Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt vállalkozói létre cseréled az alkalmazottit

18 évig dolgozott multinál, ezt cserélte saját vállalkozásra 11 évvel ezelőtt az amerikai Forbes szerzője, Kathy Capino, aki azóta több tanácsadói könyvet is írt. Most egy cikkben adott hasznos tanácsokat az alapján, amit a saját kárán tanult meg.

1. Ismerd ki a pénzhez fűződő viszonyodat

Mielőtt vállalkozni kezdesz és a saját főnököddé válsz, gondold át alaposan, hogy te inkább a spórolós vagy inkább a bátran költekező típusba tartozol-e. Ha a szélsőségekhez tartozol, bármelyik végén is vagy a skálának, extrém szituációkban komolyan ráfázhatsz. Miközben azok, akik lazán költenek, egy rosszul felmért helyzetben kockára tehetik a saját egzisztenciájuk, a másik oldalon a spórolósok a kezdeti fázisban megfoszthatják a vállalkozásukat az induláshoz vagy növekedéshez elengedhetetlen tőkétől.

Tipp: Olvass, beszélgess, tölts ki néhány tesztet, mérd fel, milyen a viszonyod a pénzhez, és ennek megfelelően cselekedj, amikor eljön majd az ideje. Állíts magad mellé egy mentort vagy pénzügyi tanácsadót, és kérd ki a tanácsát minden olyan szituációban, amikor elbizonytalanodsz. És fogadd el: valószínűleg több pénzt kell majd befektetned, mint azt előzetesen hitted, de van az a kockázat, ami már túl nagy.

2. A társad csúcsra vihet, de át is verhet – légy óvatos

Ha már ismered a nárcizmus fogalmát, akkor ismerd ki annak intő jeleit, és próbáld időben kiszúrni, ki az, aki nem megbízható. Mielőtt üzletet kötsz valakivel, légy nagyon körültekintő. Nézz alaposan a felszín alá, próbáld több oldalról is megvizsgálni, hogy tényleg annyira őszinte, elhivatott, becsületes-e a jövendőbeli társad, mint amilyennek állítja magát.

Mindig mindenkiben megbízol, pedig folyton átvernek? Elmondjuk, hol rontod el

3. Nem elég, ha jó menedzser vagy végrehajtó vagy, most már vezetővé kell válnod

Ha vállalkozó vagy, főnök vagy. Ez nemcsak azt jelenti, hogy kézben tartod a dolgokat, hanem hogy konkrét víziód van a cég jövőjét illetően, és képes vagy következetesen tartani az afelé vezető irányt minden körülmények között.

Tipp: mielőtt vállalkozni kezdesz, vizsgáld meg alaposan a céljaidat. Miért is akarsz vállalkozni? Miért is akarsz cukrászdát nyitni, könyvkiadót alapítani, saját ruhamárkát indítani? Az, hogy szeretsz sütni, olvasni vagy rajzolni, ott kevés lesz, hiszen itt vezetővé kell majd válnod.

Kezdd el képezni magad. Tanfolyamok, online videók, önsegítő könyvek tucatjai állnak a rendelkezésedre, hogy fejlesztd a vezetői skilljeidet. Fejlesztd a döntéshozó képességedet, a magabiztosságodat.

4. Csökkentsd a reakcióidőd, reagálj azonnal a körülményekre

Alkalmazottként, akármilyen magas beosztásban is vagy, nem a tiéd az utolsó szó, ami a nagy ívű, a cég életét alapjaiban befolyásoló döntéseket illeti. Nem neked kell észrevenned a közeledő piaci vagy egyéb környezeti változásokat, még mielőtt azok bajba sodornák a munkahelyedet, és akár sorsdöntő döntéseket meghoznod.

Vállalkozóként más a helyzet. Vállalkozóként előfordulhat, hogy olyan kérdéseket is fel kell tenned magadnak, mint hogy

  • Tényleg meg kell szüntetnem ezt a terméket/szolgáltatást?
  • Tényleg meg kell szabadulnom minden tervemtől és újrarajzolni az egész víziómat?
  • Meg kell szakítanom a partnerséget a fontos üzletfelemmel, és új utak után néznem?
  • Le kell építenem a prémium termékeimet, hogy inkább a passzív jövedelmet erősítő tevékenységre tudjunk fókuszálni?
  • Lehet, hogy rosszul targetáltunk adott projektre?

És a lista hosszan folytatható.

Tipp: folyamatosan kérdőjelezd meg magadat és a döntéseidet, ne vegyél készpénznek semmilyen piaci körülményt, légy folyamatosan készen a változásokra.

5. Tedd, ahogyan te a legjobbnak látod, ne dőlj be minden vészmadárnak

Végül, és talán ez a legfontosabb: vállalkozóként folyamatosan támadásoknak leszel kitéve. A Facebook-oldalad piszkálódó kommentelőitől a versenytársak pletykáin át a “jót akaró” tanácsokig, vagy az egészen komoly, nyílt támadásokig bezárólag mindenfélére felkészülhetsz. Sőt, időnként talán annyi lesz ezekből (olykor egymással ellentétes irányból), hogy úgy érezheted majd: forog veled a világ. Ilyenkor nézz rá a stratégiádra, gondold át a céljaidat, hallgasd meg a belső hangodat.

Tipp: akárhol is tartasz most az életben és az üzletben, kezdd el fejleszteni az önbizalmadat most. Gondold át, hogy ki lesz az a néhány ember, mentor, tanácsadó, akire a jövőben támaszkodni fogsz, és akinek a véleményét esetleg megfontolod, a többieket pedig kezeld fenntartással. Inkább másban kételkedj, mint magadban.

Oszd meg!