Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Öt megcáfolhatatlan jele annak, hogy ideje váltani

Nem, nem kell azonnal felmondani – de ha ezt az öt jelet észleled, gondolkodj el azon, hogy nem lenne-e jobb új munkahelyet keresni. 

Liz Ryan, a Human Workplace alapítója szerint igencsak könnyű szem elől téveszteni azokat a jeleket, melyek előrejelezhetik, hogy itt az ideje munkahelyet váltanunk. Az amerikai Forbesnak írta meg gondolatait.

Amikor az ember alapvető szükségleteit kielégíti a munkája, hajlamos legyinteni, “minden oké, egy darabig még elleszek itt valahogy”. Ehhez képest munkát keresni, valóban nagy vállalkozásnak tűnik. “Lehet, hogy nem ez a világ legjobb munkája, de végtére ez is valami, végül is van munkám! A váltás nem is időszerű most, majd talán 2018-ban” – ismerősek ezek a mondatok? Sokan mondogatják ezt magukban.

Persze az igaz, hogyha az embernek van egy tisztességes fizetése és néha még az agyát is használnia kell nap közben, ez relatíve jobb, mint amilyen helyzetben sokan vannak – de vajon megelégszünk ezzel?

Ami a munkáltatódnak eladsz a karriereden keresztül az a te saját történeted. A sikereid, a teljesítményed, az “aha!” érzések, ha megoldasz valamit, ezek azok, amik közelebb visznek egy új és jobb munkahelyhez – legalább is, ha szükséged lesz rá, vagy csak váltani akarsz. Ugyanaz a történet teli sikerekkel is alkalmas arra, hogy a fizetésünk emelkedjen. De ha nincs bennünk motiváció az újabb sikerekre és már nem akarunk teljesíteni, ott a fizetés másodlagos lesz előbb-utóbb. Megérkezik a pénz a számlánkra, és két hétig ha bármi motivációt jelent.

Ha a kihívások és a lehetőségek elapadnak, tovább kell lépnünk, hogy újakat találjunk. Ryan alapelve, hogy

vegyünk ki többet a munkából mi (és ez nem feltétlenül jelent pénzt), mint amennyit a munka vesz ki belőlünk.

Ezért is mondja, hogy folyamatosan fejlesszük magunkat, növeljük a kapcsolatrendszerünket, érjük el, hogy minél többen bízzanak bennünk – vagyis: mindennap álljunk készen egy újrakezdésre.

Aki évekig ugyanazt csinálja gépiesen nap mint nap, belefásul a munkába, nem fogja észre venni, hogy miként változik körülette a világ – barlangba zárja magát. Csakhogy a világgal lépést kell tartanunk!

Íme, öt félreérthetetlen jele annak, hogy ideje a váltáson gondolkodni. Talán nem ma, vagy holnap – de érdemes lépned, mielőtt újra belefásulnál a hétköznapokba.

Öt biztos jele annak, hogy ideje lenne váltani

  1. “Ez most egy nagy projekt, csak ezen legyünk túl. Elég stresszes ez az időszak!” – van, mikor ezt érezzük, pedig túl vagyunk már számtalan hasonlóan stresszes, nagy projekten. Felkelünk az éjszaka közepén és az irodai dolgokon agyalunk. Ha ez a stresszes projekt lemegy, jön is utána a következő, csakhogy ezek a munkák ahelyett, hogy felélesztenék bennünk a tüzet, inkább a kiégés felé taszítanak. Ilyen projektekre akarjuk fecsérelni az időnket és a tehetségünket?
  2. Hiába csinálsz meg olyat is, ami nem tartozik a munkaköri leírásodba, vagy mutatod meg a főnökeidnek, hogy mire vagy képes, nem látod, hogy lenne előrelépési lehetőség a cégnél? Ideje lépni.
  3. Ha belépve a munkahelyedre egy másik személlyé változol, olyanná, akit például a barátaid sohasem fogadnának el, baj van. Fontos, hogy munka közben önmagunk lehessünk.
  4. Hét közben alig várod a hétvégét, de a hétvégéd alatt már a jövő hét miatt stresszelsz (sőt, még be is ugrasz az irodába elintézni egy-két dolgot hétfő előtt).
  5. Rettegsz attól, hogy hétfőn be kell menni dolgozni.

A testünk az egyik legjobb tanácsadónk, hallgassunk rá! Ha úgy véled, az álláskeresés nyűg és csupa stressz, csak gondolja arra, min megy keresztül a tested 5 nap alatt, amikor olyan munkát végzel, aminél jobbat érdemelsz. Az új, megfelelő munka teljesen fel fog tölteni energiával!

Liz Ryan nagyon amerikai útravalóval enged el minket. Mint mondja, mindenki megérdemli, hogy olyan helyen dolgozzon, ahol kiteljesedhet és ahol elismerik a képességeit. “Képzett vagy és képes vagy rá, ne érd be kevesebbel!” Egy-két gondolatot érdemes eltenni ezekből.

Ez a poszt az amerikai Forbes online felületén megjelent cikk alapján készült.

Oszd meg!