Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A tudatos vezető: a létezés az új cselekvés

Hogyan lehetünk jelen valójában, miért fontos a szeretet a számokkal szemben is? Vigyázat, elvont bevezető Karafiáth Balázs, vendégszerzőtől.

Üdv, a nevem Karafiáth László Balázs, 44 éves vagyok, lélekjelenlét coach és tudatos vezető. A célom, hogy minél több vezetőt minél több tudatosság felé vezessek.

Ám mit jelent ez valójában?

Az én szememben mindenki vezetőnek számít, akinek követői vannak: nem csak az üzleti, civil vagy politikai élet szereplői, de a művészek is ugyanolyan vezetők lehetnek, akik különböző kultúrákba kalauzolják követőiket. A világháló születése óta ráadásul tényleg bárkiből és mindenkiből vezető válhat.

A tudatosság számomra azt jelenti, hogy igyekszünk átlátni az Ego Három Illúzióján és áttörni az Én Három Szeparációját.

Az egónk számos különböző illúzió teremtésére képes, melyek közül három leggyakoribbnak az egónk állandóságába, az egónk egységességébe valamint én állapotaink vagylagosságába vetett hitünk. Ha ezeken az illúziókon átlátunk, akkor pillanthatjuk meg igazi önmagunkat: folyton változó, számos különböző vonásból és személyiségrészből álló egészeket, a vagy/vagy vagylagossága helyett, az is/is kvantumállapotában.

A Három Szeparáció a természettől, embertársainktól és saját teremtő természetünktől való elválasztottságot jelenti. E szeparációk is illúziók, ám ezek mély kulturális mintázatokon nyugszanak. A tudatosság tulajdonképpen a harmadik illúzió lebontásával kezdődik, így dolgozunk együtt az első kettő lebontásán.
Eddig rendben, de mi ebben a bonyolult? Nos, a trükk valójában az, hogy ezt nem elég egyszer megtenni, hanem minden egyes nap újra és újra meg kell tenni.
„Semmi nem lesz valóságos, amíg nem gyakoroljuk” – mondja Thich Nhat Hahn. Ismétlésre és mindennapos gyakorlásra van szükségünk ahhoz, hogy megváltoztathassuk a világunk, ezáltal megváltoztassuk magunk, ezáltal megváltoztassuk a világunk.

A szeparáció helyett az igazság az, hogy mind kapcsolatban vagyunk egymással. Nagyszerű látni, hogy a kvantumfizika is ugyanazokra a következtetésekre jut, mint az ősi spirituális bölcsességek. A kvantummezőben, ha két részecske összeütközik, az egyik azonnal hatást fejt ki a másikra – ez a kapcsolat pedig még akkor is tart, amikor a két részecske már fényévekre van egymástól. Mindannyian csillagpor-testvérek vagyunk, az Ősrobbanásból származunk, így mind részesei vagyunk a mezőnek és mind kapcsolatban állunk egymással.

A szeparációk pedig melyeket érzékelünk, nem többek puszta illúziónál.

Ha tetszik, úgy is fogalmazhatok, hogy a munkám az, hogy tudatos vezetőket segítsek összekapcsolódni a „kvantummezővel”: azaz segítek nekik tudatosan érzékelni a környezetüket. Segítek abban, hogy megvalósítsák a saját víziójukat, ám nem alkalmazottaik, partnereik vagy a természeti környezet ellenében, hanem velük együttműködve, teljes összhangban.
A tudatos vezetők azok, akik már jól ismerik a különbséget az egóból történő munkavégzés és e „mező” pozitív energiáinak hasznosítása között. Úgy gondolom ez az, amiért a legnagyobb tudatos vezetők – úgy, mint Nelson Mandela, Richard Branson vagy Paul Polman – utolérhetetlenek „saját valóságuk” létrehozásában. A kvantum világnézet arra emlékeztet, hogy mindannyian kénytelen-kelletlen is magunk teremtjük saját valóságunkat, már csak annak megfigyelése által is.

A tudatos vezetők felemelnek másokat és ezáltal nőnek egyre nagyobbra. Vezetésük során coaching szemléletet alkalmaznak és a szeretet vezérli őket, nem a félelem.
A jelenlét és a tudatosság segíthetnek abban, hogy átlássunk ezeken a szeparációkon és mélyebben kapcsolódjunk a magunkhoz és egymáshoz. A tudatos vezető olyasvalaki, aki saját valóságát a mezővel való állandó és tudatos kapcsolaton keresztül hozza létre, melyben az empátia és milliónyi tükör neuron segíti. Ők nem csak számokat, hanem hús-vér emberi lényeket látnak.
Ennek ellenkezője a tudatosság nélküli ego-harc lenne, ahol a nem-tudatos vezetők erőt, megfélemlítést és vesztegetést használnak, hogy keresztülvigyék akaratukat, tekintet nélkül az emberi és környezeti költségekre.

Félreértés ne essék, a kapitalizmust én magam egy jó rendszernek tartom, amit azért is mondhatok, mert közeli tapasztalattal rendelkezem a másik megközelítést illetően is, hiszen a szocialista Magyarországon nőttem fel, ahol a szüleim és nagyszüleim sokat szenvedtek, és ahol életek, tulajdonok vesztek el értelmetlenül.

De a kapitalizmus is esendő emberek által létrehozott és működtetett, ezért alkotmányokra és jó törvényekre van szükség ahhoz, hogy megvédjenek az emberrel és a környezettel való visszaélésektől.

A tudatos vezetők hisznek abban, hogy egy cég létezésének és működésének oka jóval több kell, hogy legyen, mint a részvényesek egyszerű gazdagítása.

Being is the new doing / A létezés az új cselekvés – ez lehet a tudatos vezetők vezérgondolata. Ha a létezés tudatos, ha megvan a lélek-jelenlét, akkor ebből már tudatos cselekvések fakadnak majd. A tudatos kapitalizmus ezen új hullámának gondozása nagyszerű lehetőség az elkötelezett, jelentőségteljes munkára.

Karafiáth László Balázs, lélekjelenlét coach, www.purposeandplay.com 

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!