Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

9 hiba, amit ne kövess el az önéletrajzodban

A Forbes.com külsős szakértői összeszedték, mi az a kilenc hiba, amire mindenképpen érdemes figyelni, ha önéletrajzot írunk. Egészen magától értetődő dolgok is vannak benne, mégis: ha nem figyelünk rájuk külön, könnyű elkövetni ezeket a hibákat.

1. Nyelvtani hibák és elgépelések

A CareerBuilder 2013-as  kutatása szerint a munkáltatók 58 százaléka az elgépeléseket tartja a legnagyobb hibának, amit egy jelentkező elkövethet. A technológia persze adott, de ez sokszor nem elég, érdemes inkább valakit külső szemmel megkérni, hogy vegye észre a hibákat – a saját elgépeléseire általában mindenki vak.

2. Helytelen információk

Ez nagyon egyértelműnek szűnhet, de egy egyszerű részlet hibásan – és az önéletrajz máris a kukában landolhat. Ha rossz telefonszámot adsz meg, ha elrontod a dátumokat vagy a titulusokat, elég nagy probléma lehet, főleg, ha odaírtad, hogy figyelsz a részletekre. Ha eljutsz az interjúig, úgyis ki fog derülni, ha hibás infót adtál le.

3. Mindenkinek ugyanaz az önéletrajz

Ez meglephet néhány álláskeresőt, de az önéletrajz nem olyan, hogy csinálsz belőle egyet, és jó lesz mindenhova. Nincs két egyforma pozíció, így nem lehet egyforma a CV-d sem. Ha túl általánosra írod, hogy mindenhova passzoljon, sehol nem leszel elég erős jelölt.

4. Ne toljuk túl a formázást

A formázás fontos. De ne engedjük, hogy a betűtípusok, grafika elvegyék a figyelmet a fontos dolgokról. Ha listát használunk, ugyanúgy formázzuk a jelölőket, összességében is maradjunk egységesek. Érdemes nem olyan formátumot választani, amiben dobozok vannak, ezeket nehéz formázni, igazítani.

A kreativitásunk pedig inkább a szövegünk nyelvezetében éljük ki.

5. Ne ködösíts

Senkit nem fog érdekelni egy ködösen megfogalmazott önéletrajz. Ha nem derül ki, valójában mit értél el az életben, felesleges az egész, a munkáltatók megpróbálnak megszerezni annyi információt, amennyit csak lehet.

6. Ne zsúfold össze

Nincs semmilyen szabály kőbe vésve az önéletrajzok hosszáról, de a felmérések alapján a munkáltatók szerint a friss diplomásoknál elég az egyoldalas CV, a tapasztaltabbaknál két oldal azért már elkél.

A lényeg, hogy nem érdemes mindent 1-2 oldalra benyomorítani, ha tényleg annyi mindent elértél már, emeld ki a legfontosabbakat.

7. Ne hagyd ki a pontos dátumokat

 Szerinted rendben van, ha kihagysz pontos dátumokat? Gondold újra. Ilyenkor mindig gyanús lesz a munkáltatóknak a helyzet, olyan, mintha titkolni akarnál valamit. Ha nagy lyuk van az önéletrajzban, érdemes a motivációs levélben tisztázni a helyzetet.

8. Ne hagyd ki a készségeid

Még ha a készségeid listázása válaszható dolognak is tűnik neked, sok munkáltató nem így látja. Ráadásul a készségeinkkel könnyen kitűnhetünk a tömegből is.

A készségeket érdemes összekapcsolni példákkal is, ahol alkalmaztad őket.

9. Nem kellenek célkitűzések

A mostani trendek alapján úgy tűnik, ma már nem érdemes célkitűzéseket beleírni a CV-be, bár ez valószínűleg inkább csak az USA-ban volt szokás eleve. Egyrészt túl száraz szövegek születnek ebből, másrészt arra koncentrál, mit szeretne a munkakereső – és nem az derül ki belőle, milyen problémát oldana meg a potenciális munkavállalójának.

Oszd meg!