Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Érted mit érzel? Magasabb lesz a fizetésed!

A fejlett érzelmi intelligencia a kutatások szerint jobb fizetéshez, boldogabb házassághoz, és sikeresebb élethez segít.

Az EQ, azaz az érzelmi intelligencia alig 20 éve bukkant fel először, egy Daniel Goleman nevű pszichológus könyvében. Röviden: az érzelmi intelligencia lényege, hogy tudjuk irányítani a saját érzelmeinket, illetve észrevesszük azt, hogy mások hogyan éreznek.

A forbes.com-on megjelent egy cikk Ashley Zahabianról – a lány tinédzser korában olyan súlyos anorexiában szenvedett, hogy életveszélyes állapotban vitték kórházba. Szerinte azért történhetett ez, mert nem tudta kontrollálni a saját érzéseit – Zahabian azóta felépült, és rájött, hogy az EQ növelhető, úgyhogy ezzel turnézik az Államokban (2012-ben kezdett Youtube-videókkal, aztán szép lassan EQ-szakértővé avanzsált, startupok és mindenféle szervezetek hívják keynote-okat tartani)

toa-heftiba-84798

 

Zahabian a késleltetett jutalmazás elkötelezett rajongója. Ennek híres példája a hatvanas években elvégzett stanfordi pillecukor-kísérlet, amiben a tesztalanyok gyerekek voltak (volt egy másik, kicsit híresebb stanfordi kísérlet is, a Magyarországra is gyakran látogató Zimbardo műve volt, aki varázsütésre szadistákat csinált az egyetemistákból). Az volt a feladatuk, hogy kaptak egy pillecukrot, azzal a kikötéssel, hogyha nem eszik meg azonnal, hanem várnak, kapni fognak egy másikat is.
Az elkövetkező években számtalan ehhez hasonló kísérletet végeztek el, és ezekből az derült ki, hogy azok, akik már gyerekként is türelmesebbek voltak, az életben is megkapták a második pillecukrot – jobb fizetések, boldogabb házasság, karrier volt a „jutalom”.

Hogy lehet rágyúrni az EQ-ra?
Vajon ki vannak-e átkozva a sikeres emberek klubjából azok, akik kapásból betolnák a pillecukrot? Akik azonnal lecsapnak a kínálkozó lehetőségre? A Forbes-sztorik között számtalan olyan van, amikor valaki előbb ugrott, mint gondolkodott, aztán rászakadtak a milliók. Steve Jobs aligha nevezhető például egy EQ-bajnoknak, Elon Musk pedig úgy vágta ki a titkárnőjét, amikor az néhány év után fizetésemelést kért, hogy a lába nem érte a földet, úgyhogy bőven van még olyan faktor, ami a siker elérésében szerepe játszhat, persze biztos, hogy lépéselőnyben vagyunk, ha tudunk olvasni a másik érzéseiben.

Oszd meg!