Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tömegesen tesztelni drága? Igen. De jobb, mint az összeomlás

A világban tomboló koronavírus-járvány után maradó legfontosabb kérdés: hogyan fog majd kinézni az életünk, hogyan normalizálódnak majd a hétköznapok, amíg nincs vakcina?

Már csak a gazdaság minél gyorsabb helyreállítása miatt is kérdés, mi jöhet – és hogyan – a karanténok és vesztegzárak időszaka után. Ezzel a kérdéssel foglalkozik az ismert befektető, Zsiday Viktor is, legfrissebb blogposztjában azt írja, „a kulcs az, hogy mikor lesz gyors, nagy mennyiségben bevethető teszt – ha ez rendelkezésre áll, akkor a gazdasági fellendülés gyorsan eljöhet.”

Az Abbott Laboratories múlt héten jelentette be, hogy április elejétől már forgalmonba kerül a Covid-19 gyorstesztjük, ami pár perc után már megbízható eredményt ad. Napi 50 ezer tesztet fognak tudni gyártani. Zsiday ennek kapcsán azt mondja, ha valóban tartani fogják tudni ezt a kapacitást, akkor a felfutó megrendelések első két hónapja után a helyzet „viszonylag egyszerű lesz”:

„Minden munkahelyen és iskolában reggel hőmérőzés van. Ha valaki lázas, letesztelik. Ha pozitív, letesztelnek mindenkit, akivel tartósabban együtt volt az elmúlt napokban. Ha ők pozitívak, az ő ismerőseiket is. Így gyorsan kiszűrhetőek az esetek, akik házi karanténba kerülnek. Ily módon nem tud nagyon terjedni a vírus. Fellángolások lesznek, de a lakosság nagy része folytathatja korábbi életét. Természetesen tömegrendezvények továbbra sem lehetnek, de 80%-ban visszaállhat a normalitás.

Bonyolult? Igen. Logisztikai rémálom? Igen? Drága? Igen. Jobb mint az összeomlás? Igen.”

Gyorsteszt: mennyire lenne drága a tömeges ellenőrzés Magyarországon?

„Véleményem szerint a gyors tesztelés a legfontosabb, amennyiben ez működik, akkor optimisták lehetünk a növekedési kilátásokkal kapcsolatban. Ha például egy teszt 10 ezer forintba kerül, és havonta le kell tesztelni 500 000 embert Magyarországon, akkor az 5 milliárd forint havonta, egy évre 60 milliárd. Ami a potenciális gazdasági károkhoz képest semmi. De ha drágább, és több embert kell tesztelni, még az is sokkal olcsóbb, mint a recesszió.”

Hogy milyen drága a járvány okozta kárelhárítás, az már most látszik. A fertőzés egyik európai gócpontjának számító Spanyolország pélául a GDP ötödét kitevű mentőcsomagot állított össze. Még a magyar kormányfő, Orbán Viktor is arról beszélt tegnap, a valaha volt legnagyobb gazdaságélénkítő mentőcsomagot kell összeállítani Magyarországon a járvány miatti gazdasági leállások ellensúlyozására.

Zsiday szerint Európa és az USA is be fog zárkózni, egyértelmű, hogy a karantén működik a vírus elleni küzdelemben, Kína példája is mutatja. Ugyanakkor számos, kevésbé fejlett ország képtelen lesz majd megbírkózni a kórral. Vagyis, noha nagy gazdasági visszaesés árán, bezárkózva és szigorú intézkedéseket betartva a fejlett országok képesek lesznek kezelni a helyzetet, továbbra is fennáll majd a visszafertőződés kockázata, vagyis az, hogy valaki kívülről újra behozza a kórt. „A gyorsteszt ezt is megoldja. Az országhatáron (szerencsésebb esetben a schengeni határokon) minden belépőt tesztelnek (a költséget a belépők fizetik).”  

Ha ez összejön, a vírus vereséget szenvedett

Zsiday Viktor – mikor a vírus megjelent Kínában, már figyelte a híreket és fedezte kockázatait. Fotó: Orbital Strangers

„Összességében azt gondolom, hogy a karantén-fázis után a tömegtesztelés felé fognak fordulni a kormányok.

Ha ez kellő mennyiségben, és megfelelő árakon kivitelezhető, akkor a vírus vereséget szenvedett, és a gazdaság 2020 második felében stabilizálódhat, 2021-től pedig fellendülhet.

A befektetők szempontjából tehát a tesztekről, gyorsaságukról, árukról, elérhetőségükről szóló hírek valószínűleg fontosabbak most bármely gazdasági statisztikánál.”

Zsiday Viktorral válságkezelésről, kilábalásról, újraindításról is beszélgettünk leveleztünk, a vele készült másik interjúnk a Forbes áprilisi címlap-összeállításában olvasható. Az áprilisi Forbes április 1-jén jelenik meg.

Borítókép: Zsiday Viktor, befektető. Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.