Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mindig mindenkiben megbízol, pedig folyton átvernek? Elmondjuk, hol rontod el

Kathy Capino coach, tréner, munkája során újra és újra találkozik olyanokkal, akik feltétel nélkül bíznak embertársaikban, emiatt viszont gyakran ráfáznak. Számos esetet összevetve arra a felismerése jutott, hogy az ok minden esetben ugyanaz. Öt pontban foglalta össze a Forbes.com oldalán a visszatérő motívumokat.

1. Kétségbeesetten szeretnél hinni bennük, annak ellenére, hogy tudod: amit ajánlanak, túl jó ahhoz, hogy igaz legyen

Amikor olyan helyzetben vagy, hogy kétségbeesetten vágysz a változásra, gyakran figyelmen hagyod a gyanús jeleket. Szívesebben hallod meg a kedvedre való szavakat, amelyek azt ígérik: villámgyorsan kihúznak a csávából.

2. Mert ők igazolják azt, amit te is el szeretnél hinni

A megbízhatatlan emberek gyakran pontosan tudják, hogy mit szeretnél hallani. Képesek azonnal felismerni, mely pontokon van szükséged önbizalmad erősítésére, melyek a bizonytalan pontjai életednek vagy karrierednek. Ezt kihasználva pedig pontosan azt mondják, amit hallani szeretnél – és ezért azonnal, feltétlen nélkül követni kezded őket.

3. Zseniként állítják be magukat – karizmatikusak, hatásosak, és legfőképpen meggyőzőek

A nárcisztikus emberekben például gyakran megbízunk, pedig bennünk pont nem kellene. Hogy mi ennek az oka? Az, hogy ők mindig magabiztosak, erősnek és sikeresnek láttatják magukat, olyan embernek, aki mindig nyer. Persze ha közelebbről megnézzük őket, ellenőrizzük az állításaikat vagy átgondoljuk a szavaikat, azonnal rájöhetünk, hogy sok állításuk kamu.

4. Azt érzed, hogy végre valaki felismeri a tehetséged és megért téged

Ha visszatekintünk az életünkre, biztosan mindannyian találunk legalább egy olyan esetet, amikor elbíztuk magunkat és hinni kezdtünk valakinek, pusztán azért, mert hízelgett az önérzetünknek. Dicsérte a tehetségünket, az ízlésünket, a képességeinket, a tudásunkat, megemlítette, mennyire különlegesek vagyunk másokhoz képest. Ez persze azonnal azt az érzést kelthette bennünk, hogy végre valaki megért minket.

Sajnos a megbízhatatlan emberek gyakran pont az efféle gyenge pontokra hajtanak, és az igazság az, hogy ez csak egy (nyerő) taktika náluk, ezek a bókok rövid életűek. Jegyezd meg: ez maga a manipuláció.

5. Átadjuk a hatalmunkat és magunknak bizonygatjuk, hogy ez a jó döntés

Még ha valami nagyon fontos ügyről is van szó, feltétel nélkül bízol meg ezekben az emberekben – olykor a rossz megérzéseid ellenére. Pedig gondold csak át, mit is jelent a megbízható kifejezés? A magyar értelmező kéziszótár szerint:

megbízható (melléknév)

 1. Hűséges (személy), akire minden körülmények között számítani lehet; aki odaadó hozzáállása, becsületessége miatt méltó arra, hogy higgyenek benne; ilyen emberekből álló (csoport).
 2. Hűséges emberre jellemző (gondolkodásmód, tett), hozzá tartozó, vele kapcsolatos (dolog).
 3. Kétségtelen hitelességű (forrás, adat), amely igaznak bizonyul.
 4. Hibátlanul működő (eszköz, dolog), amely minden körülmények között céljának megfelelően viselkedik.

Hogyan győződhetsz meg arról, hogy valaki megbízható?

Ha a feltétlen bizalom egy visszatérő problémád, tudsz rajta változatni. Először is soha ne felejtsd el: a szavak ingyen vannak, hízelegni bárki tud általuk. Érdemes mindig mélyebbre ásnod. Mielőtt fontos ügyben szavaznál bizalmat egy idegennek, töltsd egyedül egy kis időt, és tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

 • Nem emlékeztet ő valakire a múltamból?
 • Nem emlékeztet ez a helyzet egy hasonlóra a múltból – aminek rossz vége lett?
 • Azáltal, hogy megbízom benne, nem csak egy problémámat akarom villámgyorsan orvosolni?
 • Vannak intő jelek, amelyek alapján nem kellene bíznom ebben az emberben?
 • Vannak rossz megérzéseim vele vagy a helyzettel kapcsolatban, amelyeket elnyomok?
 • Mit gondolnak erről azok az emberek, akikben biztosan megbízhatok?
 • Milyen hatással lesz az életemre, ha nem bízom meg ebben az emberben?

Ha gyakran fázol rá amiatt, hogy megbízol másokban, akkor a megoldás kulcsa a lassítás. Lassulj le, gondold át, értékeld ki nyugodtan a helyzeted, és hallgass az intuíciókra.

Oszd meg!