Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ha ebből a három dologból egyet is elkövet, a jelszava semmit sem ér

Alaphibák miatt hasalnak el a jelszavak. Minden ötödiket ér támadás.

A netes biztonság egyik nagyágyúja, a Kaspersky Lab a felméréseik alapján feltárt három alaphibát a hétköznapi jelszókezeléssel kapcsolatban, amik miatt szinte erőlködés nélkül tudnak feltörni fiókokat a kiberbűnözők. A háromból két pontnál nem is a jelszó bonyolultsága, hanem annak használata a bibi.

xfuqd0u5u7w-simson-petrol

 

  1. Ugyanazt a jelszót használjuk mindenhová
    Kényelmes egy kulccsal nyitni minden ajtót, mert nem nyomja a zsebet, de ha egyszer valaki megkaparintja, mindenhová bejut. Bankszámla, e-mail, közösségi oldalak.
  2. Könnyen feltörhető jelszavat találunk ki
    Az 1234 még mindig nem egy erős védelmi vonal, pedig nagyon sok ember ezt használja. A felhasználók 47%-a használ kis-és nagybetűket, 64%-a alkot betűk és számok kombójából jelszót, de ez még mindig édeskevés, ha:
  3. Nem megfelelően tároljuk a jelszavakat
    Sokan elmondják másnak, vagy felírják egy papírtömbre. Minden harmadik ember tudatja a kódot egy családtaggal, minden tizedik a barátokkal, és 22% mondta azt, hogy felírja valahová.

A kutatás további érdekességeket is megállapított. A gyerekek 37%-a például olyan dolgokat néz a neten, amit nem igazán kéne az ő korukban, 36%-uk beszél idegenekkel, 34%-uk pedig a cyberbullying áldozata lesz. A szülők 14%-a úgy gondolja, hogy a gyerekük netfüggő.

Forrás:Kaspersky Lab
Create your own infographics
Oszd meg!