Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 érv, hogy miért leszel sikeresebb vállalkozó, ha sokat utazol

Egy rakás útiélmény, függetlenül attól, hogy jó vagy rossz, átültethető az üzleti életre. Tanulhatsz a tapasztalatokból, a saját reakcióidból, a váratlan élményekből, és ha jól csinálod, sikeresebb leszel.

Hogy menjek el egy több hetes, netán hónapos útra, ha arra sincs időm, hogy újraindítsam a számítógépemet? – Jogos kérdés, sokan reagálhatnak így a jótanácsra, hogy tessék többet utazni, jó lesz az. Pedig tényleg érdemes néha kilépni a kényelmes irodából, új terepekre evezni, kockázatot vállalni, és új körülményekhez alkalmazkodni. Meggen Taylor tippjei a Forbes.com-ról.

Gyakorolhatod, hogy kilépsz a komfortzónádból!

Az utazás általában egyet jelent azzal, hogy valami újat fedezel fel, új tapasztalatokat szerzel, ismeretlen utakon jársz, kilépsz a komfortzónádból. Az üzleti életben ugyanezt kockázatvállalásnak nevezzük. Tervezni ugyanakkor nem szégyen, a váratlan eseményekre igenis meg kell próbálni felkészülni. Ha te olyan utazó vagy, akinek egyszercsak elfogy az üzemanyag az autójából, nincs nála semmi élelem és egy palack víz sem, az út, ahol éppen megakadt, sehová sem vezet, és történetesen térerő sincs a környéken, akkor nem árt pár dolgot átgondolni. Biztos, hogy jól vezeted a vállalkozásodat? Biztosan méltó vagy a munkatársaid bizalmára?

Ha kilépsz a saját kis kényelmes, megszokott életedből, új tájakkal, más kultúrával, eltérő gondolkodású emberekkel találkozhatsz. Ezt is átültetheted az üzleti életbe: könnyebben megértheted, hogyan szólíts meg egy új ügyfélkört, hogyan merészkedj új piacokra.

Légy rugalmas és alkalmazkodj!

A nyelvi korlátok, eltévedések, lerobbanás és mindenféle akadályok az utazásaid során jó leckéül szolgálnak. A bizonytalanságok és a kiszámíthatatlanság kifejezetten jó gyakorlás a gyors alkalmazkodásra és a higgadt reakciókra, aminek később az üzleti életben is bőven hasznát lehet venni.

Lehetnek előre kidolgozott terveid, de közbejöhet ezer dolog, ami szépen felborítja a forgatókönyvet. Ilyenkor semmi pánik, a sikeres ember nem a problémára, hanem a megoldásra fókuszál. Ne legyenek illúzióid, problémák mindig lesznek az életben, és bár közhely, az életben csak a változás állandó. Akár utazol, akár a vállalkozásodat építed, meg kell tanulnod alkalmazkodni. Ha ez sikerült, mindkét téren exponenciálisan javulnak az esélyeid.

Légy határozott, ha arra van szükség!

Az alkalmazkodás ellenpontja a döntésképesség, ez megint ugyanúgy áll az utazásokra és az üzleti életre. Defekt az úton? Visszaeső kereslet? Egyik sem fog megoldódni magától. Bízz az ösztöneidben és hozz gyors döntéseket! A legrosszabb esetben rosszul döntesz, és akkor mi van? Kritikus helyzetben muszáj gyorsan felismerni a problémát, megtalálni a legjobb megoldást, és mehetsz tovább.

Kommunikálj hatékonyan!

Hiába rendelkezel minden eddig felsorolt képességgel, ha nem tudsz megfelelően kommunikálni a barátaiddal, szeretteiddel, üzleti partnereiddel vagy vadidegenekkel, magadra maradsz. Egy utazás általában fantasztikus élmény, de mindig előállhatnak kellemetlen pillanatok. Ilyenkor nagyon sokat számít, kivel, hogyan, milyen hangnemben beszélsz, mit kommunikálsz, könnyen lehet, hogy ezen múlik, jól vagy rosszul jössz ki a gödörből. Mindegy, hogy mi a konkrét eset, mindegy hogy látod-e még valaha az életben a konkrét személyeket, a tény, hogy kimagyaráztad magad egy kemény helyzetből, építi a karakteredet.

Élvezd az utat, akármerre is vezet!

Sokszor előfordul, hogy az utazót csak a végállomás érdekli, és elfelejti élvezni az odavezető utat. Egy jó féle, régimódi utazás sok rövid megállóval segít, hogy megéld a pillanatot, és befogadd a körülötted lévő világot, mielőtt az megváltozik. Ugyanezt a saját életedben és üzleti vállalkozásodban is érdemes szem előtt tartanod. Ha sikerül, boldogabb és sikeresebb leszel.

Az életed bármelyik pillanatban bármilyen irányba megváltozhat. Utazásod és vállalkozásod építésének minden fázisát azzal a tudattal éld meg, hogy tanulhatsz belőlük. A rossz és a jó tapasztalatoknak is értéke van, legyél hálás értük. Ha soha semmi rossz nem történik veled, a jót is kevésbé értékeled, vagy ami a kettő között van. A legtöbb sikeres vállalkozó azt szokta hangsúlyozni, mennyivel többet tanult a hibákból, mint a sikerekből.

Légy hálás azért, ahol tartasz, és soha ne felejtsd el, hogy ez a te utad, senki másé. Ha nem tetszik az irány, te vagy az, aki változtathat rajta.

Oszd meg!