Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dmitry Ratushny - Unsplash

7 mód arra, hogy kifejezd hálád az alkalmazottaid felé

Minden cég annyit ér, amennyit a dolgozói, így ha jó embereket alkalmazol, érdemes tudatni velük, hogy igenis sokra tartod őket, hálás vagy a munkájukért, és nemcsak az erőforrást, hanem az embert is látod bennük – erre ad hét egyszerű tanácsot az amerikai Forbes.

Szervezz nekik ünnepi ebédet

Karácsony közeledtével válassz egy napot, amikor a munkán túl (vagy ahelyett) együtt elmentek ebédelni, és csak simán jól érzitek magatokat. Ehettek pizzát, gyrost, vagy akár rendezhettek igazi karácsonyi lakomát – a lényeg, hogy szorosabbá váljon köztetek az emberi kötelék, és érezzék az alkalmazottak, hogy fontosak neked.

Dicsérd őket nyilvánosan

Nem kell minden egyes dolgozót azonnal vállon veregetni, amint jól csinál valamit, de időnként megéri elismerni a csapat előtt, hogy észreveszed és értékeled az egyén munkáját. Létezik erre egy kifejezetten erős gyakorlat, amit néha meetingeken is el lehet sütni. A dolog lényege, hogy minden alkalmazott feláll és válaszol pár rá irányuló kérdésre a többiek irányából. Aztán egyvalaki elmondja, mit értékel legjobban az illetőben. Végül mindenki állva tapsol neki. Giccsesen hangozhat, de sokat segíthet a belső légkör feloldásában.

Dicsérd őket személyesen

Az elismerés nyilvánosság nélkül is lehet fontos és hasznos. Egy kedves megjegyzés, szívhez szóló e-mail vagy sima köszönet hatalmas változást hozhat a dolgozók életében.

Ne csak alkalmazottként, emberként is ismerd meg őket

Tudsz bármit is az irodai menedzseredről azon túl, hogy mivel foglalkozik? És mi a helyzet a könyvelőddel?

Mihez ért az Excelen kívül?

Szakíts időt arra, hogy szemtől szemben is beszélgess ezekkel az emberekkel, tudd meg, kik ők, mi a történetük, kávézz vagy ebédelj velük. Ezzel érezteted, hogy törődsz velük, nem csak lélegző gépként gondolsz rájuk.

Segítsd az családjukat

Egy alkalmazottad gyermeket vár? Esetleg elhunyt valakije? Segíts rajta, mondjuk kérj meg valakit, hogy hozzon vagy rendeljen neki ebédet. Akár meg is hívhatod őket magadhoz, esetleg meglepheted őket vásárlási utalvánnyal.

Hívd meg őket kávézni

Ebéd után kávéval várni a többieket segíthet feldobni a hangulatot, illetve a délutáni zsibbadást is megelőzheti egy finom fekete. Meglepődnél, ha tudnád, mennyit nyom a latban egy sütőtökös latte.

Bátorítsd őket, hogy tartsanak szünetet

Teljesen mindegy, milyen iparban tevékenykedsz, az ünnepek mindig őrült tempót diktálnak.

Ismerd el a csapatod kemény munkáját, és ha úgy látod, túlfeszül a húr, szólj nekik, hogy tartsanak pihenőt.

Ez lehet fizikai, mentális, spirituális vagy érzelmi – a lényeg, hogy a kimerült dolgozó nem lesz elég hatékony.

Vezetőként a csapatod a fegyvered – Tartsd karban!

Legyen hová ledőlnöd pihenni, ha hatékonyan akarsz dolgozni az irodában

Főoldali kép: Dmitry Ratushny – Unsplash

Oszd meg!