Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

8 dolog, ami a mai fiatal felnőtteket stresszessé teszi

Nem alszunk eleget, kevés vizet iszunk, satöbbi – a 20-30 közötti munkavállalók állítólag stresszesebbek és idegesebbek, mint elődeik, pedig minden eddiginél kényelmesebb az életük.  Mi ez a nyolc dolog?

 • Rossz alvási szokások
  Úgy alszanak, mint egy csecsemő – ha nagynehezen össze is jön az elalvás éjfél előtt, az éjszaka közepén felriadnak, és csak forgolódnak. Persze az elalvás előtti e-mail pörgetés sem segít a dolgon, de egy kiegyensúlyozott bioritmushoz az kell, hogy minden nap nagyjából ugyanakkor kerüljünk ágyba.
 • Átugrott étkezés
  A csapból is ez folyik-mi az? Hát víz. Abból meg elég keveset iszunk a felmérések szerint, és a dehidratáltság fejfájáshoz, stresszhez vezet. Ugyanez vonatkozik az étkezésre – reggelire csak kávé? Ebéd csak egy gyors falat? Hiba!
 • Kávé
  Az egyébként is idegeskedő emberek kávé hatására kicsit gyorsabban és jobban tudnak idegeskedni. A kávémegvonás lehet, hogy segít, mert akkor túl fáradtak lesznek ahhoz, hogy még idegeskedjenek is.
 • Egész napos ücsörgés
  Az ülés az új dohányzás, legalábbis ezt mondják a szakértők. Persze munkahelye válogatja, hogy az embernek milyen lehetőségei vannak, de ajánlott 90 percenként szünetet tartani, és sétálni egyet (vagy szerezni egy irodakutyát, pszt!)
 • A mobil
  Mivel minden a mobilon történik,  ezért az egyik legnagyobb stresszforrás. Reggel ezen zuhognak be a céges mailek, délben a mobilról látjuk, ahogy a haverok Balin szaltóznak a tengerbe és a pálmafák alatt koktéloznak, míg mi a gép előtt robotolunk.
 • Munkaidő-magánélet egyensúlyának felborulása.
  A kilenctől ötig tartó munkaidő kiment a divatból. Projektek és többhetes határidők futnak, amik sokszor kényszerítik arra az embert, hogy otthonról dolgozzon. Egy idő után a magánélet részévé válik a munka, és ez nagyon feszkós helyzetekhez vezet.
 • Sorozatnézés
  Lazításnak hangzik, de kutatások kimuatták, hogy egy maratoni sorozatnézés után sokan lesznek stresszesek (mondjuk a cliffhangerek miatt nem csoda…), illetve van összefüggés az introvertáltság, stressz és a sorozatfüggés között.
 • Barátkozás szintén ideges emberekkel
  Szuper, ha az ember olyan barátokat talál, akik hasonlítanak hozzá, de ha a társaság önmagában megérne egy Woody Allen filmet, akkor azért érdemes lehet nyitni másfelé is, mert különben egymást húzzák vissza.

 

Oszd meg!