Legyél jobb!

A negatív automatikus gondolatok

Gesler Lili
2017. február 27. 3 perc olvasás

A gondolataink szabadon jönnek és mennek. Automatikusan, szinte észre sem vesszük őket, míg az érzéseinket annál inkább. Biztosan emlékszel az érzésre, amikor valamitől féltél, vagy ideges lettél. Arra is emlékszel, hogy mire gondoltál ekkor? Ez lehet ugyanis a kulcs a szorongás, a félelem és a negatív érzések megszüntetésére.

A hatvanas években Dr. Aaron Beck, amerikai pszichológus azonosította először azokat a gondolatokat melyek szabadon felbukkannak, és rossz érzéseket váltanak ki az emberből. Elnevezte ezeket negatív automatikus gondolatoknak („NAG”). Munkája során észrevette, hogy a negatív automatikus gondolatok legtöbbször a realitást eltorzítva jelennek meg.

A helyzet az, hogy sajnos mindannyian „használunk” belőlük párat és minél többször fordulnak elő, annál valószínűbb, hogy a tüneteik is jelentkeznek, például.: szorongás, depresszió, fóbia, stb.

A jó hír az, hogy a negatív automatikus gondolatokat fel lehet ismerni, és megtanulható az is, hogy hogyan lehet megváltoztatni ezeket.

Miről ismerheted fel a NAG-okat?Ezek a gondolatok mindig negatívak, és rossz érzést keltenek.

rodion-kutsaev-24833

 

Tipikus negatív gondolkodási hibák:

Minden vagy semmi gondolkodás

Amikor két végletben gondolkodsz. Jó vagy rossz. Erős vagy gyenge. Okos vagy hülye. Például: „Nem sikerült olyan jól az állásinterjúm, ezért hülye lúzer vagyok.”

Katasztrófizálás, vagy jövendőmondás

Megmondom előre, mi fog történni, mintha jövőbe látó képességeim lennének, ezen kívül a legrosszabbat jósolom meg. Például: „Biztos annyira rosszul leszek a vizsgán, hogy mindent elfelejtek.”

A pozitív figyelmen kívül hagyása

A pozitív tapasztalatok nem számítanak, egyszerűen ignorálom őket. Például: „Ugyan engem is megdicsértek a munkahelyen, de mivel mindenki mást is, ezért ez nem jelent semmit.”

Érzelmi érvelés

Mert én úgy érzem, az úgy is van. Például: „A munkám során jól mennek a dolgok, mégis úgy érzem kudarcot vallok.”

Címkézés

Amikor magunkat, és másokat általánosító jelzővel látunk el. Például: „A Zoli egy csőd.“

Nagyítás, kicsinyítés

Egy helyzet indokolatlan felnagyítása vagy lekicsinyítése. „Lemondta a barátnőm a találkozót, ez azt jelenti nem vagyok fontos neki.”

Gondolatolvasás

Egyik leggyakoribb negatív automatikus gondolat, amikor mások gondolatáról meg vagyunk győződve. Például: „Biztos azt gondolja rólam, hogy béna vagyok.”

Túláltalánosítás

A soha, mindig, senki, mindenki jelző használata. Például: „Soha nem kérdezed meg, hogy hogy vagyok.”

A „kell” túlzott használata

Pontos elképzelésünk van arról, hogy másoknak és nekünk hogyan kellene viselkednünk. Például: „Jól kell teljesítenem, különben értéktelen vagyok.”

A negatív automatikus gondolatok között lehetnek igazak és részben igazak. A lényeg, hogy megtanuljuk pontosan azonosítani és reálisan megvizsgálni a gondolatainkat, hogy mennyire valósak.

Aaron Becknek köszönhetően a kognitív terápiában megtanulhatjuk a negatív automatikus gondolatokat beazonosítani és megváltoztatni, és ami a legfontosabb, magunkon tudunk segíteni. Én használom magamon és tanítom ezt a reális gondolkodást. Az a tapasztalatom, hogy aki ezt elsajátítja, sokkal kiegyensúlyozottabban, felszabadultabban él mint előtte.

„Urald a gondolataidat, vagy a gondolataid fognak uralni téged.” Buddha

Gesler Lili
Viselkedéselemző,
Heilpraktiker für Psychotherapie, Németország
A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.