Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

7 hatalomtípus, amit ismerned kell, hogy jó vezető legyél

Mark Murphy, a Forbes.com külsős szakértője összeszedte, milyen hatalmakkal kell számolnia a jó vezetőknek. Merthogy bőven nemcsak egyfajta hatalom létezik. Aki pedig szeretné jól csinálni, mindegyikkel tisztában kell, hogy legyen.

Rangból származó hatalom

Elsőnek ott a legitimációból fakadó, formális hatalom. Ez a hatalom onnan jön, hogy van valamilyen rangod. Ez általában hierarchiából származik, vezérigazgatóként például több hatalmam van, mint igazgatóként. Igazgatóként több, mint menedzserként, és így tovább. De ezt a hatalmat túlhasználják. Ha állandóan azt kell mondanod, hogy csináld meg, mert én vagyok a főnök, akkor nagyon hamar elveszted azokat az embereket, akikre hatni akarsz.

Kényszerítő és jutalmazó hatalom

A két másik hatalmi forma rokon a formálissal. A kényszerítő hatalom onnan származik, ha meg tudunk büntetni embereket. Például, ha nem csinálod meg a dolgod péntekig, ki vagy rúgva. A jutalmazó hatalom a másik oldala: ha megcsinálod, kapsz egy szabadnapot.

Ezek nem feltétlenül kapcsolódnak össze a formális hatalommal, de gyakran itt jelennek meg. És a büntetéseknek és jutalmaknak is határa van. Ráadásul külső motivációt jelent, ami csak rövidtávon működik.

 

Referencia és kapcsolat hatalma

A referenciák és kapcsolatok hatalma arról szól, hogy kinek kihez van kapcsolata, kitől tud ajánlást kérni – például egy menedzsernek. Felhívhatsz valakit, akinek nagy a hatalma és megkérheted valamire, elintézhetsz valamit. A hatalom nem közvetlenül tőled származik, mégis, elérheted, amit akarsz.

Az információs és szakértői hatalom

Amikor hagyományosan gondolkodunk a hatalomról, a fenti öt hatalomforrás jut eszünkbe. És ténylegesen működhetnek, főleg, ha jól használják őket. A probléma az, hogy ezeket nehéz megszerezni, végig kell mászni a ranglétrán, van ahol nem is lehet. Viszont vannak másfajta hatalomforrások is.

Az információs hatalom abból származik, ha valaki bele lát olyan ügyekbe, amibe mások nem, olyan információhoz van hozzáférése, amihez másoknak nincs. Például, ha képben vagy, hogy mi történik az iparágadban, amikor másokat kell felvilágosítanod, az már információs hatalom. Ha tudod, mi történik a szabályozással éppen, ugyanez.

A szakértői hatalom azt jelenti, hogy jobban tudsz csinálni bizonyos dolgokat, mint mások, mert adott területen megvan a hozzáértésed, gyakorlatod.

Ebben a két hatalmi formában az a legjobb, hogy könnyen elérhető, és a leghasznosabb megoldások. Nem véletlenül hívjuk a mai kort információs kornak, annak van a legnagyobb hatalma, akinek a legtöbb információja.  Nem kell hozzá végigmászni a hierarchiát, hogy valaki ilyen hatalmat szerezzen, csak figyelni és tanulni.

Oszd meg!