Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amit a jó vezetők sosem tesznek bemutatkozásnál – és te se tedd!

A networking nehéz műfaj. Segítünk, hogyan mutasd magad magabiztos, erős és határozott vezetőnek már az első bemutatkozáskor.

Ezeket például jó lenne kerülnöd.

  1. Ne úgy kezdd, hogy „Az én nevem…”!

Az igazi vezető magát mutatja be, nem a nevét. Csak menj egyenesen oda a másikhoz és mondd egyszerűen: Jessica Smith, miközben határozottan, de kedvesen a kezedet nyújtod. Ez esetben a kevesebb, mint oly sokszor, több.

  1. Első alkalommal ne mondj túl sokat magadról!

A jó vezető tudja, hogy mások, legalábbis ha networköl, fontosabbak, mint ő. Jobb, ha a partnerekről tudsz meg többet és nem magadról áradozol, legalábbis első alkalommal. Kérdezz te a beszélgetőtársaid céljairól, az ő karrierjükről. Az értő és figyelmes hallgatásnak több előnye is van: tanulhatsz belőlük, fenntartod az érdeklődést magad iránt és szerethető leszel. Az így nyert infókat később felhasználhatod, visszautalhatsz rájuk, és rögtön sok-sok jó pontot begyűjthetsz velük.

Hallgatásod felkelti a másik érdeklődését. Miközben te egyre többet tudsz róla, ő egyre kíváncsibb lesz rád. Mint egy prezentációnál: ha a beszéded címe elárulja, miről fogsz beszélni, nagyobb eséllyel veszíted el a hallgatóságod egy részét, mintha a mondandódat megtartod a végére. Aki figyel, azt szeretik az emberek. Nézz mindig a beszélgetőpartnered szemébe és soha ne a telefonodra!

  1. Ne gyere azzal, hogy szükséged lenne egy állásra!

A jó vezető tudja, hogy a siker kapcsolatokon múlik, s ez az, amiről a networking épp szól. Semmiképp ne indíts azzal, hogy munkát keresel, ne zárd a beszélgetést azzal, hogy munkát keresel, s egyáltalán, első alkalommal kerüld ezt a kérdést!

Ehelyett beszélj a céljaidról, a terveidről jelenlegi munkahelyeden, hogy mit akarsz a cégnél elérni, vagy arról, hogyan segítenéd a munkatársaidat az előre jutásban, s esetleg, hogy neked mi lehetne a következő állomás a karrieredben! Így tulajdonképpen elmondod, hogy váltanál, de nem vagy konkrét, a másiknak nem kellemetlen rá válaszolnia, viszont eszébe fogsz jutni a következő lehetőségnél, ami rád illik.

Oszd meg!