Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy könyv 30 perc alatt? Van rá egy módszer!

Az új IOSre és Androidra is elérhető Blinklist applikációval képes vagy rá. Megmutatom hogyan!

Őszintén? Nem szeretek olvasni. Közben hiszek az önképzésben, személyiségfejlesztésben. Valamit ki kellett találnom.

Már csak azért is, mert tudományos tény, hogy számtalan előnye van az olvasásnak. Ha olvasással töltöd az idődet, bővül a szókincsed, jobb író leszel, és fejlődnek a koncentrációs és elemzőkészségeid.

De mit csinálj, ha olyan nehezedre esik hosszú ideig egy papírlapra fókuszálnod, mint nekem?

Az első próbálkozásom a hangoskönyvek voltak. Először jó megoldásnak tűnt, de messze nem volt tökéletes két okból kifolyólag:

–    Amellett hogy hallgatom, szeretem olvasni is a könyv legfontosabb részeit.

–    A hangos könyvek gyakran 8-10 órásak. Ez túl sok idő, hogyha a végén kiderül, hogy nem is olyan hasznos, mint amilyennek tűnt.

Szerencsére rátaláltam a Blinklistre, ami mindenki számára lehetővé teszi a könyvek összefoglalójának olvasását. Ez a gyönyörűen megtervezett applikáció írott, és hangos könyv összefoglalókat biztosít számunkra. Több mint 1000 könyv összefoglalója elérhető gazdaság, pszichológia, produktivitás, és egyéb témákban.

A hangos könyvek összefoglalói a “blinkek” 15 percesek. Ezek szerkesztők készítették, nem algoritmusok, és általában jól össze vannak rakva.

Hogy rátegyek még egy lapáttal, én 1,5-szeres sebességgel hallgatom, és leírom a legfontosabb részeket. Aztán fogom az e-bookot és rákeresek a megismert részekre. Ezzel a módszerrel 30 perc alatt magamhoz veszem egy-egy könyv leglényegesebb részeit.

Természetesen a Blinklist nem ugyanolyan, mintha elolvasnál, vagy végighallgatnál egy teljes könyvet, de egy nagyon időtakarékos módja, hogy új dolgokról tanulj. Igazából meglepett, hogy néhány hónapja azon kaptam magam, hogy hogy mindennap „elolvasok” egy könyvet

Ha csillapíthatatlan tudásszomjad van, és emellett elfoglalt vagy ajánlom, hogy próbáld ki a Blinklistet!

Szántó Péter, a SpringTab alapítója 

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!