Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

4 dolog, amivel növelheted az önbizalmad a munkahelyeden

A legtöbbünknek már volt a munkahelyén ilyen pillanata: ránéztünk a kollégánkra, akit éppen előléptettek vagy emelték a fizetését, és azt gondoltuk, “Én is tudok annyit mint ő. Miért ő lépett előre?”.

Az egyik ok az lehet, hogy van önbizalma, és profitál belőle. Az amerikai Carnegie Mellon University, kutatója, Don Moore tanulmánya szerint fontosabb az önbizalom, mint a szakértelem. Néhány helyzetben az önbizalom fontosabb lehet, mint a kompetencia, ami nehezebb ügy a nőknek, akiknek általában alacsonyabb az önbizalmuk, főleg a munkahelyen.

Szóval, ha szeretnél valamit elérni, fontos faktor lesz a sikeredben ez. A szerencse az, hogy az önbizalmat lehet építeni, lehet gyakorolni. Ehhez ad néhány tippet nőknek a Forbes.com szerzője, Erica Gellerman.

 

1. Jegyezd fel a sikereid

A nőknek könnyebb, ha tudják, hogy jól csináltak valamit a Zachary Estes pszichológus tanulmánya szerint a nők teszteken nyújtott teljesítményét nagyban befolyásolja, hogy korábbi feladatokon hogy teljesítettek (olyanokhoz hasonlították ezeket a résztvevőket, akiknek nem mondták meg korábbi eredményeiket).

Segíthetsz magadon, ha vezetsz egy listát kicsi és nagy sikereidről, így emlékeztetheted magad, mire vagy képes.  Plusz, ez a lista arra is jó, hogy indokold a következő fizetésemelésed.

2. Használj fejlődő szemléletet

Angolul growth mindset néven fut, magyarul mostanában fejlődő szemléletként fordítják, a lényeg: az a gondolat, hogy a készségek, képességek kemény munkával fejleszthetők, ez pedig kulcsa az önbizalomnak és rugalmasságnak.

Ennek ellenkezője, ha azt gondoljuk, hogy a tehetség adott (például, egyszer elhiteted magaddal, hogy nem vagy jó matekból). Pedig a kutatások egyértelműen igazolják, hogy fejleszthetőek vagyunk, megtanulhatunk új dolgokat. Akár gyerekek, akár felnőttek vagyunk.

Kezdésnek jó, ha nekiállunk tanulni, kipróbálni dolgokat, új kihívásokat keresünk. Nem is az eredmény a lényeg, hanem hogy tegyünk bele erőfeszítést.

3. Kis lépésekben haladj

A fejlődő szemlélet és a sikerek listája sem lehet elég, ha úgy érezzük, túlságosan kiléptünk a komfortzónánkból. Ha nem érezzük magunk jól, érdemes inkább kis lépésekben haladni.

Ha például szeretnél jobb szónokká válni, nem muszáj mindjárt hatalmas tömeg előtt kezdeni, keres olyan helyzeteket, ahol kicsiben fejlesztheted magad. Például szólalj fel értekezleteken. Aztán, kezdjed el vezetni az értekezleteket. Innentől már jöhet a nagyobb hallgatóság is.

4. “Én” helyett használd azt, hogy “mi”

Az önbizalomépítésnek nem kell teljesen magadra fókuszálnia: amikor a nők arra gondolnak, hogy a tetteik hogyan hatnak másokra, általában jobban érzik magukat.

Ahelyett, hogy csak magadra gondolsz, keretezd át a gondolataid például arra, hogyan viszed sikerre a csapatod, céged. Ha jön mondjuk egy tárgyalás, és izgulsz, gondolj arra, hogy a csapatodért fogsz tárgyalni. Ez sokszor önbizalmat, segítséget ad

 

Oszd meg!