Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az employer branding bemutatkozás, nem forradalom

Az employer branding nem fogja megoldani a rendszerszintű problémákat. A magyar cégek nem fognak tudni hirtelen nyugat-európai béreket adni attól, mert csinálnak egy céges blogot, de miért lenne ez a feladata?

Vitkovics Péter mérnöki pontossággal fejezte ki azok frusztrációját, akiknek elege van a munkáltatói márkaépítésből. Mivel remélem a DreamJo.bs is részt vett abban, hogy “a csapból is ez folyjon”, megszólítva éreztem magam a cikk által.

Szeretném leszögezni: Vitkovics Péternek igaza van. Egy jó munkáltató márkáért nem fog hazatérni Kelet-Angliából az ott 1400 eurós minimálbérért dolgozó fodrász.

Nyilvánvalóan nem tud meggyőző lenni semmilyen munkáltatói márka, akármilyen jó helyről és szuper állásról van szó, ha a hónap végén a “rezsi vagy étel” kérdéskörben kell dönteni.

A munkáltatói márka viszont igenis döntési alap, amikor arról van szó, hogy két hasonló ajánlat közül melyiket fogjuk elfogadni. És itt el is tér a véleményünk az eredeti cikk szerzőjével: a termék márkája és a munkáltatói márka szerintünk elkülönül. Ezt elég egyszerű letesztelni: a termékről szóló hírlevélbe teljesen más tartalom fog kikerülni, mint a belső kommunikációs hírlevélbe. (Mi legalábbis az előfizetőinknek viszonylag ritkán írjuk meg, kinek a szülinapját ünnepeltük az irodában.)

Ha- az eredeti példa szerint – a Teslához vagy a Mercedeshez jelentkezek akár mérnöknek, akár gyári munkásnak, érdekelni fog, hogy fizetik-e a túlórát, milyen képzési lehetőségeim lesznek, hol lesz a munkahelyem, hogyan szólhatok bele a részlegem működésébe, kikkel fogok együtt dolgozni, milyen lesz a főnököm, azaz olyan dolgok, amik egy cég munkáltatói márkájának részét képezik. Ha autót vásárolok, valószínűleg ezek a dolgok kevesebbet fognak számítani. Ha ezek alapján elfogadjuk, hogy a munkáltatói márka nem egyenlő termék márka, akkor mégis, mi az?

Bár az előttem válaszcikket író remek szakemberek már mindent elmondtak, talán annyival egészíteném ki:

a munkáltatói márka nem smink, amivel eltakargatjuk a bőrhibákat

A munkáltatói márka a bőrápolás, a cég belső állapotának kifejezése – és sokszor javítása -, ami nemcsak a leendő munkavállalóknak szól, hanem a meglévő munkavállalóinknak is azonosítási pontként szolgál, amivel be tudják mutatni, hol dolgoznak. (A kérdést megelőzendő: igen, a szerző évekig dolgozott a szépségiparban.)
A munkáltatói márka az, ami miatt – egy bizonyos fizetési szint fölött – hajlandóak munkahelyet váltani emberek. Ez már önmagában egy fontos feladat: ne várjunk el tőle még makrogazdasági változásokat is.

 

Németh Anna
DreamJobs társalapító

A külső szerzők nem a Forbes munkatársai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség nézőpontját!

 

 

Oszd meg!