Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Croissant / Unsplash

A magyarok kétharmada már bejár dolgozni, de több tízezren fizetés nélküli szabadságon vannak

Bár gyorsan nő a távmunka súlya, a munkavállalók alig 20 százaléka (körülbelül 800 ezer fő) dolgozik jelenleg távmunkásként – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásából. A felmérésben azt vizsgálták, az alkalmazottak hogyan dolgoznak a koronavírus-járványt követő hatósági szigorítások részleges feloldása után.

A június elején végzett reprezentatív kutatásból kiderült, hogy Magyarországon 800 ezren dolgoznak távmunkában, 60 ezren pedig fizetés nélküli szabadságon vannak.

Itthon továbbra is a hagyományos, munkahelyen történő munkavégzés az elterjedt, a munkavállalók kétharmada ebben a formában dolgozik.

A kutatócég felteszi a kérdést, fennmaradhat-e tartósan ez az arány. Ezt egyelőre még nem lehet megmondani, ám az biztos, hogy óriási a változás. A CBRE május végi felmérése szerint a home office a karantén előtt ritkaságszámba ment Magyarországon; a munkavállalók mindössze 1,2 százalékát érintette rendszeresen, 3,4 százalékukat pedig ritkán. Ebbe az összesen 4,6 százalékba pedig még azok az egyéni vállalkozók is beletartoznak, akiknek az otthonuk a munkahelyük.

A GKI-kutatása alapján a foglalkoztatottak 2,9 százaléka (körülbelül 120 ezer fő) állásidőn van, míg 1,4 százalékuk (körülbelül 55 ezer fő) fizetett szabadságát tölti.

Az összes foglalkoztatott 1,5 százaléka (körülbelül 60 ezer fő) van fizetés nélküli szabadságon, miközben a munkavállalók 0,5 százaléka (20 ezer fő) felmondási idejét tölti.

Szintén magas (7 százalék, 280 ezer fő) a részállásban foglalkoztatottak aránya.

Arról, hogy milyen lesz a munkahelyre való visszatérés a karantén után korábban a forbes.hu is írt.

fotó: Croissant / Unsplash

Oszd meg!