Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez kell, hogy kérés nélkül segítsenek neked mások

Nem könnyű segítséget kérni a kollégáktól, barátoktól vagy a családtagoktól. Nem szeretnéd, ha azt éreznék, hogy kihasználod őket. Szerencsére úgy is tudunk inspirálni másokon, hogy bárki kényelmetlen helyzetbe kerülne. Mi ez? A hála kifejezése: köszönöm.

Nagyon egyszerű megköszönni valamit, mégis hatásos. Egy egyszerű köszönöm megmutatja a hálád, az pedig motivál másokat, ha tudják, hogy értékelik idejüket és erőfeszítéseiket. A Forbes.com összeszedett hat módszert, amivel inspirálhatsz másokat, hogy segítsenek a karrieredben.

 

  1. Meséld el, hogy segített a támogatásuk

Amikor megköszönöd valakinek a segítségét, mondd el neki azt is, mi lett a végeredmény. Például, ha egy ötletelésbe bevontad a kollégád is, meséld el neki, mit kezdtetek az ötleteivel.

  1. Adj ajánlást

A köszönet lehet ajánlás is. Például a Linkedinen nyilvánosan, vagy levélben, emailben, amit használni tud, amikor szüksége van rá.

Az ajánlásod ráadásul mindkét félnek hasznos: egy ilyen kapcsolatban vezetői készségeidet mutatja, azt, hogy együtt tudsz dolgozni másokkal, menedzselni tudod őket.

  1. Foglald össze, mivel foglalkozol

Ha valaki segít neked, érdekled. Azaz, tudni szeretné, mi érdekel, mivel foglalkozol. Ezt használd ki arra, hogy aktuális prioritásaidról beszélj. Például, ha a kollégád küld egy cikket az energiaiparról, mert úgy gondolja, érdekel, elmesélheted neki, hogy azon gondolkozol, szeretnél beülni egy ilyen cég igazgatósági tanácsába. Most, hogy ezt már tudja a kollégád, szólni fog, ha van ilyen lehetőség.

  1. Jelezd, ha érdekel egy projekt

Amikor megköszönsz valamit, kérdezz rá, éppen mivel foglalkozik valaki. Minél több információhoz jut hozzá, annál könnyebb lesz valahol segítened. Ha szeretnéd, hogy mások segítsenek neked, neked is segíteni kell másoknak.

  1. Légy személyes

Megköszönni valamit a hála érzésének kifejezése. Személyes dolog. Szóval, ne félj attól, hogy szívélyes legyél és személyes. Sőt, ha túlságosan hivatalos vagy, nem is működik az egész, nem megy át a köszönet, a másik ember nem fogja jól érezni magát tőle

  1. Légy rövid

Amikor köszönetet mondasz, nem kell belemenni túl sok részletbe, vagy hosszas magyarázkodásba. Nem kell kiönteni a szívedet. A háládat pár percben is ki lehet fejezni személyesen, vagy két bekezdésben írásban.

Oszd meg!