Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hat mód, hogy most legyünk boldogok

Vagy a múlton rágódunk vagy a jövőn aggódunk, ahelyett, hogy élveznénk a jelen pillanatát.

Már a standokon az októberi magazin. Lapozz bele!

 

Alan Watts, brit filozófus azt vallja: „Nincsen jelenünk. A tudatunk majdnem teljes mértékben belefeledkezik az emlékekbe és a várakozásokba. Nem ismerjük fel, hogy sosem volt és sosem lesz más megtapasztalás, mint a jelen élménye. Kutatások bizonyítják, hogy nem vagyunk kapcsolatban a jelen valóságával.”

Megfigyelhetjük, hogy a gyerekeknél még nem így van. Ők a pillanatban élnek. Hosszú percekig tudnak csodálni egy virágot vagy akár a földön elaludni, ha épp elfáradnak, és ott éri őket az álmosság. A kicsi gyerekek azonnal reagálnak a jelen kihívásaira és ösztönösen kezelik, amit a pillanat nyújt. Az, hogy tudattalanul működünk egy tanult viselkedés, ami idővel alakul ki.

Az emberi idegrendszer évmilliók óta fejlődik, de még mindig ugyanúgy reagálunk az életet fenyegető impulzusokra, mint ősember elődeink: az agyunk alaphelyzetben a negatívra van beállva. A negatív impulzusokra sokkal intenzívebben reagálunk, mint a pozitív élményekre. Ez akkor is igaz, amikor nem vagyunk az életünket veszélyeztető helyzeteknek kitéve, mint elődeink voltak Most a fenyegetettség érzetét mi generáljuk állandó rágódásainkkal, aggodalmunkkal és emésztő megbánásunkkal.

A mobilunk, a számítógépünk, a tabletünk azok a fegyverek, amik folyamatosan sakkban tartanak, és egyre távolabb taszítanak a béke és boldogság szigetétől – a jelen pillanatától, mert valós megnyugvást csak az tud adni.

Itt van 6 tipp arra, hogyan lehet a jelen pillanat nyugalmát a nap bármely szakában akár munka közben is előidézni és élvezni.

  1. Légy tudatosan jelen a munkádban. Ez azt jelenti, hogy szánt szándékkal arra figyelj, amit csinálsz, abban légy benne és tartsd irányításod alatt a szellemi és érzelmi állapotod is!

Tennivaló: Mindig arra figyelj, amit épp csinálsz még akkor is, ha nem tulajdonítasz neki fontosságot!

  1. Végezz rövid mindful gyakorlatokat a nap folyamán!

Tennivaló: A nap folyamán legyenek olyan pillanatok, amikor valamelyik érzékszerved észleléseire (például a lélegzésedre) koncentrálsz, tudatosan figyelsz.

  1. Egyszerre csak egy feladattal foglalkozz! A multitasking alatt vadul ugrál az agyunk és közben lényeges dolgok kieshetnek, fontos információk veszhetnek el.

Tennivaló: Kapcsold ki az email-értesítődet, amikor egy nagyobb munkán dolgozol!

  1. Építs be a napodba mindful-emlékeztetőket! Leggyakrabban automatikus üzemmódban töltünk órákat. Ebből kell, hogy kizökkentsen bármi, ami erre alkalmas.

Tennivaló: Vegyél egy kis vekkert, vagy a telefonod ébresztő módja rázhat fel, hogy kibillentsen a nem odafigyelős robotmódból és visszarepítsen az itt és mostba. Használjuk ezt az „ébresztőt” akár többször is naponta.

  1. Lassuljunk le, hogy gyorsak lehessünk! A hatékony vezető/vállalkozó lelassul és időt szán a fontos döntéseire, hogy ne kelljen még egyszer nekifutnia.

Tennivaló: Legközelebb, amikor azt észleled, hogy kapkodsz, lassulj le, mert így energiát takarítasz meg és kisebb valószínűséggel fogsz hibázni!

  1. Barátkozz össze a stresszel! Ha másként gondolsz rá, másként fog a tested is reagálni rá.

Tennivaló: Ismerd fel és nevezd nevén, mély lélegzetvételekkel enyhítsd és, ami megmaradt belőle annak nézd a jó oldalát! Ha máshogy nézel rá, másként fog hatni rád.

Nem baj, ha nem megy mindez egyszerre, de valahol el kell kezdeni és ez a 6 pont pont arra jó, hogy legyen jelenünk, legalább egy kicsi.

 

(A fenti gondolatokhoz Shamash Aldina, S.J. Scott és Barrie Davenport tanításai járultak hozzá.)

 

Von Bartheldné Ábri Judit MA, MCC

Executive coach, a Coaching Határok Nélkül (CHN) alapítója, a Henley Business School (UK) coach tanára

Oszd meg!