Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A „miért szeretnél ennél a cégnél dolgozni?” és amit erre mondani lehet

Klisé. És sokan utálják. Mások rettegnek tőle. Pedig ez az állásinterjúkon használatos kérdés csak neked segít.

Ha te elmész egy állásinterjúra, az nem jelenti azt, hogy mindenáron annál a cégnél akarsz dolgozni. Ugyanígy, ha téged behívnak egy állásinterjúra, az nem feltétlenül jelenti, hogy fel is fognak venni. Mindketten azért vagytok ott – te és a cég képviselői -, hogy többet tudjatok meg egymásról.

Általában egy összeszedett vezetővel vagy egy képzett HR-essel találod ilyenkor szemben magad, és nagyjából azt is tudni lehet, milyen kérdésekre számíthatsz. Ha hibázik, nem kell kijavítanod a HR-est, egyszerűen csak válaszolj a feltett kérdésekre. Nem árt, ha válaszaidból kiderül, hogy tudsz ezt-azt a cégről. És használd a szokásos, sokak által retteget vagy utált kérdést is erre. Szóval amikor egy állásinterjún megkérdezik tőled, hogy

miért szeretnél a mi cégünknél dolgozni?

Te mondd azt (elnyomva magadban a vágyat, hogy rávágd: ki mondta, hogy itt akarok dolgozni?):

Olvastam és hallottam a cégről, és azonosulni tudok a szervezet céljaival. Lenyűgöztek a már elért eredményeik is. Szívesen szereznék komolyabb gyakorlatot a fémcsipesz-gyártásról, ahogy láttam, itt ez van fókuszban.

A kérdés lényege, hogy kiderüljön, felkészültél a beszélgetésre, és most is odafigyelsz-e. Az állásinterjút mindig vedd komolyan, gondolj ilyenkor arra, hogy a többi pályázó talán nálad is felkészültebb és alkalmasabb a pozícióra. Ráadásul, ha valóban utánajársz a cégnek, könnyebben bele tudod képzelni magad a pozícióba, az esetleges jövődbe, és könnyebben tudsz majd dönteni, ha felajánlják neked a lehetőséget.

Összességében tehát a miért akarsz itt dolgozni? egyáltalán nem egy rossz kérdés.

Oszd meg!