Legyél jobb!

A béke és siker kulcsa a játékos iroda. De ezen nem a csocsó segít

Forbes
2017. november 16. 3 perc olvasás

A játék a lélek tápláléka. Segít leküzdeni a stresszt, fejleszti a kreativitást és a koncentrációt. Ezt felismerve egyre több cég épít mini játszóteret irodáiba, szerel fel például hintákat, vesz pingpongasztalokat vagy csocsót, babzsákfotelt. Ezektől azonban még nem lesz otthonos a tér és játékos a cégkultúra. Mutatunk pár egyéb tippet.

Mi közük a saját játékoknak a jóléthez?

A tech start-up Curiosity China arra biztatja dolgozóit, hogy hozzanak magukkal személyes tárgyakat, játékokat a munkahelyükre. A cég kialakított egy relaxáló sarkot, ahol a dolgozók, kezükben a játékokkal, időnként megpihenhetnek. A tapasztalatok szerint ez segít elviselni a kínai piacra különösen jellemző őrült munkatempót, ezáltal segít a kiégés és a depresszió megelőzésében. Mégiscsak hatásosabb megölelni vagy épp falnak vágni egy plüssmackót, mint mondjuk középszerű képeket bámulni a falon.

Játékos gondolkodás a csapatszellemért

A klasszikus csapatépítő eseményeken kívül – mint a közös főzések és étkezések – a Curiosity China a munkaterek kialakításakor is odafigyel arra, hogy a dolgozók jól érezzék magukat. Kényelmes, személyre szabott, a mentális egészségre kedvezően ható környezetet építettek, a falakat pedig sokszor a csapatról készült fotókkal dekorálták, ezzel is motiválva őket a folyamatos együttműködésre.

Játszd el a kreativitást!

„A belső gyermek fogalma megtévesztő. El kell engednünk azt a gondolatot, hogy a játék csak gyerekeknek való, és hogy minden nap munkába járni és közben nyomorultul érezni magunkat a felnőttek dolga” – mondja Julian Fisher, a TSL Education társalapítója a Forbes.com-nak.

„Életem elég jelentős részét a munkahelyemen töltöm – miért akarnám, hogy ez a környezet különbözzön attól, mint amilyenben egyébként jól érzem magam?”

A pekingi székhelyű cég hagyja, hogy dolgozói úgy formálják és dekorálják közvetlen környezetüket, ahogyan csak szeretnék. Az ajtókon rajzok, a polcokon puzzle, személyes tárgyak mindenfelé – a TSL-nél minden sarok elárul valamit az ott dolgozókról.

Fisher társa, Zhu Bei szerint ahhoz, hogy inspirálni tudjunk másokat, és sikeresek tudjunk lenni a munkánkban, elengedhetetlen, hogy játékosak legyünk. „Az elbukás a siker velejárója, és a játéknak is fontos része. A játékkal is tanulhatunk.”

Kattints ide még több jó tippért a hatékonyságot segítő irodai környezetről!