Legyél jobb!

Bill Gates: Ezt kéne tenni, hogy megállítsuk a járványt

Forbes
2020. április 03. 4 perc olvasás

Teljes lezárással, rengeteg teszttel és adatelemzéssel lehet leküzdeni a koronavírust – írja a The Washington Poston publikált véleménycikkében a Microsoft alapítója és egykori vezére.

Gates elsősorban az amerikai helyzetről beszél. Azzal kezdi, hogy a kormány sokat totojázott, a késlekedés pedig már most súlyos veszteségeket okozott az országban. Ugyanakkor még nem késő gyorsan odalépni, hogy lassítsák, majd eliminálják a betegség terjedését.

A gyakran jótékonykodó, világmegmentéssel is foglalatoskodó milliárdos szerint ezt három lépésben lehetne megtenni.

Le kell zárni a határokat!

Először is le kéne zárni az amerikai államhatárokat. Gates úgy érvel, hogy amíg az emberek szabadon mozoghatnak az államok között, addig a vírus is kényelmesen utazik az ország egyik pontjáról a másokba. „Egyes államokban a strandok még most is nyitva vannak, máshol az éttermek helyben fogyasztható ételt szolgálnak fel. Ez a katasztrófa receptje” – fogalmaz. „Az ország vezetőinek tisztán kell fogalmazniuk: a lezárás mindenhol lezárást jelent.”

Tesztelni, tesztelni és tesztelni!

A második fontos lépés a tesztelés. Gates szerint a mostaninál sokkal több tesztet kéne végezni, példaként pedig New York államot említi, ahol pont a napokban emelték a napi tesztelési limitet húszezerre – hogy kontextusba tegyük ezt a számot,

Magyarországon ennek a cikknek a megírásáig összesen 17769 mintavételt végeztek, azaz kevesebbet, mint a szóban forgó államban naponta.

A milliárdos persze jól tudja, hogy nincs végtelen mennyiségű teszt – bár kiemeli, hogy folyamatosan haladnak az újabb, jobb tesztek fejlesztési projektjei, a kormány addig is észszerű priorizálásba kezdhet.

Elsőként azokat kéne tömegesen tesztelni, akik kulcsfontosságú pozícióban vannak, tehát az egészségügyi dolgozókat. Ezt követnék azok az emberek, akiket komolyan fenyeget a betegség, majd végül azok, akik esélyesen ki voltak téve a fertőzésnek. „Ugyanez igaz a lélegeztetőgépekre” – írja.

„Forszírozni, hogy 50 kormányzó versengjen az életmentő berendezésekért – a kórházaknak pedig kiemelt árat kelljen fizetni értük – csak ront a helyzeten.”

Adatelemzés!

„Végezetül adatközpontú megközelítés kell, hogy vakcinát és kezeléseket fejlesszünk” – fejezi be gondolatmenetét Gates. Bár a tudósok világszerte dolgoznak a gyógyszeren, a milliárdos szerint most a kormányfők is segíthetik a folyamatot: le kell álljanak a káros szóbeszédek terjesztésével és elejét kell vegyék a páni felvásárlási hullámnak. Utóbbi már okozott is károkat: még mielőtt valóban elkezdték volna hidroxiklorokinnal kezelni a betegeket, az emberek tömegével vásárolták fel a szert, ezzel országos hiányt idézve elő. Ehelyett úgy kéne eljárni, hogy minél több gyógyszert tesztelnek, és csak akkor állnak a publikum elé az eredményekkel, ha azok már biztosak.

„Hogy véget vessünk a kórnak, biztonságos és hatékony oltásra van szükség” – mondja. Gates szerint, ha minden jól alakul, ez a szer akár 18 hónapnál is kevesebb idő alatt készülhet el. Ez azonban még csak a kezdet, ugyanis a kész vakcinát milliárdos számban kell azonnal gyártani. Ezt a folyamatot azzal lehet elősegíteni, ha már most elkezdenek gyárakat emelni, annak ellenére, hogy az eddigi vakcinajelöltek közül minden bizonnyal csak egy lesz jó – magyarán be kell vállalni a veszteségeket a nagyobb jó érdekében. „Magánvállalatok nem vállalhatnak ekkora kockázatot, de a szövetségi kormány igen.”

Kép: Bill és Melinda Gates // Bill Gates hivatalos Facebook-oldala