Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Divat vagy túlélési eszköz a mindfulness az üzleti életben?

Nemzetközi tanulmányok sora bizonyítja, hogy a mindfulnessnek a vezetésben és az élet más területén is hozadéka van. De hogy mi az, és hogyan működik a mindfulness munkahelyi helyzetekben, mit tud nyújtani a vezetőknek a 21. század kihívásai tükrében, a mindfulnesst bemutató sorozatunk ezt vizsgálja. Vendégszerzőnk írása.

A belső erő

„A vezetés felelősségvállalás abból a célból, hogy segítsünk másoknak céljaik elérésében bizonytalanságok közepette.”

Ez a meghatározás ellentétben más, mostanság divatos definíciókkal azt mondja, hogy a vezetés arról szól, hogy vezessünk, és ne csak teret adjunk, hanem igenis vállaljunk felelősséget azért az irányért, amit megmutatunk. A másik fontos szó ebben a definícióban a „bizonytalanságok közepette”. A bizonytalanságok a változásokból erednek, azok meg hatványozottan vesznek körül napi szinten minket. Változások közepette vezetni stresszes dolog hisz sosem tudjuk, hogy mi, honnan és milyen mértékben ér el minket és van ránk hatással. Viszont, ha pozitívan nézzük, a változás egyben új lehetőségeket is nyújt; új dolgokat és új embereket ismerhetünk meg általa, új megoldások születnek, új perspektívák és új távlatok nyílnak. Lehetőségként élhetjük meg, hogy kitörhetünk az unalmas megszokásból, de veszteségként könyvelhetjük el, ha eltűnik mellőlünk a megszokott biztonságos közeg. Két éle van a dolognak. Ami viszont állandó mind e közben az a folyamatos bizonytalanság.

A vezetői létet azt teszi különösen nehézzé, hogy hiányos információk alapján kell nehéz döntéseket hozni, majd a döntésekért felelősséget vállalni. Amikor már minden információ megvan, akkor már mindenki tud dönteni nagyjából ugyanarra a következtetésre jutva.  Már évek óta igaz, hogy VUCA  (volatile – változékony, uncertain – bizonytalan, complex – összetett, ambiguous – kétértelmű) világban élünk és itt kell dolgoznia a vezetőknek. Az elemzések sem működnek hisz legtöbbször nincs idő minden inputot begyűjteni, már csak azért sem, mert lehet, hogy nem is léteznek vagy éppen a túl sok információ ellentmond egymásnak. Itt kell olyan felelős döntéseket hozni, ami összehozza a vállalat vízióját, küldetését és szándékait a jelenlegi céljaival. A vezető magára van utalva. Milyen segítsége lehet ilyenkor?

A mindfulness a lehetséges megoldás?

Bátorság kell és valami vezérfonal, amire lehet támaszkodni. Talán egy belső iránytűre van szükség, ami segíthet a döntések meghozatalában. Ilyen esetekben a vezetőnek a saját tapasztalatára és értékrendjére kell hagyatkoznia. A tudatos, mindful vezetőnél megvannak ezek az értékek, van hova visszanyúlni. Tudja, mert már megfogalmazta magának, hogy mi a célja, és mi vezérli. Emlékszik hisz legbelül már megélte és nemcsak tudja, hanem érzi is, hogy miért van itt. A rendszeresen alkalmazott mindfulness gyakorlatok, amikor magunkra figyelünk, érzéseink alapján felfedezzük preferált működésünk részecskéit, önismeretben fejlesztenek minket. Működésünk és vele együtt életünket is sokkal tudatosabb lesz. Ha napi rutinunk részévé lesznek a mindfulness gyakorlatok békés pillanatokat élhetünk meg, és tiszta elme által nyert fókuszált figyelemmel tudunk fordulni minden felé, ami fontos számunkra. Amikor ez a tudatos létezés és működés az elengedés és az elfogadás művészetével párosul és így belénk ívódik akkor ez az, ami stressz idején is támaszt jelent.

A mai kor kihívásaira plusz erőforrásokkal lehet csak válaszolni. Ezek az erőforrások a fent leírtak mentén a mindful vezetőkben ott legbelül elérhetőek, ezekhez kell fordulni, ezekből kell és lehet meríteni. Arra kell felkészíteni és biztatni a vezetőket, hogy legyenek folyamatosan kapcsolatban a belső erőforrásaikkal. A mindful vezető belelazul a stresszbe, elfogadja a helyzetet, a szükséges önbizalomtól fűtött belső nyugalom szállja meg, mert tudja, hogy megvan neki ott belül az ő megoldása a nehéz helyzetekre.

Minden vezetőnek – és nemcsak a vezetőknek – szándékában áll céljai felé haladni. Ezen „dolgozunk” vezetőként és vezetőfejlesztőként is nap mint nap. Közben a nagyvilág folyamatosan bekavar a maga állandó változásaival Csak a felismert és megismert belső erő az, ami ilyenkor erős támaszt adhat és a felelős viselkedéshez hozzá segít. A mindfulness azaz a tudatos, fókuszált jelenlét és létezés ezt a belső erőt jeleníti meg mindennapi vezetői – és nemcsak vezetői – használatra.

Oszd meg!