelentése az, hogy „Nem tetszik, hogy szóba hoztad a témát. Nem tetszik, hogy ezt kell válaszolnom rá.” Ez a gesztus az elbizonytalanodás jele!

Figyeld a partnered lábát!

A lábfej tudattalanul mindig arra mutat, amerre az „agy menni akar”! Ha a megbeszélés során azt látod, hogy a partnered lábfeje az irányodba mutat, akkor biztos lehetsz benne, hogy érdekli a mondandód. Ha azonban a lábfeje tőled elfelé, ne adj Isten az ajtó felé mutat, akkor elveszítetted az érdeklődését. A kedvéről és az érzelmi állapotáról az is sok mindent elárul, hogyan foglal helyet a székében. Ha mindkét lába a földön van, akkor érdeklődő és meggyőzhető, ha azonban egyik lábát a másikra helyezi, akkor elzárkózó vagy érdek ütköztető hangulatában van.
A testbeszéd helyes értelmezése ugyan nem gondolatolvasás, de világos képet ad mások kedvéről és érzelmi állapotáról, ami nagyon nagy segítségedre lehet.

 

A külső szerzők nem a Forbes munkatársai, véleményük nem feltétlenül egyezik meg a szerkesztőségével.