Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Felmondanál, de még nincs új állásod? – Ezeket érdemes átgondolnod a döntés előtt

Mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki kellőképpen magabiztos ahhoz, hogy úgy mondjon fel, hogy még nincs fix új állása. Sokuknak egyszerűen csak elegük van az aktuális munkahelyükből a mérgező légkör, a rossz vezetőség, a túlórák, a stressz, az átpolitizáltság vagy csak szimplán az unalom miatt. Úgy érzik, egy perccel sem bírják tovább.

A valóságban viszont a hirtelen felmondás egy sor olyan új kihívással jár, amire nem biztos, hogy fel vannak készülve. A Forbes.comon az író-coach Kathy Caprino válaszolt a témával kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre.

Mit érdemes átgondolnom a döntés előtt?

A legtöbb embernek a munkanélküliség nagy kihívást okoz. Ha van rá mód, a lehető legjobb az, ha addig maradunk, amíg új munkát nem találunk – kivéve persze, ha valamiért a helyzet tényleg tarthatatlan, ilyenkor viszont általában érdemes külső segítséget (pl. ügyvéd) kérni.

Rövid távon a legjobb megközelítés az, ha átgondolod, hogyan lehetne a jelenlegi helyzeteden javítani, azaz hogy hogyan kezeld azt a problémát vagy kihívást a jelenlegi munkahelyeden, amiről most azt érzed, már nem bírod tovább. Adj magadnak gondolkodási időt, közben pedig kezdj el új állás után nézni, járj el interjúkra, építs új kapcsolatokat és frissítsd fel a már meglévőeket.

Annak, hogy miért ez a legjobb forgatókönyv a legtöbb ember számára, Caprino szerint három oka van:

 1. A HR-esek számára általában vonzóbb vagy, ha épp alkalmazásban állsz valahol.
 2. A problémákkal való szembeszállás magabiztosabbá tesz, gyakran új készségeket is tanulsz (konfliktuskezelés, tárgyalás, önmagadért való kiállás, kommunikáció stb.). Az ilyen helyzetben nyert tapasztalat nagy eséllyel segíteni fog majd a későbbiekben is.
 3. Ha legyőzöd a kihívásokat és beszélsz a tapasztalataidról, az másokat is inspirál. Ráadásul nem úgy gondolsz majd vissza a munkahelyedre, mint ahonnan szó szerint el kellett menekülnöd, annyira nem bírtad elviselni.

Mielőtt tehát csak úgy hirtelenjében felmondanál, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

 1. Miért érzed úgy, hogy ilyen hirtelen menned kell? Mi az, ami miatt (elől?) elmenekülnél?
 2. Tudsz tenni valamit annak érdekében, hogy rendezd a munkahelyi problémáidat? Egy beszélgetés a HR-essel, a főnökkel vagy egy mentorral mind segíthet, ahogy egy kis változtatás is, pl. egy új projektbe való beszállás.
 3. Ha rossz bánásmód (pl. zaklatás) ért: beszéltél már ügyvéddel?
 4. Van pénzügyi terved arra az esetre, ha felmondanál? Tudod, hogyan kezelnéd az átmeneti időszakot?

Mik azok a kihívások, amik a hirtelen felmondókat meglepetésként érik?

Felmondani úgy, hogy még nincs új munkahelyed gyakran tűnhet jó ötletnek, de általában egy sor új problémával is jár.

Először is, állást keresni stresszes, főleg ha közben érzed a nyomást, hogy sürgősen új helyet kell találnod.

Ha kilépsz, készülj fel, hogy elveszettnek, elszigetelve érzed majd magad. Másodszor, előfordulhat, hogy azok a kihívások vagy problémák, amik miatt felmondasz, az új munkahelyeden is megtalálnak majd. Ráadásul gyakran sokkal több ideig tart munkát találni, mint ahogy azt elsőre gondolnád, ha pedig régóta nem kellett már munkát keresned, könnyen lehet, hogy azzal szembesülsz, minden másképp megy, mint ahogy te annak idején megszoktad.

A sikeres karrierváltás nem lehetetlen, de bizonyos lépésekre mindenképp oda kell figyelned.

Milyen pénzügyi lépéseket érdemes megtennem, mielőtt felmondok?

 1. Ha nem lennél képben a pénzügyi helyzeteddel, mindenképp érdemes átbeszélned azt a könyvelőddel vagy egy pénzügyi tanácsadóval. Nézd át, hogy milyen havi bevételeid és kiadásaid vannak, és dolgozz ki egy tervet, hogy az átmenetet kezelni tudd. Caprino a cikkében azt mondja, hat hónappal érdemes számolni, a magyar munkaerőpiaci helyzetet elnézve itthon sok szakmában valószínűleg kevesebb is elég lehet.
 2. Gondold át, milyen pénzügyi lehetőségekkel jár a felmondásod (bónuszok, jutalékok). Készíts becslést arra vonatkozólag, hogy a felmondással mekkora összegről mondasz le, hogy átlásd, mi a következménye annak, ha felmondasz. Gondold át azt is, mi a végső dátum, ameddig maradnál, így maximalizálva a bevételedet.
 3. Mi az, amit tenni tudsz, ha esetleg nem találsz munkát hat hónapon belül? Hol élnél, és hogyan tudnád finanszírozni az időszakot?
 4. Beszéld át a dolgot a partnereddel is, hogy biztosan egy hullámhosszon legyetek.
 5. Mielőtt felmondanál, határozd meg, mit tudsz tenni annak érdekében, hogy kevesebbet költs, többet takaríts meg, okosabban fektess be. Legyen egy olyan terved, amit tökéletesen átlátsz, és amivel nem érhet meglepetés.

Felmondani egy rossz állásból úgy, hogy még nincs terved sokszor jó ötlet, de fontos az is, hogy az ehhez hasonló döntéseket átgondoltan, nyitott szemmel hozd meg, ne pedig csak elmenekülj a problémák elől.

Ha felmondasz, legyen egy terved, ami a jó irányba terel, ahelyett, hogy a nagy kapkodásban újra egy olyan pozícióban kötnél ki, amit nem már megint szeretsz, de elvállalod, mert kellett a pénz.

Ha felkészülten hozod meg a döntést, kisebb az esélye, hogy hónapokkal vagy évekkel később megbánod.

Borítókép: Fredrick Kearney Jr / Unsplash

Öt megcáfolhatatlan jele annak, hogy ideje váltani

Oszd meg!