Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A sikeres emberek szerint ez a legfontosabb dolog az életedben

Nem az egészség, nem a család, de akkor mi?

Szánj időt rá, és gondold át, mik a legértékesebb dolgok az életben! Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, a listában benne lesz a család, barátok, jó egészség és pénzügyek. Hogyan rendeznéd ezt a listát? Talán meglepi a legtöbb embert a felfedezés, de a sikeresnek gondolt embernél ugyanaz a dolog áll az élen: az idő. A Forbes.com külső szerzője, Kevin Kruse elmagyarázza, miért.

Ők miért tartják ekkora értéknek az időt? Nem az egészségnek kellene elől lennie? Lehetsz egészséges, aztán megbetegedsz, aztán visszakapod az egészséged (sokszor). A barátok is fontosak, de hány olyan barátod van, akivel középiskolában jóban voltál, ma pedig már nem vagytok kapcsolatban? Vagy akár az esküvődön hányan voltak olyanok, akiket évek óta nem láttál? Igen, a barátság fontos, de barátságok elmúlnak és újakat kötünk. A házastársad a világot jelentheti neked. Mégis, a házas emberek fele elválik, és rengeteg elvált ember új házastársat talál, aki ismét élete szerelme lesz.

De az idő. Soha nem veszítheted el és szerezheted vissza. Nem tudsz időt tölteni valamivel, aztán szerezni még, ha nem elég. Nem tudod megvenni, bérelni. Csak bölcsen tudod használni, és élvezni az előnyeit. Ha elpazarlod, örökre elveszik.

A nagy kiegyenlítő

Néhány ember gazdagnak születik, mások szegénynek. Néhányaknak jó egyetemekről van diplomája, mások kibuktak az iskolából. Néhányuknak nagyon jó fizikai adottságaik vannak, mások fogyatékossággal élnek. De mindegy, hogy milyen a hátterük és a tehetségük, mindegyiküknek ugyanannyi percük van egy nap. Az idő a legkisebb közös nevező.

Gondolj arra, mennyi figyelmet fordítasz a pénzedre. Ha sokat dolgozol, hogy pénzed legyen, követed a vagyonod a bankszámládon, keresed a legjobb helyeket, ahová befektethetsz, arról olvasol, hogy lehetne több pénzt keresni. És aggódsz azon, mi van, ha ellopják a pénzed. Soha nem hagynád a tárcád nyitva az asztalon. Soha nem adnád oda idegeneknek a bankkártyád és a netbankos belépődet.

Mégis, az időről általában keveset gondolkodunk. Rutinból hagyjuk, hogy emberek időt vegyenek el tőlünk, akkor is, ha ez a legértékesebb jószágunk. Akkor hogyan védekezzünk? Alább három időnyelő, amikre nem árt felkészülni.

Megbeszélések

A megbeszélések gyakran rabolják az időnket. Késve kezdődnek, rosszul működnek, nincs érdemi eredmény. Ha beülsz egy megbeszélésre, és rájössz, hogy nem is kellene ott lenned, akkor kérj elnézést szépen, és menj ki. Érdemes átgondolni előre is, hogy ott kell-e lennünk.

Email

Az emailezés mára a munkánk része, és a legnagyobb időrabló, tönkreteszi a hatékonyságot. A kutatások szerint, ha megtörjük a koncentrációnkat, hogy válaszoljunk egy emailre, sokkal több időt vesz el, mint gondolnánk: az amerikai University of California-Irvine tanulmánya szerint akár húsz perc is lehet, mire újra visszakapcsolódunk abba, amit csináltunk, és rendesen folytatni tudjuk a munkánkat. Sőt, ha állandóan online vagyunk, sokan percenként nézik az emailjeiket, így nem haladnak a dolgaikkal.

A legsikeresebb emberek tudják, hogy erős a késztetés, hogy nézzük az emaileket és válaszoljunk, ezért kikapcsolják az értesítéseket, és csak előre megszabott időszakban nézik az emailjeiket.

Másokon segíteni

Elérhető és segítőkész akarsz lenni. De csak 1440 perced van egy nap. Hogyan segíthetsz másoknak, úgy, hogy saját céljaid is eléred? Ahelyett, hogy az ajtód mindig nyitva áll, inkább legyen kijelölt időpont a kommunikációra, olyan, mint a fogadási idő, amikor a csapatod tagjai kérdéseket tehetnek fel, és megbeszélhetnek ügyeket.

Ha így csinálsz, nem függsz majd másoktól, és sokkal okosabban használhatod fel az idődet. Egy másik lehetőség, hogy előre kijelölsz valamennyi időt arra, amikor másoknak segítesz. Ha néhány megbeszélésre például csak ötletelni hívnának be, de már ellőtted a kijelölt óraszámod a hónapban, rakasd későbbre. Vagy ne menj be rá.

Oszd meg!