Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

5 félelem, amit egy vállalkozó már legyőzött, és neked is le kell, ha előre akarsz lépni

Fejest ugrani az ismeretlenbe nem könnyű, és ezekkel az érzésekkel mindenkinek meg kellett birkóznia, aki változtatni akar.

Az amerikai Forbes összegyűjtött néhány tipikus gondolatot, ami mindenkinek a fejében megfordul – és amiken felülkerekedtek azok, akik bele mertek vágni.

A kudarctól való félelem

Rászánod magad, hogy végre elindítsd a saját cégedet, de mi lesz, ha nem akar beindulni, vagy a konkurencia erősebbnek bizonyul, vagy nem fogod élvezni? Ha megpróbálod, tényleg lehet, hogy így végződik – de amíg meg sem próbálod, addig biztosan egyhelyben toporogsz.

Félsz, hogy hülyének néznek

A karrierváltás nem marad visszhang nélkül, lesznek olyan barátok és rokonok, akik aggódni kezdenek érted, hogy biztos válságba jutott a magánéleted, vagy egy olyan tipikus életközépi para van rajtad, csak nem luxusautót és tengerparti nyaralót veszel, hanem céget alapítasz. De hát ez az ő bajuk.

Félelem attól, hogy nem vagy elég jó.

Teljesen jogos aggódni, hogy mi történik, ha váltás miatt a pénzügyeink annyira beszakadnak, hogy a háztartást sem tudjuk fenntartani. Ki akar az az ember lenni, akinek nem jön össze?

Az ismeretlentől való félelem

Lehet, hogy az eddig felsoroltak között nincs is olyan, ami kifejezetten aggaszt, mégis van valami, ami visszatart. Lehet, hogy nem tudod, hogy fogj hozzá, és az ismeretlen első lépés annyira megrémít, hogy nem is mered megtenni.

Félelem az újrakezdéstől

Ez különösen akkor nehéz, ha az ember már elért a szakmájában egy bizonyos szintet, megbízható szakemberként tekintenek rá – miért legyen hát újra teljesen kezdő, akiben nem bízik senki, akit az új kollégái amatőrként kezelnek majd, aki sokat hibázik?

Ezek jogosan aggasztják az embert, de ha megtanulja, hogy felkészülhet a legrosszabbra – például ha a pénzügyi instabilitástól fél, akkor tegyen félre – akkor egy idő után ezekről az elsőre rémisztő opciókról kiderül, hogy csak akadályok, és ugyanúgy le lehet győzni őket, mint a többit.


Oszd meg!