Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

4 tipp arra, hogyan tovább, ha nem minket léptettek elő

Ha valaki már készen áll arra, hogy feljebb lépjen a ranglétrán, de a főnök szerint ez nem így van, akkor sincs minden veszve.

Klasszikus helyzet: már úgy érezzük, hogy kinőttük a szerepünket, több felelősséget és persze nagyobb anyagi megbecsülést szeretnénk. Viszont a főnök szerint még minden úgy jó, ahogy van. Mit lehet tenni?

A forbes.com szerint a legfontosabb, hogyha a főnökünk még nem lát késznek arra, hogy felelősségteljesebb pozícióba helyezzen minket, akkor készüljünk rá az utána következő alkalomra, hogy akkor már erélyesen és persze esélyesen szállhassunk ringbe a posztért. Hogyan?

rhendi-rukmana-193672

 

Tisztázzuk magunkkal a célt!
Előfordulhat, hogy a lehetőség teljesen váratlanul ér minket, és nem tudunk rá megfelelően reagálni, hiszen nem is készültünk rá. Érdemes akkor is végiggondolni a terveinket, ha nincs a láthatáron előléptetés, mert ha bármilyen okból kifolyólag egyszer csak az ölünkbe zuhan a lehetőség, akkor nem fogunk úgy állni ott, mint akibe a villám vágott. Milyen pozíciót szeretnénk egyáltalán? Ha beesik egy ajánlat, több pénz, de teljesen más területen, akkor lehet, hogy valaki a pénz csábításának engedve elfogadja – hogy aztán rájöjjön, ez nem az ő világa.

Ne okozzunk meglepetést
Nem jó taktika a titokban dédelgetett vágyálom, ami aztán indukál egy combos hisztit, ha nem válik valóra. Kommunikáljuk felettesünkkel, hogy idővel igényt tartanánk az előléptetésre, kérdezzünk rá tapintatosan, hogy milyen lehetőségek vannak, és persze arra is, hogy milyen tudást vagy eredményt kell felmutatni azért, hogy ezt megkaphassuk.

Vizsgáljuk meg, hogyan lehetünk jobbak!
Mitől lehetünk igazán profik abban a pozícióban? Kutassunk egy kicsit, hogy megtudjuk, az adott pozícióban milyen képességekre lesz szükség – akár más cégeknél is lehet érdeklődni. Érdemes leszűkíteni mondjuk 5 területre, amit fejleszteni kell, és azokra rágyúrni a következő alkalomig, beszélgetni olyan emberekkel, akik már abban a pozícióban dolgoznak.

Üldözzük a lehetőségeket!
Ha nem kaptuk meg az előléptetést, akkor sem kell hátat fordítani a főnöknek – helyette próbáljunk meg olyan dolgot kérni tőle, ami neki nem kerül plusz pénzbe, nekünk viszont jól jöhet – hadd vezessünk egy csoportos projektet, stb.

 

Oszd meg!