Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

8 dolog, ami minden extrém sikeres embernél megvan

Vannak olyan emberek, akiket mindenki sikeresnek ítél, akiknek az eredményei lenyűgöznek minket, és akik tapasztalataiból szeretnénk tanulni. Van képlet a sikerükhöz? Talán Ami biztos, hogy vannak olyan, sikerhez vezető tényezők, ami sokszor előfordul a sikeres emberek beszámolóiban, amikor életútjukról ebszélnek. A jó hír, hogy ezek mindannyiunknak elérhetőek. Jennifer Cohen, a Forbes.com külsős szerzője összeszedett belőlük nyolcat.

1. Kitartás

Igen, nagyon gyakran halljuk, hogy jókor voltam, jó helyen (Magyarországon az időpontot is sokszor meg tudjuk mondani, persze hogy a rendszerváltáskor…), de a lényeg általában nem ez, nem jön a siker olyan könnyen: a siker és a lehetőségek nagyon sok munkát igényelnek. A kulcs, hogy olyan dolgot válassz, amiért tudsz lelkesedni, dolgozz ki stratégiát, és ragaszkodj hozzá. Ne tántorítson el a visszautasítás – az sokszor csak annak a jele, hogy egy iparág éppen hogyan alkalmazkodik a változásokhoz, új ötletekhez, nem pedig a munkád minősítése. A Deadpoolt végül vászonra vinni 11 évbe telt Ryan Reynoldsnak, J. K. Rowlingot 12 kiadó utasította el, mielőtt valaki kiadta a Harry Pottert. Te se add fel.

2. Tervezz előre

Azt várni, hogy sikeres leszel terv vagy stratégia nélkül, egyelő azzal, mintha túlélőtáborba mennél előkészület nélkül: lehet, hogy remek kaland lesz, de valószínűbb, hogy megesz egy medve. Nem készülhetsz fel mindenre, de a tervezés  segít átlátni, mit kell megcsinálnod, hogy lesz kész, mi a sikered definíciója és hogyan fogod mérni. Ha van alapvető szerkezeted, ellenőrizni tudod azt is, hogy haladsz, ami nem megy, módosítasz rajta.

3. Tanulj a hibákból

Mindent elmondanak Arianna Huffington, a Huffington Post alapítójának szavai: “El kell fogadnunk, hogy nem fogunk mindig jó döntéseket hozni, néha rendesen elcsesszük – meg kell értenünk, hogy a kudarc nem a siker ellentettje, hanem a része” – mondja. A hibák jók lehetnek: lehetőségek, amikből tanulhatunk, és javíthatunk magunkon, a megközelítésünkön, a hatékonyságunkon. A lényeg, hogy ne omoljunk össze a hibáinkból, hanem elemezzük, mit csinálhatunk másként.

4. Szánj időt magadra

Ahhoz, hogy jobb munkát végezzünk, magunkat kell előbbre pakolnunk teendőink listáján. Ha el akarjuk kerülni a kiégését, és meg akarjuk találni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, munka és kikapcsolódás között, érdemes saját magunkkal több időt foglalkozni. Családdal, barátokkal, szórakozni, és figyelni magunkra, hogy jobban megértsük, mi miért történik.

5. Kelj korán

A reggelek kulcsfontosságúak a nap menetrendje szempontjából. Ha sikerül olyan szokásokat kifejleszteni, amitől produktívabbak leszünk, boldogabbak is. Ezerszer leírták már: az összes sikeres CEO korán kel, lehet, hogy tényleg nem véletlen. Sokan esküsznek a megfelelő reggelire és reggeli mozgásra.

6. Mozogj és egyél egészségesen

És igen, pont ennyi a következő pont, ezt is mindenhol elmondják, de nem lehet elégszer. Az egészséges életmód egyszerűen fontos, hogy legyen elég energiát, és koncentrálni tud.

7. Fektess saját magadba

elon Musk, a Tesla CEO-ja legalább négy órát olvas naponta, Steven Spielberg az iskolai szabadidejét filmek és elektronikus művészet tanulmányozásával töltötte. A siker nagy része lehet, hogy sok mindenről vannak ismereteid, tapasztalatod, így több irányból megvizsgálhatod a problémákat. Olvass sokat, járj konferenciákra, beszélgetésekre, sose hagyd abba a tanulást.

8. Adj vissza is

A siker sosem vákuumban történik – mindig vannak emberek, akik támogatnak minket, hisznek bennünk, utat mutatnak – a sikeres emberek pedig ezt elismerik. Sokszor hálából visszaadnak, pénz vagy időt: mentorálnak, adakoznak, támogatnak. Azzal pedig, hogy megosztják tudásukat, hasznosnak érzik magukat, összekapcsoltnak másikkal.

Oszd meg!