Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Alszik ön annyit, mint egy sikeres ember?

Az alvás egy sokat kutatott terület – egymást érik az okos cikkek arról, hogy hogy kell jól aludni ahhoz, hogy produktívak maradjunk, de sokáig tudjunk ébren maradni.

Az biztos, hogy a hosszú, de megszakított alvás igazából nem ér annyit, mint egy rövid, de háborítatlan szundítás – egy, az amerikai Forbesnak nyilatkozó szakértő szerint hiába alszunk sokat, ha közben felriadunk, mert a mélyalvástól érezzük magunkat kipihentnek, ha viszont felébredünk, akkor ez a szakasz pont hiányozni fog.

A kutatáshoz arra kértek embereket, hogy töltsék az éjszakát a laborban – egy részüket csak későn engedték lefeküdni, míg az időben aludni engedett társaságot többször is felébresztették az éjszaka folyamán. A második éjszaka után egyértelművé vált, hogy az, akit piszkáltak éjjel, sokkal kevésbé volt vidám, mint az, aki ugyan nem aludt sokat, de azt nyugodtan.

Amerikában minden tizedik ember álmatlanságban szenved, és aki már átélte ezt, az tisztában van azzal, hogy milyen káros hatásai vannak a koncentrációvesztéstől az ingerültségen át a depresszióig, és ez hosszútvon az egészségre is rányomja a bélyegét.

Mennyit alszanak a sikeres emberek? Az biztos, hogy nem lustálkodnak, de azért távol állnak Nikola Tesla állítólagos napi két órás alvásidejétől, vannak köztük politikusok, médiaszemélyiségek és CEO-k is.

 

Oszd meg!